Helft Vlaamse gemeenten heeft minstens één ANPR-camera

 Helft Vlaamse gemeenten heeft minstens één ANPR-camera

Naar schatting de helft van de gemeenten in Vlaanderen beschikt intussen over minstens één ANPR-camera of camera die werkt op basis van nummerplaatherkenning. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) donderdag geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). Maar omdat er gewerkt wordt met een "mengelmoes" aan systemen en contracten is het volgens de N-VA-minister wel een uitdaging om die verschillende camerasystemen "met elkaar te laten praten".

Vandenbroucke vroeg minister Weyts naar de mogelijke multifunctionaliteit van de camera's die zullen ingezet worden voor de handhaving van de slimme kilometerheffing voor vrachtwagens vanaf april volgend jaar.

Maar die camera's ook inzetten voor andere zaken, is volgens minister Weyts niet zo simpel. Er zijn namelijk een hele reeks contractuele beperkingen. Zo zijn er afspraken rond privacy en is ook vastgelegd dat de camerasystemen enkel ingezet zullen worden voor het tolheffingsysteem en voor vrachtwagens van minstens 3,5 ton.

De uitdaging volgens Weyts is vooral om het groeiend aantal slimme en ANPR-camera's in Vlaanderen met elkaar te laten communiceren. Dat aantal groeit gestaag. "Naar schatting de helft van de Vlaamse gemeenten heeft intussen minstens één ANPR-camera. In Mechelen alleen zijn er zo'n 80", aldus Weyts. Maar omdat er sprake is van een "mengelmoes" aan conctracten en verschillende systemen, is het volgens de N-VA-minister vooral de vraag "hoe we die systemen met elkaar kunnen laten praten". In zijn beleidsbrief toonde Weyts de ambitie een platform op te richten "waar de huidige en toekomstige ANPR-camera's en netwerken in een groot geheel worden opgenomen".

Parlementslid Vandenbroucke juicht de uitrol van slimme camerasystemen toe. "Het lijkt me logisch dat je hierbij maximaal zoekt naar integratie van netwerken en de combinatie van de verschillende functies zoals snelheidscontroles en tolheffing".

BRUSSEL 22/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?

Maandag 03 Maart 2025

Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?

Wie is er aansprakelijk bij een ongeval op een privéterrein of parkeerplaats ? Intolaw bespreekt de definitie van de “openbare weg” om de verantwoordelijkheden bij dit soort ongevallen te bepalen. Heeft u behoefte aan professioneel juridisch advies voor de behandeling van uw gerechtelijk dossier? Neem contact op met Intolaw.

Lees meer
 Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteiten

Maandag 03 Maart 2025

Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteiten

De opschorting van de uitspraak, die niet verward dient te worden met de opschorting van de rijbewijsintrekking, is een coulancemaatregel die veel beklaagden wensen te verkrijgen. Maar wat is de oorsprong ervan ? Wat zijn de toepassingsvoorwaarden ? Zijn er verschillende modaliteiten ? En wat gebeurt er zodra de opschorting is verkregen ? Intolaw vat samen wat u moet weten over de opschorting van de uitspraak in België.

Lees meer
 Mag een voertuig zonder geldige technische keuring de weg op?

Mag een voertuig zonder geldige technische keuring de weg op?

De technische keuring is een essentieel onderdeel van verkeersveiligheid. Maar mag een voertuig zonder geldige keuring nog steeds in het verkeer worden gebracht, bijvoorbeeld als de keuring is verlopen? Laten we deze stelling onderzoeken.

Lees meer
close menu 1u