Hoeveel promille mogen jonge bestuurders in het bloed hebben?
Dinsdag 15 December 2015

Hoeveel promille mag men normaal in het bloed hebben? Wat betekent 0,2 promille concreet? Wat is het voorstel van het Vias? Intolaw verduidelijkt.
Bereken snel de gevolgen van uw positieve blaastest met ons slim algoritme
In landen zoals Duitsland en Frankrijk maakt men in de regelgeving rond alcohol in het verkeer een onderscheid tussen ervaren en onervaren bestuurders. Wie nog geen 3 jaar het rijbewijs heeft in Frankrijk, mag maar 0,2 promille in het bloed hebben in de plaats van 0,5. Sommigen vinden dat een goede zaak, anderen vinden het onderscheid achterhaald. Ook in België gaan er stemmen op om voor onervaren bestuurders de limiet te verlagen. De experts van IntoLaw leggen uit wat er speelt.
Hoeveel promille mag men normaal in het bloed hebben?
In België ligt de alcohollimiet op 0,5 promille. Het maakt daarbij niet uit hoelang iemand zijn rijbewijs heeft. Voor professionele bestuurders zoals bus- of taxichauffeurs geldt een maximaal promillage van 0,2.
In 2015 wilde federaal minister van Mobiliteit François Galant (MR) het maximale promillage voor bestuurders die nog geen 3 jaar het rijbewijs hebben ook op 0,2 promille leggen. Er kwam echter veel tegenstand. Een van de meest gehoorde uitingen was dat deze regel in feite jongeren zou viseren, terwijl het net vooral 45-plussers zijn die nog dronken achter het stuur durven te kruipen.
Wat betekent 0,2 promille concreet?
0,5 promille komt ongeveer overeen met 1 tot 2 pintjes. 0,2 promille komt dan overeen met nultolerantie. De lat op 0,0 promille leggen is technisch niet haalbaar omdat dan ook mensen die een gerecht aten waarin een saus met alcohol zit verwerkt, tegen de lamp zouden lopen.
Wat is het voorstel van het Vias?
In aanloop naar de nationale verkiezingen van 26 mei 2019 publiceerde het Vias een eisenpakket over verkeersregels. Daarin staat onder andere dat het instituut een nultolerantie op alcohol wil voor chauffeurs en motorrijders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Vlaams minister van Mobiliteit vindt deze eis alvast geen goed idee en zegt dat de verkeerde doelgroep geviseerd wordt. “We zouden ons beter concentreren op diegenen die boven de 0,5 promille zitten in de plaats van op diegenen die er al onder zitten,” zegt Weyts.
Hoeveel promille had u in het bloed toen de politie u tegenhield? Of beging u een andere verkeersovertreding? Bereken hier uw verkeersboete of rijverbod of vraag meteen advies aan de experts van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer