Ex-politiecommissaris Wilfried Nelissen veroordeeld tot twee jaar cel

 Ex-politiecommissaris Wilfried Nelissen veroordeeld tot twee jaar cel

Het hof van beroep in Antwerpen heeft Wilfried Nelissen (41), gewezen commissaris bij de politiezone van Borgloon, woensdag veroordeeld tot twee jaar cel en 6.000 euro boete, omdat hij meermaals gesjoemeld had met processen-verbaal. Hij werd ook voor tien jaar uit zijn rechten ontzet, wat zijn toekomst bij de politie hypothekeert. Acht andere politiemensen, onder wie ook ex-korpschef Benny Reenaers, kregen zes maanden cel - al dan niet met uitstel - of een opschorting, omdat ze hun medewerking aan het gesjoemel hadden verleend.

Nelissen was tegen twee vonnissen in beroep gegaan. De correctionele rechtbank van Tongeren had hem in november 2013 veroordeeld in drie zaken waarin er telkens valse processen-verbaal werden opgesteld na een verkeersongeval. Zo had hij in juli 2007 wellicht een ree aangereden, maar had hij in het pv geschreven dat het om een overstekende herdershond ging, zodat de verzekering zijn schade zou vergoeden. Hij kreeg toen alles samen zesendertig maanden cel, waarvan dertig effectief.

In maart 2014 kwam er nog eens twaalf maanden bij, omdat hij schade aan zijn Audi A4 voor beroepsschade had willen laten doorgaan, door valselijk te beweren dat zijn auto gesaboteerd werd door het criminele milieu. Het hof voegde woensdag de vier zaken samen en sprak één straf uit, die dus lichter uitviel dan de straffen die hij in eerste aanleg had gekregen.

In een vijfde zaak werd Benny Reenaers veroordeeld tot zes maanden cel, omdat hij in het pv over een verkeersongeval met zijn dienstwagen valselijk gesteld had dat er enkel stoffelijke schade was, terwijl er ook een gewonde was gevallen. Hij krijgt die straf bovenop een eerdere veroordeling door het hof van beroep tot twee jaar cel, waarvan een jaar effectief, voor onder meer aanranding van de eerbaarheid, schriftvervalsing en verduistering.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u