Geens denkt na over strengere aanpak hardleerse wegpiraten

 Geens denkt na over strengere aanpak hardleerse wegpiraten

Justitieminister Koen Geens denkt na over een strengere aanpak van hardleerse wegpiraten. Zij moeten sneller en strenger bestraft kunnen worden, vindt de CD&V-minister, die veel heil ziet in alternatieve straffen.

De problematiek kan niet door Justitie alleen worden aangepakt, verduidelijkt men op het kabinet-Geens. Een ruimere mentaliteitswijziging in de samenleving is nodig en ook in andere sectoren zijn aanpassingen mogelijk. Het feit dat je nog steeds een wagen kan inschrijven of laten verzekeren wanneer je rijbewijs is ingetrokken, zou bijvoorbeeld ook eens herbekeken kunnen worden, luidt het.

Concrete voorstellen heeft Geens nog niet op papier. Maar het lijkt hem goed om sterk in te zetten op alternatieve straffen. Denk aan "heel zware werkstraffen, bijvoorbeeld in omgevingen waar slachtoffers van dergelijke misdrijven worden verzorgd", verduidelijkte hij op de VRT-radio.

Partijgenoot en mobiliteitsspecialist Jef Van den Bergh hoedt zich net als Geens voor steekvlampolitiek. Hij werkt sinds enkele weken aan een grondige evaluatie van alle mogelijke aspecten in de wetgeving, maar heeft op dit moment "geen pasklare antwoorden".

Van den Bergh herinnert er nog aan dat de bestraffing van vluchtmisdrijf de voorbije vijftien jaar al vier keer verstrengd is. Maar het aantal geregistreerde vluchtmisdrijven daalde voorlopig niet. En de regels voor hardleerse wegpiraten die meermaals tegen de lamp lopen, zijn begin dit jaar nog verstrengd.

BRUSSEL 03/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u