Rijden zonder keuring: wat zijn de gevolgen?

 Rijden zonder keuring: wat zijn de gevolgen?

De regelmatige autokeuring draagt bij tot een veiliger verkeer, gezonder leefmilieu en een betere bescherming voor de consument. Daarom legt de wet de verplichting op om uw wagen te voorzien van een geldig autokeuringsbewijs. Er moet steeds een geldig keuringsbewijs in het voertuig aanwezig zijn wanneer het voertuig zich op de openbare weg bevindt. Dit geldt tevens voor het parkeren van het voertuig op de openbare weg.
Enkel wanneer u zich verplaatst naar de autokeuring of naar de garage om het voertuig te laten herstellen geldt deze verplichting niet.

De eerste periodieke keuring gebeurt ten laatste op de datum waarop het voertuig 4 jaar wordt . Nadien bedraagt de periode tussen elke keuring 1 jaar.

Normaliter krijgt u jaarlijks een uitnodigingskaart opgestuurd om uw wagen te laten keuren. Maar zelfs indien u geen uitnodigingskaart ontvangen heeft geldt de verplichte keuring. Het is dus ook belangrijk om dit zelf in de gaten te houden.

Hoeveel bedraagt de boete voor het rijden zonder keuring?

De wet voorziet een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maand en / of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Vooral wanneer u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan u een gevangenisstraf oplopen.  

U kan bovendien ook worden vervolgd voor het rijden zonder geldig keuringsbewijs indien de wagen niet uw eigendom is. Let er dus altijd op wanneer u de wagen van iemand anders gebruikt dat het keuringsbewijs in het voertuig aanwezig is.

Hoeveel moet je betalen bij een laattijdige keuring?

De keurbewijzen vermelden een geldigheidsdatum, indien u deze overschrijdt dient u een “toeslag te laat” te betalen. Ingeval van overmacht- dit wordt beoordeeld door de minister of zijn gemachtigde- kan deze toeslag terugbetaald worden.

Verhaalsrecht verzekeraar

Niet alleen voor de verkeersveiligheid en het leefmilieu is de autokeuring van cruciaal belang. Wanneer u een ongeval heeft met een niet gekeurd voertuig kan dit verregaande financiële gevolgen voor u hebben.

Er bestaat in dat geval namelijk de mogelijkheid voor de verzekeraar om zijn regresrecht uit te oefenen. Dit wil zeggen dat zij de bedragen die zij aan eventuele slachtoffers heeft uitgekeerd van u kan terugvorderen

U heeft er dus alle belang bij uw voertuig tijdig te laten keuren.


Contacteer ons en ontvang vandaag nog een gratis advies

Document

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u