Helft Vlaamse gemeenten heeft minstens één ANPR-camera

 Helft Vlaamse gemeenten heeft minstens één ANPR-camera

Naar schatting de helft van de gemeenten in Vlaanderen beschikt intussen over minstens één ANPR-camera of camera die werkt op basis van nummerplaatherkenning. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) donderdag geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). Maar omdat er gewerkt wordt met een "mengelmoes" aan systemen en contracten is het volgens de N-VA-minister wel een uitdaging om die verschillende camerasystemen "met elkaar te laten praten".

Vandenbroucke vroeg minister Weyts naar de mogelijke multifunctionaliteit van de camera's die zullen ingezet worden voor de handhaving van de slimme kilometerheffing voor vrachtwagens vanaf april volgend jaar.

Maar die camera's ook inzetten voor andere zaken, is volgens minister Weyts niet zo simpel. Er zijn namelijk een hele reeks contractuele beperkingen. Zo zijn er afspraken rond privacy en is ook vastgelegd dat de camerasystemen enkel ingezet zullen worden voor het tolheffingsysteem en voor vrachtwagens van minstens 3,5 ton.

De uitdaging volgens Weyts is vooral om het groeiend aantal slimme en ANPR-camera's in Vlaanderen met elkaar te laten communiceren. Dat aantal groeit gestaag. "Naar schatting de helft van de Vlaamse gemeenten heeft intussen minstens één ANPR-camera. In Mechelen alleen zijn er zo'n 80", aldus Weyts. Maar omdat er sprake is van een "mengelmoes" aan conctracten en verschillende systemen, is het volgens de N-VA-minister vooral de vraag "hoe we die systemen met elkaar kunnen laten praten". In zijn beleidsbrief toonde Weyts de ambitie een platform op te richten "waar de huidige en toekomstige ANPR-camera's en netwerken in een groot geheel worden opgenomen".

Parlementslid Vandenbroucke juicht de uitrol van slimme camerasystemen toe. "Het lijkt me logisch dat je hierbij maximaal zoekt naar integratie van netwerken en de combinatie van de verschillende functies zoals snelheidscontroles en tolheffing".

BRUSSEL 22/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u