Geens denkt na over strengere aanpak hardleerse wegpiraten

 Geens denkt na over strengere aanpak hardleerse wegpiraten

Justitieminister Koen Geens denkt na over een strengere aanpak van hardleerse wegpiraten. Zij moeten sneller en strenger bestraft kunnen worden, vindt de CD&V-minister, die veel heil ziet in alternatieve straffen.

De problematiek kan niet door Justitie alleen worden aangepakt, verduidelijkt men op het kabinet-Geens. Een ruimere mentaliteitswijziging in de samenleving is nodig en ook in andere sectoren zijn aanpassingen mogelijk. Het feit dat je nog steeds een wagen kan inschrijven of laten verzekeren wanneer je rijbewijs is ingetrokken, zou bijvoorbeeld ook eens herbekeken kunnen worden, luidt het.

Concrete voorstellen heeft Geens nog niet op papier. Maar het lijkt hem goed om sterk in te zetten op alternatieve straffen. Denk aan "heel zware werkstraffen, bijvoorbeeld in omgevingen waar slachtoffers van dergelijke misdrijven worden verzorgd", verduidelijkte hij op de VRT-radio.

Partijgenoot en mobiliteitsspecialist Jef Van den Bergh hoedt zich net als Geens voor steekvlampolitiek. Hij werkt sinds enkele weken aan een grondige evaluatie van alle mogelijke aspecten in de wetgeving, maar heeft op dit moment "geen pasklare antwoorden".

Van den Bergh herinnert er nog aan dat de bestraffing van vluchtmisdrijf de voorbije vijftien jaar al vier keer verstrengd is. Maar het aantal geregistreerde vluchtmisdrijven daalde voorlopig niet. En de regels voor hardleerse wegpiraten die meermaals tegen de lamp lopen, zijn begin dit jaar nog verstrengd.

BRUSSEL 03/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u