Recordaantal deelnemers voor Car Free Day

  Recordaantal deelnemers voor Car Free Day

In Vlaanderen besteedt een recordaantal van 230 grote en kleine werkgevers donderdag uitzonderlijk veel aandacht aan duurzaam woon-werkverkeer tijdens de Car Free Day. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) laat donderdag zijn wagen aan de kant en focust op positieve alternatieven, zo zei hij tijdens een bezoek aan Eandis in Melle.

Car Free Day is een initiatief van Taxistop om de filesleur te doorbreken en de mogelijkheden van duurzaam woon-werkverkeer te onderstrepen. "Car Free Day brengt mensen ertoe om hun verplaatsingsgedrag in vraag te stellen", verduidelijkt minister Weyts het belang. "In de eerste twintig levensjaren is het doodnormaal om verplaatsingen per fiets of te voet te doen, maar eenmaal het rijbewijs behaald, zijn we blijkbaar niet meer uit die wagen weg te slaan."

Weyts zegt de focus te leggen op positieve alternatieven en benadrukt dat hij inzet op combimobiliteit, via knooppunten vlot schakelen tussen verschillende vervoersvormen. "We moeten ook de vraag durven stellen: op welke manier ben ik sneller en comfortabeler onderweg? In mijn geval, van mijn woonplaats Halle naar Brussel, is zeventien kilometer fietsen in de spits sneller dan de wagen." Weyts, die donderdag met de trein verplaatsingen maakt en van het station van Melle meereed in een elektrische wagen van Eandis, herinnert eraan dat Vlaanderen investeert in 80 fietsostrades, 400 nieuwe bussen en 88 trams.

Werknemers van de ruim 230 bedrijven die deelnemen, werd gevraagd om de auto thuis te laten en te kiezen voor fiets, bus, trein, carpoolen of een dagje thuiswerken. Bij Eandis in Melle was de parking alvast gesloten, een mobiele fietsherstelplaats en een gekke-fietsenparcours palmen de vrijgekomen ruimte in. "Duurzaam woon-werkverkeer staat bij Eandis hoog op de agenda", zegt woordvoerder Simon Van Wijmeersch. Fietsvergoedingen, gratis openbaar vervoer, carpoolparkings, dienstfietsen, pendelfietsen, infrastructuur zoals douches en kleedkamers, en een bewuste keuze voor lokale vestigingen zijn enkele van de maatregelen die het distributienetbedrijf nam.

MELLE 17/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u