'Fietstoerisme in harmonie' voorgesteld in Meulebeke

  'Fietstoerisme in harmonie' voorgesteld in Meulebeke

In Meulebeke heeft provinciegouverneur Decaluwé zondag de verkeersveiligheidscampagne 'Fietstoerisme in harmonie' voorgesteld. Zowat 150 wielertoeristen werden door de plaatselijke pastoor gewijd, in het bijzijn van wielerlegende Eric Leman, een van de peters van de campagne.

Rond 8.30 uur verzamelden meer dan 100 wielerfanaten op het marktplein bij de Sint-Amanduskerk in Meulebeke. Gouverneur Carl Decaluwé gaf er toelichting bij de campagne 'Fietstoerisme in harmonie' voor 2016. Die loopt tot eind september.

De start van editie 2016 gaf Decaluwé op de Kortrijkse fietsbeurs Velofollies. Duizenden wielerfanaten bezochten er de stand van de verkeerscampagne. Bij de start van het wielerseizoen zet hij de campagne verder in de kijker, specifiek in de MIDOW-zone (Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke, Wielsbeke).

De preventiecampagne staat al niet meer in de kinderschoenen. In 2010 werd ze in het leven geroepen door gouverneur Breyne. Samen met de politie, wielerbonden en wielertoeristen wil de provincie de fietstoerist een veilige plaats bezorgen op de West-Vlaamse wegen. En dat is nog steeds prioriteit, benadrukt de gouverneur. "Ik verwijs naar het ongeval van 9 januari dit jaar. In Izenberge, deelgemeente van Alveringem, raakten in één klap negen wielertoeristen gewond. In 2015 gebeurden in West-Vlaanderen 1.526 fietsongevallen, negen met dodelijke afloop."

Dit jaar zijn er vier concrete actiepunten: de kennis van de wegcode verbeteren, reglementair uitgeruste fietsen, een hoffelijke houding van alle weggebruikers en veilig aangelegde en goed onderhouden fietspaden. Informatie, campagnefilmpjes en een fietsquiz zijn beschikbaar op www.verkeersveiligwestvlaanderen.be/fietstoerisme

De aanwezige wielertoeristen kregen een unieke drinkbus met daarop voormalig profrenner Eric Leman en ze konden een handtekening krijgen van de levende wielerlegende. Bij hun vertrek voor hun zondagochtendrit werden de sportievelingen nog gewijd door de Meulebeekse pastoor.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u