Hoeveel promille mogen jonge bestuurders in het bloed hebben?

 Hoeveel promille mogen jonge bestuurders in het bloed hebben?

Hoeveel promille mag men normaal in het bloed hebben? Wat betekent 0,2 promille concreet? Wat is het voorstel van het Vias? Intolaw verduidelijkt.

Bereken snel de gevolgen van uw positieve blaastest met ons slim algoritme

In landen zoals Duitsland en Frankrijk maakt men in de regelgeving rond alcohol in het verkeer een onderscheid tussen ervaren en onervaren bestuurders. Wie nog geen 3 jaar het rijbewijs heeft in Frankrijk, mag maar 0,2 promille in het bloed hebben in de plaats van 0,5. Sommigen vinden dat een goede zaak, anderen vinden het onderscheid achterhaald. Ook in België gaan er stemmen op om voor onervaren bestuurders de limiet te verlagen. De experts van IntoLaw leggen uit wat er speelt. 

 

Hoeveel promille mag men normaal in het bloed hebben? 

In België ligt de alcohollimiet op 0,5 promille. Het maakt daarbij niet uit hoelang iemand zijn rijbewijs heeft. Voor professionele bestuurders zoals bus- of taxichauffeurs geldt een maximaal promillage van 0,2.  

In 2015 wilde federaal minister van Mobiliteit François Galant (MR) het maximale promillage voor bestuurders die nog geen 3 jaar het rijbewijs hebben ook op 0,2 promille leggen. Er kwam echter veel tegenstand. Een van de meest gehoorde uitingen was dat deze regel in feite jongeren zou viseren, terwijl het net vooral 45-plussers zijn die nog dronken achter het stuur durven te kruipen. 

 

Wat betekent 0,2 promille concreet? 

0,5 promille komt ongeveer overeen met 1 tot 2 pintjes. 0,2 promille komt dan overeen met nultolerantie. De lat op 0,0 promille leggen is technisch niet haalbaar omdat dan ook mensen die een gerecht aten waarin een saus met alcohol zit verwerkt, tegen de lamp zouden lopen. 

 

Wat is het voorstel van het Vias? 

In aanloop naar de nationale verkiezingen van 26 mei 2019 publiceerde het Vias een eisenpakket over verkeersregels. Daarin staat onder andere dat het instituut een nultolerantie op alcohol wil voor chauffeurs en motorrijders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Vlaams minister van Mobiliteit vindt deze eis alvast geen goed idee en zegt dat de verkeerde doelgroep geviseerd wordt. “We zouden ons beter concentreren op diegenen die boven de 0,5 promille zitten in de plaats van op diegenen die er al onder zitten,” zegt Weyts. 

 

Hoeveel promille had u in het bloed toen de politie u tegenhield? Of beging u een andere verkeersovertreding? Bereken hier uw verkeersboete of rijverbod of vraag meteen advies aan de experts van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u