Recordaantal deelnemers voor Car Free Day

  Recordaantal deelnemers voor Car Free Day

In Vlaanderen besteedt een recordaantal van 230 grote en kleine werkgevers donderdag uitzonderlijk veel aandacht aan duurzaam woon-werkverkeer tijdens de Car Free Day. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) laat donderdag zijn wagen aan de kant en focust op positieve alternatieven, zo zei hij tijdens een bezoek aan Eandis in Melle.

Car Free Day is een initiatief van Taxistop om de filesleur te doorbreken en de mogelijkheden van duurzaam woon-werkverkeer te onderstrepen. "Car Free Day brengt mensen ertoe om hun verplaatsingsgedrag in vraag te stellen", verduidelijkt minister Weyts het belang. "In de eerste twintig levensjaren is het doodnormaal om verplaatsingen per fiets of te voet te doen, maar eenmaal het rijbewijs behaald, zijn we blijkbaar niet meer uit die wagen weg te slaan."

Weyts zegt de focus te leggen op positieve alternatieven en benadrukt dat hij inzet op combimobiliteit, via knooppunten vlot schakelen tussen verschillende vervoersvormen. "We moeten ook de vraag durven stellen: op welke manier ben ik sneller en comfortabeler onderweg? In mijn geval, van mijn woonplaats Halle naar Brussel, is zeventien kilometer fietsen in de spits sneller dan de wagen." Weyts, die donderdag met de trein verplaatsingen maakt en van het station van Melle meereed in een elektrische wagen van Eandis, herinnert eraan dat Vlaanderen investeert in 80 fietsostrades, 400 nieuwe bussen en 88 trams.

Werknemers van de ruim 230 bedrijven die deelnemen, werd gevraagd om de auto thuis te laten en te kiezen voor fiets, bus, trein, carpoolen of een dagje thuiswerken. Bij Eandis in Melle was de parking alvast gesloten, een mobiele fietsherstelplaats en een gekke-fietsenparcours palmen de vrijgekomen ruimte in. "Duurzaam woon-werkverkeer staat bij Eandis hoog op de agenda", zegt woordvoerder Simon Van Wijmeersch. Fietsvergoedingen, gratis openbaar vervoer, carpoolparkings, dienstfietsen, pendelfietsen, infrastructuur zoals douches en kleedkamers, en een bewuste keuze voor lokale vestigingen zijn enkele van de maatregelen die het distributienetbedrijf nam.

MELLE 17/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u