Geens denkt na over strengere aanpak hardleerse wegpiraten

 Geens denkt na over strengere aanpak hardleerse wegpiraten

Justitieminister Koen Geens denkt na over een strengere aanpak van hardleerse wegpiraten. Zij moeten sneller en strenger bestraft kunnen worden, vindt de CD&V-minister, die veel heil ziet in alternatieve straffen.

De problematiek kan niet door Justitie alleen worden aangepakt, verduidelijkt men op het kabinet-Geens. Een ruimere mentaliteitswijziging in de samenleving is nodig en ook in andere sectoren zijn aanpassingen mogelijk. Het feit dat je nog steeds een wagen kan inschrijven of laten verzekeren wanneer je rijbewijs is ingetrokken, zou bijvoorbeeld ook eens herbekeken kunnen worden, luidt het.

Concrete voorstellen heeft Geens nog niet op papier. Maar het lijkt hem goed om sterk in te zetten op alternatieve straffen. Denk aan "heel zware werkstraffen, bijvoorbeeld in omgevingen waar slachtoffers van dergelijke misdrijven worden verzorgd", verduidelijkte hij op de VRT-radio.

Partijgenoot en mobiliteitsspecialist Jef Van den Bergh hoedt zich net als Geens voor steekvlampolitiek. Hij werkt sinds enkele weken aan een grondige evaluatie van alle mogelijke aspecten in de wetgeving, maar heeft op dit moment "geen pasklare antwoorden".

Van den Bergh herinnert er nog aan dat de bestraffing van vluchtmisdrijf de voorbije vijftien jaar al vier keer verstrengd is. Maar het aantal geregistreerde vluchtmisdrijven daalde voorlopig niet. En de regels voor hardleerse wegpiraten die meermaals tegen de lamp lopen, zijn begin dit jaar nog verstrengd.

BRUSSEL 03/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u