Federale wegpolitie wil aantal alcoholcontroles fors opdrijven

 Federale wegpolitie wil aantal alcoholcontroles fors opdrijven

De federale wegpolitie wil meer alcoholcontroles uitvoeren. Momenteel gebeuren er rond de 240 à 250.000 controles per jaar. "We zouden in de toekomst naar 420.000 controles per jaar moeten gaan, dus dat zal zeker een prioriteit blijven.", aldus hoofdcommissaris Michael Jonniaux, directeur van de federale wegpolitie.

Dat wordt mogelijk gemaakt door efficiëntere controles, met een snelle snuffeltest in de auto, waardoor niet elke automobilist écht moet blazen. Daarenboven moeten controleposten ook sneller van plaats veranderen. Er worden geen extra agenten ingezet om die controles uit te voeren, maar wél nieuwe technologie, met een samplingtoestel of snuffelaar. "Sampling wil zeggen dat je niet echt een ademtest hoeft te doen, maar dat je de ademhaling kan interpreteren en ziet: hier is een vermoeden van overmatig alcoholgebruik, en dan gaat de echte test gebeuren.", verklaart minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Tegen eind dit jaar zouden alle posten van de federale wegpolitie dergelijke snuffelaars gebruiken, wat de pakkans dus zal vergroten.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u