Kilometerheffing voor vrachtwagens - "In deze moeilijke tijden kunnen we dit missen als kiespijn"

 Kilometerheffing voor vrachtwagens - "In deze moeilijke tijden kunnen we dit missen als kiespijn"

Bouwbedrijven die net als transportbedrijven vanaf 1 april 2016 kilometerheffing zullen betalen, zullen méér betalen voor het transport van goederen en hun personeel naar de werf dan nu het geval is. Bouwunie betreurt dat de invoering van de kilometerheffing een meerkost betekent voor het gros van de bouwbedrijven. "In deze economisch moeilijke tijden kunnen bouwbedrijven deze kostenstijging missen als kiespijn", zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Net als de transportsector zal ook de bouwsector vanaf 1 april 2016 de kilometerheffing voor vrachtwagens boven 3,5 ton moeten betalen. Registratie van het aantal kilometers op de tolwegen zal gebeuren via een On Board Unit (OBU) die vanaf oktober te verkrijgen is. "We zijn tevreden dat er duidelijkheid is over het systeem van de OBU's voor de registratie van het aantal kilometers", zegt Jean-Pierre Waeytens. "Maar we betreuren dat er nog veel onduidelijkheid is over de kilometerheffing zélf."

Wat wel al bekend is, is dat de kilometerheffing gelijk staat aan een kostenstijging voor de bouwbedrijven. De huidige compensaties via de afschaffing van het eurovignet en de vermindering van de verkeersbelasting met 40 procent, zijn onvoldoende, zo vindt Bouwunie.

Bouwunie berekende dat de invoering van de kilometerheffing een meerkost betekent van enkele honderden tot een paar duizenden euro's per vrachtwagen. "Wij hopen dat de Vlaamse regering onze opmerkingen ter harte neemt en de meerkost aanpakt", zegt Jean-Pierre Waeytens.

BRUSSEL 13/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u