Kilometerheffing voor vrachtwagens - "In deze moeilijke tijden kunnen we dit missen als kiespijn"

 Kilometerheffing voor vrachtwagens - "In deze moeilijke tijden kunnen we dit missen als kiespijn"

Bouwbedrijven die net als transportbedrijven vanaf 1 april 2016 kilometerheffing zullen betalen, zullen méér betalen voor het transport van goederen en hun personeel naar de werf dan nu het geval is. Bouwunie betreurt dat de invoering van de kilometerheffing een meerkost betekent voor het gros van de bouwbedrijven. "In deze economisch moeilijke tijden kunnen bouwbedrijven deze kostenstijging missen als kiespijn", zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Net als de transportsector zal ook de bouwsector vanaf 1 april 2016 de kilometerheffing voor vrachtwagens boven 3,5 ton moeten betalen. Registratie van het aantal kilometers op de tolwegen zal gebeuren via een On Board Unit (OBU) die vanaf oktober te verkrijgen is. "We zijn tevreden dat er duidelijkheid is over het systeem van de OBU's voor de registratie van het aantal kilometers", zegt Jean-Pierre Waeytens. "Maar we betreuren dat er nog veel onduidelijkheid is over de kilometerheffing zélf."

Wat wel al bekend is, is dat de kilometerheffing gelijk staat aan een kostenstijging voor de bouwbedrijven. De huidige compensaties via de afschaffing van het eurovignet en de vermindering van de verkeersbelasting met 40 procent, zijn onvoldoende, zo vindt Bouwunie.

Bouwunie berekende dat de invoering van de kilometerheffing een meerkost betekent van enkele honderden tot een paar duizenden euro's per vrachtwagen. "Wij hopen dat de Vlaamse regering onze opmerkingen ter harte neemt en de meerkost aanpakt", zegt Jean-Pierre Waeytens.

BRUSSEL 13/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu