Kilometerheffing voor vrachtwagens - "Vrachtwagens kunnen vanaf 1 oktober geregistreerd worden"

 Kilometerheffing voor vrachtwagens - "Vrachtwagens kunnen vanaf 1 oktober geregistreerd worden"

Vanaf 1 oktober 2015 kunnen eigenaars van vrachtwagens van meer dan 3,5 ton zich laten registreren voor de kilometerheffing die vanaf 1 april 2016 moet betaald worden.

Na registratie van het voertuig en betaling van een waarborg wordt een zogeheten On Board Unit (OBU) ter beschikking gesteld. Dat is een elektronisch toestel waarmee de heffing wordt berekend. Dat heeft het tolbedrijf Satellic NV woensdag bekendgemaakt. De tarieven van heffing moeten nog bepaald worden.

De drie gewesten in België keurden in 2011 de invoering van een intelligente kilometerheffing goed. Het tolbedrijf Satellic NV staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating van het kilomterheffingsysteem en heeft daarvoor een contract afgesloten met Viapass, het samenwerkingsverband van de drie gewesten voor wegbeprijzing.

De bestuurder van de vrachtwagen moet dus eerst een On Board Unit (OBU) ophalen aan een verdeelpunt vanaf 1 oktober 2015 en moet zich laten registreren. Er wordt ook een waarborg gevraagd voor de OBU. Het toestel zal makkelijk in enkele minuten door de chauffeur zelf geïnstalleerd kunnen worden in de cabine van de vrachtwagen. Na deze korte stop kan de chauffeur gebruik maken van alle tolwegen.

De OBU registreert namelijk via satelliettechnologie welke afstand de vrachtwagen aflegt op welke weg. Het aantal verreden kilometers wordt via draadloze technologie doorgeseind aan een verwerkingscentrum, waar een factuur zal worden opgemaakt. Chauffeurs die België verlaten, zullen hun OBU kunnen inleveren aan een verdeelpunt, waarna ze afrekenen en hun waarborg terugkrijgen.

De te betalen tol wordt bepaald aan de hand van vier parameters: het aantal gereden kilometers, het wegtype, de Maximaal Toegelaten Massa (MTM) en de EURO-emissieklasse.

Satellic meldde woensdag dat het gestart is met de productie van 800.000 OBU's. Ook worden de tolterminals voor het verkrijgen en terugbrengen van On Board Units momenteel geïnstalleerd in België en zijn buurlanden tegen 1 oktober.

Satellic is ook begonnen met de bouw van de handhavingsinfrastructuur die het gebruik van de OBU's moet controleren. Daarvoor zijn er drie systemen: vaste tolportieken aan grote wegen, flexibele systemen die kunnen worden geïnstalleerd op bruggen of langs wegen en bemande voertuigen voor mobiele handhaving. Momenteel zijn al 14 van de 40 bestelde portieken geïnstalleerd, en de flexibele en mobiele controleposten zijn in productie en opbouw.

Daarnaast werkt Satellic aan een call center dat geopend wordt op 1 oktober en dat weggebruikers in vier talen zal bijstaan.

BRUSSEL 13/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u