Kilometerheffing voor vrachtwagens - "In deze moeilijke tijden kunnen we dit missen als kiespijn"

 Kilometerheffing voor vrachtwagens - "In deze moeilijke tijden kunnen we dit missen als kiespijn"

Bouwbedrijven die net als transportbedrijven vanaf 1 april 2016 kilometerheffing zullen betalen, zullen méér betalen voor het transport van goederen en hun personeel naar de werf dan nu het geval is. Bouwunie betreurt dat de invoering van de kilometerheffing een meerkost betekent voor het gros van de bouwbedrijven. "In deze economisch moeilijke tijden kunnen bouwbedrijven deze kostenstijging missen als kiespijn", zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Net als de transportsector zal ook de bouwsector vanaf 1 april 2016 de kilometerheffing voor vrachtwagens boven 3,5 ton moeten betalen. Registratie van het aantal kilometers op de tolwegen zal gebeuren via een On Board Unit (OBU) die vanaf oktober te verkrijgen is. "We zijn tevreden dat er duidelijkheid is over het systeem van de OBU's voor de registratie van het aantal kilometers", zegt Jean-Pierre Waeytens. "Maar we betreuren dat er nog veel onduidelijkheid is over de kilometerheffing zélf."

Wat wel al bekend is, is dat de kilometerheffing gelijk staat aan een kostenstijging voor de bouwbedrijven. De huidige compensaties via de afschaffing van het eurovignet en de vermindering van de verkeersbelasting met 40 procent, zijn onvoldoende, zo vindt Bouwunie.

Bouwunie berekende dat de invoering van de kilometerheffing een meerkost betekent van enkele honderden tot een paar duizenden euro's per vrachtwagen. "Wij hopen dat de Vlaamse regering onze opmerkingen ter harte neemt en de meerkost aanpakt", zegt Jean-Pierre Waeytens.

BRUSSEL 13/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u