Kies zelf waar u een snelheidsboete krijgt tijdens de flitsmarathon

 Kies zelf waar u een snelheidsboete krijgt tijdens de flitsmarathon

Waar kan ik zoal geflitst worden tijdens de 10e editie van de flitsmarathon? De experts van IntoLaw zochten het voor u uit!

  • Waarom organiseert men flitsmarathons?
  • Wat zijn de voordelen van minder snel rijden?
  • Hoe kan ik zelf bepalen waar er geflitst wordt?

Op 17 oktober vindt de 10e editie van de flitsmarathon plaats. Zowel de federale politie als de lokale politiezones zullen die dag de snelheid van de Belgische bestuurders controleren en indien nodig een snelheidsboete uitdelen. Gedurende 24 uur worden zowat overal flitscamera’s geplaatst met de bedoeling te sensibiliseren.

Waarom organiseert men flitsmarathons?

Overdreven snelheid leidt tot een toename van het aantal en de ernst van ongevallen. Per jaar vallen er in België ongeveer 200 doden als gevolg van overdreven of niet-aangepaste snelheid. In 2017 werden er bovendien meer dan 3 miljoen snelheidsboetes uitgedeeld door de politie.

Ondanks statistische bewijzen blijft de publieke opinie aangaande snelheid in België dus opvallend positief in tegenstelling tot die aangaande rijden onder invloed. De bedoeling van een flitsmarathon is echter niet zozeer om zoveel mogelijk bestuurders een snelheidsboete te geven, dan wel om te sensibiliseren wat betreft de voordelen van minder snel rijden.

Wat zijn de voordelen van minder snel rijden?

In een gesprek met Vias Institute verklaarde Koen Ricour, directeur van de Federale Wegpolitie, dat minder snel rijden daadwerkelijk een aantal belangrijke voordelen heeft. Er is meer veiligheid op de weg en het aantal ongevallen daalt, aangezien wagens bij een lagere snelheid een kortere remafstand hebben.

Hierdoor daalt ook het aantal files op de weg waardoor u als bestuurder, hoe onwaarschijnlijk het ook mag klinken, sneller op uw bestemming geraakt. Uiteraard loopt u ook minder kans op een snelheidsboete en kan u het uitgespaarde geld aan fijnere dingen besteden.

Hoe kan ik zelf bepalen waar er geflitst wordt?

Sinds de eerste editie van de flitsmarathon in 2014 kunnen alle burgers actief mee bepalen waar er geflitst wordt. Hiervoor dient u naar de website van Ik Flits Mee te gaan en daar kan u op een kaartje aanduiden waar u vindt dat er snelheidsboetes moeten worden uitgedeeld.

Volgens Vias Institute is verkeersveiligheid dan ook een zaak van iedereen. Door burgers te vragen om hun bezorgdheden in verband met snelheid te uiten raken ze actief betrokken bij de ordehandhaving van de politie. Zo wil men op termijn het gedrag van autobestuurders permanent wijzigen en het aantal ongevallen verder laten dalen.

Kreeg u onlangs een snelheidsboete of heeft u nog vragen over wat u te wachten staat wanneer u tegen hoge snelheid werd geflitst? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u