Flitspaal gaat uit bij te veel pv's

 Flitspaal gaat uit bij te veel pv's

Omdat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een einde heeft gemaakt aan de marges bij flitscontroles, mogen overbelaste politiezones nu quota opleggen voor boetes. Dit betekent dat de flitspaal uitgaat als de pv's zich opstapelen.

Onlangs bleek dat 1 op 6 politiezones milder is bij het flitsen dan de wet voorschrijft. Naast de legale correctie van 6 km/u wordt nog een extra marge toegepast, tot wel 11 kilometer. Anders kunnen de politiezones en parketten de pv's die binnenkomen niet aan. Minister Geens kondigde meteen aan dat er voortaan overal nultolerantie zal gelden, maar dat blijkt nu het probleem te verleggen. "De minister zat samen met het college van procureurs-generaal. Ze spraken af dat quota gebruikt zullen worden om de werklast te beperken.", luidt het in gerechtelijke kringen. "Dat zou betekenen dat in sommige overbelaste arrondissementen de camera's uitgezet worden als het maximum aantal boetes is bereikt. Elke zone kan dat zelf praktisch regelen."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u