Hoeveel promille mogen jonge bestuurders in het bloed hebben?

 Hoeveel promille mogen jonge bestuurders in het bloed hebben?

Hoeveel promille mag men normaal in het bloed hebben? Wat betekent 0,2 promille concreet? Wat is het voorstel van het Vias? Intolaw verduidelijkt.

Bereken snel de gevolgen van uw positieve blaastest met ons slim algoritme

In landen zoals Duitsland en Frankrijk maakt men in de regelgeving rond alcohol in het verkeer een onderscheid tussen ervaren en onervaren bestuurders. Wie nog geen 3 jaar het rijbewijs heeft in Frankrijk, mag maar 0,2 promille in het bloed hebben in de plaats van 0,5. Sommigen vinden dat een goede zaak, anderen vinden het onderscheid achterhaald. Ook in België gaan er stemmen op om voor onervaren bestuurders de limiet te verlagen. De experts van IntoLaw leggen uit wat er speelt. 

 

Hoeveel promille mag men normaal in het bloed hebben? 

In België ligt de alcohollimiet op 0,5 promille. Het maakt daarbij niet uit hoelang iemand zijn rijbewijs heeft. Voor professionele bestuurders zoals bus- of taxichauffeurs geldt een maximaal promillage van 0,2.  

In 2015 wilde federaal minister van Mobiliteit François Galant (MR) het maximale promillage voor bestuurders die nog geen 3 jaar het rijbewijs hebben ook op 0,2 promille leggen. Er kwam echter veel tegenstand. Een van de meest gehoorde uitingen was dat deze regel in feite jongeren zou viseren, terwijl het net vooral 45-plussers zijn die nog dronken achter het stuur durven te kruipen. 

 

Wat betekent 0,2 promille concreet? 

0,5 promille komt ongeveer overeen met 1 tot 2 pintjes. 0,2 promille komt dan overeen met nultolerantie. De lat op 0,0 promille leggen is technisch niet haalbaar omdat dan ook mensen die een gerecht aten waarin een saus met alcohol zit verwerkt, tegen de lamp zouden lopen. 

 

Wat is het voorstel van het Vias? 

In aanloop naar de nationale verkiezingen van 26 mei 2019 publiceerde het Vias een eisenpakket over verkeersregels. Daarin staat onder andere dat het instituut een nultolerantie op alcohol wil voor chauffeurs en motorrijders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Vlaams minister van Mobiliteit vindt deze eis alvast geen goed idee en zegt dat de verkeerde doelgroep geviseerd wordt. “We zouden ons beter concentreren op diegenen die boven de 0,5 promille zitten in de plaats van op diegenen die er al onder zitten,” zegt Weyts. 

 

Hoeveel promille had u in het bloed toen de politie u tegenhield? Of beging u een andere verkeersovertreding? Bereken hier uw verkeersboete of rijverbod of vraag meteen advies aan de experts van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u