Gentse voetgangersgebied wordt (opnieuw) grootste van het land

 Gentse voetgangersgebied wordt (opnieuw) grootste van het land

Op 3 april 2017 verdubbelt het Gentse voetgangersgebied in oppervlakte en de binnenstad wordt bijkomend in zes sectoren onderverdeeld om doorgaand verkeer te weren. De details uit het definitieve voorstel voor het nieuwe circulatieplan worden donderdagavond op een speciale themacommissie in Gent toegelicht.

Het circulatieplan is een cruciaal onderdeel van een nieuw mobiliteitsplan voor de stad Gent. "Belangrijk daarbij is de leefkwaliteit verbeteren en toch de bereikbaarheid behouden", zegt de Gentse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen).

Het circulatieplan verdeelt de binnenstad in zeven zones: zes sectoren en het voetgangersgebied. "In en tussen deze sectoren wordt de circulatie voor autoverkeer gewijzigd waar nodig", zegt Watteeuw. "Dat zal leiden tot een afname van het aantal bewegingen met de auto. Fietsers zullen veel comfortabeler kunnen rijden, omdat de belangrijkse fietsassen zullen ontlast worden van autoverkeer. Het openbaar vervoer zal een valabel alternatief worden, want het zal sneller en stipter zijn. De automobilisten die een bestemming hebben in de binnenstad zullen er vlotter geraken dan vandaag."

In het nieuwe plan wordt het voetgangersgebied in oppervlakte verdubbeld tot ruim vijftig hectare. Daarmee wordt het Gentse voetgangersgebied opnieuw het grootste van het land (groter dan dat in Brussel). Binnen de voetgangerszone worden ook vier straten verkeersvrij, wat betekent dat ze tussen 11 en 19 uur enkel door voetgangers en dus niet door fietsers en taxi's gebruikt mogen worden. De handhaving zal onder meer via ANPR-camera's gebeuren.

Cruciaal voor het welslagen zijn een aantal flankerende maatregelen, zoals een vlottere doorstroming van de R4 en extra Park&Rides. Daarvoor zit de stad met een aantal partners samen. Ondertussen richtte Gent ook al een verkeerscentrum op om autoverkeersstromen dynamisch op te volgen en aan te sturen.

Het circulatieplan wordt donderdagavond aan gemeenteraadsleden voorgelegd, een stemming op de gemeenteraad wordt pas eind februari verwacht.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u