Flitspaal uit bij te veel pv's - "Kan niet", vindt Vlaams minister Weyts

 Flitspaal uit bij te veel pv's - "Kan niet", vindt Vlaams minister Weyts

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt het niet kunnen dat flitspalen in sommige politiezones uitgeschakeld zouden worden na een bepaald maximumaantal flitsboetes. "Chauffeurs mogen niet de indruk krijgen dat flitspalen maar aan halftijdse handhaving doen", zegt Weyts. Hij wil zo snel mogelijk met alle betrokken partijen overleggen over de kwestie.

Omdat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) komaf heeft gemaakt met marges bij flitscontroles, zouden overbelaste politiezones nu quota mogen opleggen voor boetes, schreven de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag. Dat zou betekenen dat de flitspaal uitgaat als de pv's zich opstapelen.

"Kan niet", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Weyts, gevraagd naar een reactie. "Met 400 doden op Vlaamse wegen in 2014, moeten we niet minder, maar net meer gaan controleren. In Vlaanderen gaan we méér investeren in onder andere trajectcontroles. Maar wat voor zin hebben die investeringen als men elders beslist om niet meer te gaan beboeten? ".

"Flitspalen moeten niet de staatskas, maar de verkeersveiligheid dienen. Je moet ze dus niet uitzetten als er 'genoeg' geflitst is. Flitspalen zijn voltijds nodig om chauffeurs aan te zetten tot veiliger rijgedrag, en om snelheidsduivels aan te pakken", zegt Weyts.

Weyts dringt aan op overleg. "Als er zich een probleem stelt bij de verwerking van alle flitsboetes door de parketten, dan willen we dat heel graag weten. Ik bekijk graag of we zelf iets kunnen doen om een en ander op te lossen".

BRUSSEL 08/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u