Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Wat is het verschil tussen het strafregister en het attest van goed gedrag ven zeden?

Het strafregister – beter gekend als het strafblad – vormt eigenlijk het geheel van alle strafbare feiten die je gepleegd hebt en waarvoor je veroordeeld bent geweest. De beslissing zoals opschorting van uitspraak of minnelijke schikking wordt hier ook gepubliceerd. Enkel de overtredingen die beboet werden met een onmiddellijke inning worden niet vermeld.

Het attest van goed gedrag en zeden, ook bekend onder de naam “uittreksel uit het strafregister” – vandaar de verwarring – vermeldt al jouw eerdere strafrechtelijke veroordelingen. Een verschil met het strafregister: minnelijke schikkingen die je hebt betaald door een verkeersinbreuk, worden hier niet opgenomen.

Waarom heb ik een attest van goed gedrag en zegen nodig?

Bij heel wat sollicitaties wordt het attest van goed gedrag en zeden opgevraagd. In sommige beroepen is een blanco strafblad zelfs een must. Je kan dit document eenvoudig aanvragen op de dienst bevolking of burgerzaken van jouw gemeente.

Blijven alle straffen altijd zichtbaar op mijn strafregister?

Niet alle straffen blijven voor altijd zichtbaar in uw strafregister. Indien u veroordeeld werd tot een politiestraf, zal deze automatisch gewist worden na een termijn van 3 jaar, te rekenen vanaf de definitieve beslissing waarbij zij zijn uitgesproken. Een politiestraf is een gevangenisstraf van 1 tot 7 dagen, een werkstraf 20 tot 45 uur of een geldboete van 1 tot 25 euro. Deze uitwissing is kosteloos en is niet aan bepaalde voorwaarden verbonden.

Neen, politiestraffen worden automatisch na 3 jaar gewist op jouw strafregister, maar niet op het attest van goed gedrag en zeden. Om politiestraffen ook op het attest van goed gedrag en zeden te verwijderen, kan je eerherstel aanvragen. Meer informatie vind je op de pagina “hoe eerherstel aan te vragen”.

Correctionele en criminele straffen worden niet na 3 jaar gewist op jouw strafregister, maar ook hier kan je via eerherstel ervoor zorgen dat ze niet meer op jouw attest van goed gedrag en zeden zichtbaar zijn.

Wat is het verschil tussen een strafregister en het attest van goed gedrag en zeden?

Niet iedereen kan zomaar eerherstel aanvragen. Je moet voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Klik hier voor een overzicht van de voorwaarden om eerherstel aan te kunnen vragen en hoe wij jou hierbij kunnen helpen.


Neem contact met ons op

Actueel

 EKON LEGAL groeit met de integratie van Parallaxe Avocats

Donderdag 26 Juni 2025

EKON LEGAL groeit met de integratie van Parallaxe Avocats

In een streven om het model van moderne en toegankelijke juridische expertise verder te versterken, kondigt EKON LEGAL vandaag een belangrijke stap aan in zijn ontwikkeling. Na de succesvolle samenwerking tussen Intolaw en HBSV Advocaten, voegt het Franstalige kantoor Parallaxe Avocats zich nu bij deze strategische alliantie. Deze integratie maakt deel uit van een gemeenschappelijke visie: het aanbieden van innovatieve juridische dienstverlening die is afgestemd op de huidige behoeften van de cliënten.

Lees meer
 Parkeren in Brussel-stad wordt fors duurder vanaf 1 juli 2025

Maandag 23 Juni 2025

Parkeren in Brussel-stad wordt fors duurder vanaf 1 juli 2025

De Stad Brussel verhoogt op 1 juli 2025 haar parkeertarieven. Wat verandert er precies? Een overzicht van de nieuwe prijzen, de reacties van handelaars en wat het betekent voor bewoners en bezoekers.

Lees meer
 Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennen

Maandag 16 Juni 2025

Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennen

Plannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.

Lees meer
close menu 1u