Gent breidt "rechtsaf (of rechtdoor) door rood" uit - Vlaams Gewest doet niet mee

 Gent breidt "rechtsaf (of rechtdoor) door rood" uit - Vlaams Gewest doet niet mee

Bovenop de vijf kruispunten uit het proefproject, breidt de stad Gent het rechtsaf (of rechtdoor) door rood voor fietsers uit met negen kruispunten. In Brussel worden de verkeersborden B22 en B23 al op meer dan honderd "conflictvrije" plaatsen gebruikt, de Fietsersbond betreurt dat het Vlaams Gewest niet op de kar springt.

Sinds maart 2014 liep op vijf Gentse kruispunten een proefproject waarbij fietsers rechtsaf of rechtdoor mogen rijden aan het rode verkeerslicht. De verkeersborden die dat toelaten bestaan uit een omgekeerde driehoek met daarin een fiets.

Volgens schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) zijn er geen aanwijzingen dat het bord een negatieve invloed zou hebben op de verkeersveiligheid. Het afgelopen jaar gebeurde op die plaatsen ook geen ongevallen. Uit een bevraging blijkt wel dat veel fietsers het bord onvoldoende kennen. De stad besliste om, bovenop de vijf kruispunten uit het proefproject, de borden op nog eens negen kruispunten te plaatsen. Het gaat in totaal om dertien extra "bewegingen" - bij enkele van de kruispunten zal de belijning eerst aangepakt worden.

Gent was de eerste stad in Vlaanderen die de nieuwe borden B22 en B23 gebruikte, de Fietsersbond heeft geen weet van andere Vlaamse steden of gemeenten. "Heel wat kruispunten zijn niet ingericht op maat van de fietser en veel overheden wachten met een herinrichting, waardoor B22 en B23 op een snelle en gemakkelijke manier het fietsverkeer kunnen vergemakkelijken", zegt Roel De Cleen (Fietsersbond).

Wel sprong Brussel ook op de kar. De mogelijkheid werd daar vorig jaar uitgebreid met 100 locaties. Het Vlaams Gewest plaatst de borden niet en dat betreurt de Fietsersbond, want volgens hen is er geen objectief aantoonbare reden.

Veel steden en gemeenten wijzen erop dat ze er niet mee aan de slag kunnen, omdat kruispunten dikwijls een kruising zijn van gewest- met gemeentewegen. "We zijn de borden niet genegen omdat we het een oplossing vinden die kan leiden tot gevaarlijke situaties", zegt woordvoerder Peter Bruyninckx (Agentschap Wegen en Verkeer). "Fietsers zouden kunnen denken dat die afslagbeweging ook toegelaten wordt op plaatsen waar die borden niet staan, dat leidt tot verwarring en wij willen consequent zijn." AWV zegt de voorkeur te geven aan infrastructurele oplossingen, door via een bypass ervoor te zorgen dat fietsers de afslagbeweging kunnen maken.

BRUSSEL 07/07 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u