Gent is met zone 30 een voorbeeld, maar er is nog meer nodig

 Gent is met zone 30 een voorbeeld, maar er is nog meer nodig

Infopunt Publieke Ruimte - het kenniscentrum van de Voetgangersbeweging - is bijzonder tevreden over het invoeren van een zone 30 in de Gentse binnenstad. De organisatie ziet voordelen die veel verder gaan dan verkeersveiligheid, maar ze schuift het Gentse stadsbestuur ook enkele aandachtspunten onder de neus: de openbare ruimte anders gaan invullen, meer op maat van langzaam verkeer, en de zebrapaden behouden.

"Steden die voetgangers, fietsers en openbaar vervoer vooropstellen, plukken daar economisch en demografisch de vruchten van.", verklaart Tom Dhollander van Infopunt Publieke Ruimte. "Zoals de Spaanse steden Barcelona en Vitoria-Gasteiz met het concept 'super blocks', waar volledige wijken autovrij worden gemaakt ten voordele van bewoners, middenstand en horeca." "Van alle Vlaamse centrumsteden is Gent hard op weg om de referentiestad voor publieke ruimte te worden, evenwaardig aan bijvoorbeeld Kopenhagen of Lyon.", aldus Dhollander. Toch is er volgens Infopunt Publieke Ruimte nog werk aan de winkel. "Een logische volgende stap zou zijn om binnen de zone 30 de openbare ruimte ook effectief in te richten op maat van langzamer verkeer."

En Infopunt Publieke Ruimte heeft nog een raad voor Gent in petto. Bij de invoering van de zone 30 in Leuven werden heel wat zebrapaden verwijderd. Daarop kwam felle kritiek van belangenorganisaties voor senioren en personen die minder mobiel zijn. "De zichtbaarheid van veilige oversteekplaatsen in een zone 30 blijft cruciaal voor senioren, slechtzienden en kinderen.", zegt Dhollander.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u