Hoe kan ik verkeersboetes voorkomen bij het ritsen?

 Hoe kan ik verkeersboetes voorkomen bij het ritsen?

Wanneer werd ritsen verplicht in het verkeer? Welke verkeersboetes kan ik krijgen door niet te ritsen? Hoewel veel bestuurders ritsen als een gunst naar anderen zien, is het intussen al enkele jaren verplicht.

·      Wat is ritsen?

·      Waar moet ik tijdens het ritsen op letten om geen verkeersboetes te krijgen?

·      Wat bij een ongeval tijdens het ritsen?

 

Het is ondertussen 5 jaar geleden dat het principe van ritsen op de Belgische snelwegen verplicht werd. Hoewel de regel dus al een tijdje in voege is, blijkt ritsen toch nog een alomtegenwoordige bron van frustratie op de weg. Hoe moet ritsen? Waar let ik in het bijzonder op?

Wat is ritsen?

Ritsen werd uitgedacht als hulpmiddel voor het fileprobleem op de Belgische wegen. Op autowegen waar er tijdens het rijden een rijstrook verdwijnt, moet het principe worden toegepast om personen vanop de verdwijnende rijstrook vlot in het verkeer te houden. In dat geval moeten de bestuurders doorrijden tot aan het einde van de flessenhals, waar ze beurtelings worden doorgelaten door het verkeer op het andere vak.

Deze methode werd het leven ingeroepen om stilstaand verkeer te voorkomen en files korter te maken.

Waar moet ik tijdens het ritsen op letten om geen verkeersboetes te krijgen?

Hoewel weinig bestuurders zich daarvan bewust zijn, is foutief ritsen wel degelijk een verkeersovertreding. Als gevolg kan u er dus ook verkeersboetes voor krijgen wanneer u het niet correct doet. Ritsen is bijvoorbeeld enkel verplicht bij sterk vertraagd verkeer. Als de auto’s op de andere rijstroken hun normale snelheid rijden, heeft de invoegende partij geen voorrang. Het is ook niet van toepassing bij afritten van autosnelwegen of op plekken waar de invoegende partij zijn eigen weg zou kunnen vervolgen. De invoegende bestuurder mag niet verder kunnen op zijn eigen weg én moet bij afritten invoegen zodra de wegmarkering dat toelaat.

Tot slot moet de invoegende auto verplicht tot het einde van de flessenhals rijden om voorrang te genieten. En laat dat nu net zijn waar andere bestuurders zich het meest aan ergeren.

Wat bij een ongeval tijdens het ritsen?

Vooral bij moeilijke rits-situaties komen er regelmatig ongevallen voor. Op plekken waar wagens langs beide kanten van de weg op dezelfde plek moeten ritsen, ontstaat er bijvoorbeeld vaak verwarring. In die situatie heeft overigens eerst de rechtse invoegende bestuurder en dan de linkse voorrang op de bestuurder die zijn weg vervolgd. In geval van een ongeluk, doet u er goed aan bijkomende details te noteren. Hoe snel reed u toen de invoegende wagen op u inreed? Als dat de normale snelheid was, hoefde u helemaal geen voorrang te verlenen, als dat stapvoets was wel. Zo weet u zeker dat de situatie juist wordt ingeschat.

 

Hoe weet ik zeker dat ik niet in de fout was bij het ritsen? Welke verkeersboetes kan ik krijgen voor foutief ritsen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u