Firma uit Oudenaarde ontwikkelt toestel dat ouders verwittigt wanneer kind te snel rijdt

 Firma uit Oudenaarde ontwikkelt toestel dat ouders verwittigt wanneer kind te snel rijdt

De firma DongleApps uit Oudenaarde heeft een toestel ontwikkeld dat ouders onmiddellijk verwittigt via mail of sms wanneer hun kind te snel rijdt. Dat melden de ontwikkelaars maandag. Het toestelletje, de "RookieDongle", wordt ingeplugd in de ODB-poort van een wagen en is via ingebouwde GPS en mobiele verbinding altijd verbonden met de cloud. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) laat in een reactie weten dat het een handig instrumentje kan zijn voor wie bezorgd is over hoe zoon of dochter omgaat met de verkeersregels.

Het toestelletje werd volgens de ontwikkelaars een jaar lang intensief getest en is online en bij deelnemende garages te koop. In januari wordt het tijdens het autosalon van Brussel aan het grote publiek voorgesteld.

De RookieDongle registreert tijdstippen, posities en snelheden van (jonge) bestuurders en vergelijkt die in real time met de geldende snelheidslimiet. Wanneer de limiet overschreden wordt, ontvangen de ouders meteen een mail of sms. Zij kunnen via smartphone, tablet of computer ook steeds nagaan waar hun kind zich bevindt. Toch is er ook een soort privacymodus voorzien die al die info voor de ouders verbergt, zolang er geen snelheidsoverschrijdingen gebeuren.

"Dagelijks zijn er zware en dodelijke ongevallen met jonge bestuurders, die vaak het gevolg zijn van onaangepaste snelheid", zegt Paul Janssens van DongleApps. "Overdreven snelheid is de belangrijkste factor die de ernst van het ongeval en van de letsels bepaalt."

Het toestel genereert ook rapporten, waarmee ouders naar de verzekeringsmaatschappij kunnen gaan om een betere polis te onderhandelen. "Het rijgedrag van zoon of dochter is immers perfect aan te tonen", klinkt het.

Het toestelletje is te koop voor 149 euro, het abonnement kost 15 euro per maand.

BRUSSEL 05/10 14:22 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u