Gentse voetgangersgebied wordt (opnieuw) grootste van het land
Zaterdag 09 Januari 2016

Op 3 april 2017 verdubbelt het Gentse voetgangersgebied in oppervlakte en de binnenstad wordt bijkomend in zes sectoren onderverdeeld om doorgaand verkeer te weren. De details uit het definitieve voorstel voor het nieuwe circulatieplan worden donderdagavond op een speciale themacommissie in Gent toegelicht.
Het circulatieplan is een cruciaal onderdeel van een nieuw mobiliteitsplan voor de stad Gent. "Belangrijk daarbij is de leefkwaliteit verbeteren en toch de bereikbaarheid behouden", zegt de Gentse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen).
Het circulatieplan verdeelt de binnenstad in zeven zones: zes sectoren en het voetgangersgebied. "In en tussen deze sectoren wordt de circulatie voor autoverkeer gewijzigd waar nodig", zegt Watteeuw. "Dat zal leiden tot een afname van het aantal bewegingen met de auto. Fietsers zullen veel comfortabeler kunnen rijden, omdat de belangrijkse fietsassen zullen ontlast worden van autoverkeer. Het openbaar vervoer zal een valabel alternatief worden, want het zal sneller en stipter zijn. De automobilisten die een bestemming hebben in de binnenstad zullen er vlotter geraken dan vandaag."
In het nieuwe plan wordt het voetgangersgebied in oppervlakte verdubbeld tot ruim vijftig hectare. Daarmee wordt het Gentse voetgangersgebied opnieuw het grootste van het land (groter dan dat in Brussel). Binnen de voetgangerszone worden ook vier straten verkeersvrij, wat betekent dat ze tussen 11 en 19 uur enkel door voetgangers en dus niet door fietsers en taxi's gebruikt mogen worden. De handhaving zal onder meer via ANPR-camera's gebeuren.
Cruciaal voor het welslagen zijn een aantal flankerende maatregelen, zoals een vlottere doorstroming van de R4 en extra Park&Rides. Daarvoor zit de stad met een aantal partners samen. Ondertussen richtte Gent ook al een verkeerscentrum op om autoverkeersstromen dynamisch op te volgen en aan te sturen.
Het circulatieplan wordt donderdagavond aan gemeenteraadsleden voorgelegd, een stemming op de gemeenteraad wordt pas eind februari verwacht.
Bron: Belga
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer