Geens denkt na over strengere aanpak hardleerse wegpiraten

 Geens denkt na over strengere aanpak hardleerse wegpiraten

Justitieminister Koen Geens denkt na over een strengere aanpak van hardleerse wegpiraten. Zij moeten sneller en strenger bestraft kunnen worden, vindt de CD&V-minister, die veel heil ziet in alternatieve straffen.

De problematiek kan niet door Justitie alleen worden aangepakt, verduidelijkt men op het kabinet-Geens. Een ruimere mentaliteitswijziging in de samenleving is nodig en ook in andere sectoren zijn aanpassingen mogelijk. Het feit dat je nog steeds een wagen kan inschrijven of laten verzekeren wanneer je rijbewijs is ingetrokken, zou bijvoorbeeld ook eens herbekeken kunnen worden, luidt het.

Concrete voorstellen heeft Geens nog niet op papier. Maar het lijkt hem goed om sterk in te zetten op alternatieve straffen. Denk aan "heel zware werkstraffen, bijvoorbeeld in omgevingen waar slachtoffers van dergelijke misdrijven worden verzorgd", verduidelijkte hij op de VRT-radio.

Partijgenoot en mobiliteitsspecialist Jef Van den Bergh hoedt zich net als Geens voor steekvlampolitiek. Hij werkt sinds enkele weken aan een grondige evaluatie van alle mogelijke aspecten in de wetgeving, maar heeft op dit moment "geen pasklare antwoorden".

Van den Bergh herinnert er nog aan dat de bestraffing van vluchtmisdrijf de voorbije vijftien jaar al vier keer verstrengd is. Maar het aantal geregistreerde vluchtmisdrijven daalde voorlopig niet. En de regels voor hardleerse wegpiraten die meermaals tegen de lamp lopen, zijn begin dit jaar nog verstrengd.

BRUSSEL 03/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u