Fietsostrades verdienen zich minstens dubbel terug in gezondheidswinst

 Fietsostrades verdienen zich minstens dubbel terug in gezondheidswinst

Uit een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) blijkt dat de investeringen van de provincie Antwerpen in de aanleg van fietsostrades - veilige, vlotte en comfortabele fietsverbindingen tussen steden - op 20 jaar tijd tot 637 miljoen euro aan gezondheidswinsten zullen opleveren.

Ook ontwikkelde VITO een model waarmee Vlaamse lokale overheden de gezondheidsvoordelen van hun investeringen in fietsinfrastructuur kunnen berekenen. Volgens het onderzoek zou elke euro die de provincie Antwerpen investeert in fietsostrades, 2 tot 14 euro aan gezondheidsvoordelen opbrengen. "We kunnen aan alle beleidsmakers aanbevelen om vooral verder te investeren in de aanleg van fietsinfrastructuur en fietsostrades in het bijzonder.", aldus VITO-onderzoeker Luc Int Panis. "Onze berekeningen leren ons dat de investeringen zich minstens verdubbelen in gezondheidswinst, zelfs bij een beperkt aantal gebruikers."

Gedeputeerde voor Mobiliteit van de provincie Antwerpen Luk Lemmens (N-VA) reageert positief op de resultaten, omdat "nu blijkt dat we met de aanleg van fietsostrades niet alleen de verkeersknoop helpen ontwarren". Ook verzekerde hij dat de provincie zal blijven investeren in extra fietsostrades. "De komende jaren leggen we de fietsostrades Antwerpen-Lier, Herentals-Balen en Mechelen-Brussel aan en ook de ontbrekende schakels op de fietsostrade Antwerpen-Essen.", somt hij op. "Gemeenten die delen van andere fietsostrades aanleggen, krijgen hiervoor bovendien 100 procent subsidie."

Naar schatting kosten alle al gerealiseerde en nog concreet geplande fietsostrades van de provincie Antwerpen samen zo’n 45,5 miljoen euro. De precieze gezondheidswinst is afhankelijk van onder andere het aantal gebruikers en de afstanden die ze moeten afleggen, maar bedraagt dus minimaal 91 en maximaal 637 miljoen euro.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u