Hoe kan ik verkeersboetes voorkomen bij het ritsen?
Vrijdag 09 Februari 2018

Wanneer werd ritsen verplicht in het verkeer? Welke verkeersboetes kan ik krijgen door niet te ritsen? Hoewel veel bestuurders ritsen als een gunst naar anderen zien, is het intussen al enkele jaren verplicht.
· Wat is ritsen?
· Waar moet ik tijdens het ritsen op letten om geen verkeersboetes te krijgen?
· Wat bij een ongeval tijdens het ritsen?
Het is ondertussen 5 jaar geleden dat het principe van ritsen op de Belgische snelwegen verplicht werd. Hoewel de regel dus al een tijdje in voege is, blijkt ritsen toch nog een alomtegenwoordige bron van frustratie op de weg. Hoe moet ritsen? Waar let ik in het bijzonder op?
Wat is ritsen?
Ritsen werd uitgedacht als hulpmiddel voor het fileprobleem op de Belgische wegen. Op autowegen waar er tijdens het rijden een rijstrook verdwijnt, moet het principe worden toegepast om personen vanop de verdwijnende rijstrook vlot in het verkeer te houden. In dat geval moeten de bestuurders doorrijden tot aan het einde van de flessenhals, waar ze beurtelings worden doorgelaten door het verkeer op het andere vak.
Deze methode werd het leven ingeroepen om stilstaand verkeer te voorkomen en files korter te maken.
Waar moet ik tijdens het ritsen op letten om geen verkeersboetes te krijgen?
Hoewel weinig bestuurders zich daarvan bewust zijn, is foutief ritsen wel degelijk een verkeersovertreding. Als gevolg kan u er dus ook verkeersboetes voor krijgen wanneer u het niet correct doet. Ritsen is bijvoorbeeld enkel verplicht bij sterk vertraagd verkeer. Als de auto’s op de andere rijstroken hun normale snelheid rijden, heeft de invoegende partij geen voorrang. Het is ook niet van toepassing bij afritten van autosnelwegen of op plekken waar de invoegende partij zijn eigen weg zou kunnen vervolgen. De invoegende bestuurder mag niet verder kunnen op zijn eigen weg én moet bij afritten invoegen zodra de wegmarkering dat toelaat.
Tot slot moet de invoegende auto verplicht tot het einde van de flessenhals rijden om voorrang te genieten. En laat dat nu net zijn waar andere bestuurders zich het meest aan ergeren.
Wat bij een ongeval tijdens het ritsen?
Vooral bij moeilijke rits-situaties komen er regelmatig ongevallen voor. Op plekken waar wagens langs beide kanten van de weg op dezelfde plek moeten ritsen, ontstaat er bijvoorbeeld vaak verwarring. In die situatie heeft overigens eerst de rechtse invoegende bestuurder en dan de linkse voorrang op de bestuurder die zijn weg vervolgd. In geval van een ongeluk, doet u er goed aan bijkomende details te noteren. Hoe snel reed u toen de invoegende wagen op u inreed? Als dat de normale snelheid was, hoefde u helemaal geen voorrang te verlenen, als dat stapvoets was wel. Zo weet u zeker dat de situatie juist wordt ingeschat.
Hoe weet ik zeker dat ik niet in de fout was bij het ritsen? Welke verkeersboetes kan ik krijgen voor foutief ritsen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer
Maandag 13 Februari 2023
Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.
Lees meer