Firma uit Oudenaarde ontwikkelt toestel dat ouders verwittigt wanneer kind te snel rijdt

 Firma uit Oudenaarde ontwikkelt toestel dat ouders verwittigt wanneer kind te snel rijdt

De firma DongleApps uit Oudenaarde heeft een toestel ontwikkeld dat ouders onmiddellijk verwittigt via mail of sms wanneer hun kind te snel rijdt. Dat melden de ontwikkelaars maandag. Het toestelletje, de "RookieDongle", wordt ingeplugd in de ODB-poort van een wagen en is via ingebouwde GPS en mobiele verbinding altijd verbonden met de cloud. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) laat in een reactie weten dat het een handig instrumentje kan zijn voor wie bezorgd is over hoe zoon of dochter omgaat met de verkeersregels.

Het toestelletje werd volgens de ontwikkelaars een jaar lang intensief getest en is online en bij deelnemende garages te koop. In januari wordt het tijdens het autosalon van Brussel aan het grote publiek voorgesteld.

De RookieDongle registreert tijdstippen, posities en snelheden van (jonge) bestuurders en vergelijkt die in real time met de geldende snelheidslimiet. Wanneer de limiet overschreden wordt, ontvangen de ouders meteen een mail of sms. Zij kunnen via smartphone, tablet of computer ook steeds nagaan waar hun kind zich bevindt. Toch is er ook een soort privacymodus voorzien die al die info voor de ouders verbergt, zolang er geen snelheidsoverschrijdingen gebeuren.

"Dagelijks zijn er zware en dodelijke ongevallen met jonge bestuurders, die vaak het gevolg zijn van onaangepaste snelheid", zegt Paul Janssens van DongleApps. "Overdreven snelheid is de belangrijkste factor die de ernst van het ongeval en van de letsels bepaalt."

Het toestel genereert ook rapporten, waarmee ouders naar de verzekeringsmaatschappij kunnen gaan om een betere polis te onderhandelen. "Het rijgedrag van zoon of dochter is immers perfect aan te tonen", klinkt het.

Het toestelletje is te koop voor 149 euro, het abonnement kost 15 euro per maand.

BRUSSEL 05/10 14:22 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u