Federale wegpolitie wil aantal alcoholcontroles fors opdrijven

 Federale wegpolitie wil aantal alcoholcontroles fors opdrijven

De federale wegpolitie wil meer alcoholcontroles uitvoeren. Momenteel gebeuren er rond de 240 à 250.000 controles per jaar. "We zouden in de toekomst naar 420.000 controles per jaar moeten gaan, dus dat zal zeker een prioriteit blijven.", aldus hoofdcommissaris Michael Jonniaux, directeur van de federale wegpolitie.

Dat wordt mogelijk gemaakt door efficiëntere controles, met een snelle snuffeltest in de auto, waardoor niet elke automobilist écht moet blazen. Daarenboven moeten controleposten ook sneller van plaats veranderen. Er worden geen extra agenten ingezet om die controles uit te voeren, maar wél nieuwe technologie, met een samplingtoestel of snuffelaar. "Sampling wil zeggen dat je niet echt een ademtest hoeft te doen, maar dat je de ademhaling kan interpreteren en ziet: hier is een vermoeden van overmatig alcoholgebruik, en dan gaat de echte test gebeuren.", verklaart minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Tegen eind dit jaar zouden alle posten van de federale wegpolitie dergelijke snuffelaars gebruiken, wat de pakkans dus zal vergroten.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u