Kies zelf waar u een snelheidsboete krijgt tijdens de flitsmarathon

 Kies zelf waar u een snelheidsboete krijgt tijdens de flitsmarathon

Waar kan ik zoal geflitst worden tijdens de 10e editie van de flitsmarathon? De experts van IntoLaw zochten het voor u uit!

  • Waarom organiseert men flitsmarathons?
  • Wat zijn de voordelen van minder snel rijden?
  • Hoe kan ik zelf bepalen waar er geflitst wordt?

Op 17 oktober vindt de 10e editie van de flitsmarathon plaats. Zowel de federale politie als de lokale politiezones zullen die dag de snelheid van de Belgische bestuurders controleren en indien nodig een snelheidsboete uitdelen. Gedurende 24 uur worden zowat overal flitscamera’s geplaatst met de bedoeling te sensibiliseren.

Waarom organiseert men flitsmarathons?

Overdreven snelheid leidt tot een toename van het aantal en de ernst van ongevallen. Per jaar vallen er in België ongeveer 200 doden als gevolg van overdreven of niet-aangepaste snelheid. In 2017 werden er bovendien meer dan 3 miljoen snelheidsboetes uitgedeeld door de politie.

Ondanks statistische bewijzen blijft de publieke opinie aangaande snelheid in België dus opvallend positief in tegenstelling tot die aangaande rijden onder invloed. De bedoeling van een flitsmarathon is echter niet zozeer om zoveel mogelijk bestuurders een snelheidsboete te geven, dan wel om te sensibiliseren wat betreft de voordelen van minder snel rijden.

Wat zijn de voordelen van minder snel rijden?

In een gesprek met Vias Institute verklaarde Koen Ricour, directeur van de Federale Wegpolitie, dat minder snel rijden daadwerkelijk een aantal belangrijke voordelen heeft. Er is meer veiligheid op de weg en het aantal ongevallen daalt, aangezien wagens bij een lagere snelheid een kortere remafstand hebben.

Hierdoor daalt ook het aantal files op de weg waardoor u als bestuurder, hoe onwaarschijnlijk het ook mag klinken, sneller op uw bestemming geraakt. Uiteraard loopt u ook minder kans op een snelheidsboete en kan u het uitgespaarde geld aan fijnere dingen besteden.

Hoe kan ik zelf bepalen waar er geflitst wordt?

Sinds de eerste editie van de flitsmarathon in 2014 kunnen alle burgers actief mee bepalen waar er geflitst wordt. Hiervoor dient u naar de website van Ik Flits Mee te gaan en daar kan u op een kaartje aanduiden waar u vindt dat er snelheidsboetes moeten worden uitgedeeld.

Volgens Vias Institute is verkeersveiligheid dan ook een zaak van iedereen. Door burgers te vragen om hun bezorgdheden in verband met snelheid te uiten raken ze actief betrokken bij de ordehandhaving van de politie. Zo wil men op termijn het gedrag van autobestuurders permanent wijzigen en het aantal ongevallen verder laten dalen.

Kreeg u onlangs een snelheidsboete of heeft u nog vragen over wat u te wachten staat wanneer u tegen hoge snelheid werd geflitst? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u