Ex-politiecommissaris Wilfried Nelissen veroordeeld tot twee jaar cel
Donderdag 25 Februari 2016
Het hof van beroep in Antwerpen heeft Wilfried Nelissen (41), gewezen commissaris bij de politiezone van Borgloon, woensdag veroordeeld tot twee jaar cel en 6.000 euro boete, omdat hij meermaals gesjoemeld had met processen-verbaal. Hij werd ook voor tien jaar uit zijn rechten ontzet, wat zijn toekomst bij de politie hypothekeert. Acht andere politiemensen, onder wie ook ex-korpschef Benny Reenaers, kregen zes maanden cel - al dan niet met uitstel - of een opschorting, omdat ze hun medewerking aan het gesjoemel hadden verleend.
Nelissen was tegen twee vonnissen in beroep gegaan. De correctionele rechtbank van Tongeren had hem in november 2013 veroordeeld in drie zaken waarin er telkens valse processen-verbaal werden opgesteld na een verkeersongeval. Zo had hij in juli 2007 wellicht een ree aangereden, maar had hij in het pv geschreven dat het om een overstekende herdershond ging, zodat de verzekering zijn schade zou vergoeden. Hij kreeg toen alles samen zesendertig maanden cel, waarvan dertig effectief.
In maart 2014 kwam er nog eens twaalf maanden bij, omdat hij schade aan zijn Audi A4 voor beroepsschade had willen laten doorgaan, door valselijk te beweren dat zijn auto gesaboteerd werd door het criminele milieu. Het hof voegde woensdag de vier zaken samen en sprak één straf uit, die dus lichter uitviel dan de straffen die hij in eerste aanleg had gekregen.
In een vijfde zaak werd Benny Reenaers veroordeeld tot zes maanden cel, omdat hij in het pv over een verkeersongeval met zijn dienstwagen valselijk gesteld had dat er enkel stoffelijke schade was, terwijl er ook een gewonde was gevallen. Hij krijgt die straf bovenop een eerdere veroordeling door het hof van beroep tot twee jaar cel, waarvan een jaar effectief, voor onder meer aanranding van de eerbaarheid, schriftvervalsing en verduistering.
Bron: Belga
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer