Gent breidt "rechtsaf (of rechtdoor) door rood" uit - Vlaams Gewest doet niet mee

 Gent breidt "rechtsaf (of rechtdoor) door rood" uit - Vlaams Gewest doet niet mee

Bovenop de vijf kruispunten uit het proefproject, breidt de stad Gent het rechtsaf (of rechtdoor) door rood voor fietsers uit met negen kruispunten. In Brussel worden de verkeersborden B22 en B23 al op meer dan honderd "conflictvrije" plaatsen gebruikt, de Fietsersbond betreurt dat het Vlaams Gewest niet op de kar springt.

Sinds maart 2014 liep op vijf Gentse kruispunten een proefproject waarbij fietsers rechtsaf of rechtdoor mogen rijden aan het rode verkeerslicht. De verkeersborden die dat toelaten bestaan uit een omgekeerde driehoek met daarin een fiets.

Volgens schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) zijn er geen aanwijzingen dat het bord een negatieve invloed zou hebben op de verkeersveiligheid. Het afgelopen jaar gebeurde op die plaatsen ook geen ongevallen. Uit een bevraging blijkt wel dat veel fietsers het bord onvoldoende kennen. De stad besliste om, bovenop de vijf kruispunten uit het proefproject, de borden op nog eens negen kruispunten te plaatsen. Het gaat in totaal om dertien extra "bewegingen" - bij enkele van de kruispunten zal de belijning eerst aangepakt worden.

Gent was de eerste stad in Vlaanderen die de nieuwe borden B22 en B23 gebruikte, de Fietsersbond heeft geen weet van andere Vlaamse steden of gemeenten. "Heel wat kruispunten zijn niet ingericht op maat van de fietser en veel overheden wachten met een herinrichting, waardoor B22 en B23 op een snelle en gemakkelijke manier het fietsverkeer kunnen vergemakkelijken", zegt Roel De Cleen (Fietsersbond).

Wel sprong Brussel ook op de kar. De mogelijkheid werd daar vorig jaar uitgebreid met 100 locaties. Het Vlaams Gewest plaatst de borden niet en dat betreurt de Fietsersbond, want volgens hen is er geen objectief aantoonbare reden.

Veel steden en gemeenten wijzen erop dat ze er niet mee aan de slag kunnen, omdat kruispunten dikwijls een kruising zijn van gewest- met gemeentewegen. "We zijn de borden niet genegen omdat we het een oplossing vinden die kan leiden tot gevaarlijke situaties", zegt woordvoerder Peter Bruyninckx (Agentschap Wegen en Verkeer). "Fietsers zouden kunnen denken dat die afslagbeweging ook toegelaten wordt op plaatsen waar die borden niet staan, dat leidt tot verwarring en wij willen consequent zijn." AWV zegt de voorkeur te geven aan infrastructurele oplossingen, door via een bypass ervoor te zorgen dat fietsers de afslagbeweging kunnen maken.

BRUSSEL 07/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u