Firma uit Oudenaarde ontwikkelt toestel dat ouders verwittigt wanneer kind te snel rijdt

 Firma uit Oudenaarde ontwikkelt toestel dat ouders verwittigt wanneer kind te snel rijdt

De firma DongleApps uit Oudenaarde heeft een toestel ontwikkeld dat ouders onmiddellijk verwittigt via mail of sms wanneer hun kind te snel rijdt. Dat melden de ontwikkelaars maandag. Het toestelletje, de "RookieDongle", wordt ingeplugd in de ODB-poort van een wagen en is via ingebouwde GPS en mobiele verbinding altijd verbonden met de cloud. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) laat in een reactie weten dat het een handig instrumentje kan zijn voor wie bezorgd is over hoe zoon of dochter omgaat met de verkeersregels.

Het toestelletje werd volgens de ontwikkelaars een jaar lang intensief getest en is online en bij deelnemende garages te koop. In januari wordt het tijdens het autosalon van Brussel aan het grote publiek voorgesteld.

De RookieDongle registreert tijdstippen, posities en snelheden van (jonge) bestuurders en vergelijkt die in real time met de geldende snelheidslimiet. Wanneer de limiet overschreden wordt, ontvangen de ouders meteen een mail of sms. Zij kunnen via smartphone, tablet of computer ook steeds nagaan waar hun kind zich bevindt. Toch is er ook een soort privacymodus voorzien die al die info voor de ouders verbergt, zolang er geen snelheidsoverschrijdingen gebeuren.

"Dagelijks zijn er zware en dodelijke ongevallen met jonge bestuurders, die vaak het gevolg zijn van onaangepaste snelheid", zegt Paul Janssens van DongleApps. "Overdreven snelheid is de belangrijkste factor die de ernst van het ongeval en van de letsels bepaalt."

Het toestel genereert ook rapporten, waarmee ouders naar de verzekeringsmaatschappij kunnen gaan om een betere polis te onderhandelen. "Het rijgedrag van zoon of dochter is immers perfect aan te tonen", klinkt het.

Het toestelletje is te koop voor 149 euro, het abonnement kost 15 euro per maand.

BRUSSEL 05/10 14:22 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u