Hoeveel promille mogen jonge bestuurders in het bloed hebben?

 Hoeveel promille mogen jonge bestuurders in het bloed hebben?

Hoeveel promille mag men normaal in het bloed hebben? Wat betekent 0,2 promille concreet? Wat is het voorstel van het Vias? Intolaw verduidelijkt.

Bereken snel de gevolgen van uw positieve blaastest met ons slim algoritme

In landen zoals Duitsland en Frankrijk maakt men in de regelgeving rond alcohol in het verkeer een onderscheid tussen ervaren en onervaren bestuurders. Wie nog geen 3 jaar het rijbewijs heeft in Frankrijk, mag maar 0,2 promille in het bloed hebben in de plaats van 0,5. Sommigen vinden dat een goede zaak, anderen vinden het onderscheid achterhaald. Ook in België gaan er stemmen op om voor onervaren bestuurders de limiet te verlagen. De experts van Intolaw leggen uit wat er speelt. 

Hoeveel promille mag men normaal in het bloed hebben? 

In België ligt de alcohollimiet op 0,5 promille. Het maakt daarbij niet uit hoelang iemand zijn rijbewijs heeft. Voor professionele bestuurders zoals bus- of taxichauffeurs geldt een maximaal promillage van 0,2.  

In 2015 wilde federaal minister van Mobiliteit François Galant (MR) het maximale promillage voor bestuurders die nog geen 3 jaar het rijbewijs hebben ook op 0,2 promille leggen. Er kwam echter veel tegenstand. Een van de meest gehoorde uitingen was dat deze regel in feite jongeren zou viseren, terwijl het net vooral 45-plussers zijn die nog dronken achter het stuur durven te kruipen. 

 

Wat betekent 0,2 promille concreet? 

0,5 promille komt ongeveer overeen met 1 tot 2 pintjes. 0,2 promille komt dan overeen met nultolerantie. De lat op 0,0 promille leggen is technisch niet haalbaar omdat dan ook mensen die een gerecht aten waarin een saus met alcohol zit verwerkt, tegen de lamp zouden lopen. 

Wat is het voorstel van het Vias? 

In aanloop naar de nationale verkiezingen van 26 mei 2019 publiceerde het Vias een eisenpakket over verkeersregels. Daarin staat onder andere dat het instituut een nultolerantie op alcohol wil voor chauffeurs en motorrijders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Vlaams minister van Mobiliteit vindt deze eis alvast geen goed idee en zegt dat de verkeerde doelgroep geviseerd wordt. “We zouden ons beter concentreren op diegenen die boven de 0,5 promille zitten in de plaats van op diegenen die er al onder zitten,” zegt Weyts. 

Hoeveel promille had u in het bloed toen de politie u tegenhield? Of beging u een andere verkeersovertreding? Bereken hier uw verkeersboete of rijverbod of vraag meteen advies aan de experts van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u