Ex-politiecommissaris Wilfried Nelissen veroordeeld tot twee jaar cel

 Ex-politiecommissaris Wilfried Nelissen veroordeeld tot twee jaar cel

Het hof van beroep in Antwerpen heeft Wilfried Nelissen (41), gewezen commissaris bij de politiezone van Borgloon, woensdag veroordeeld tot twee jaar cel en 6.000 euro boete, omdat hij meermaals gesjoemeld had met processen-verbaal. Hij werd ook voor tien jaar uit zijn rechten ontzet, wat zijn toekomst bij de politie hypothekeert. Acht andere politiemensen, onder wie ook ex-korpschef Benny Reenaers, kregen zes maanden cel - al dan niet met uitstel - of een opschorting, omdat ze hun medewerking aan het gesjoemel hadden verleend.

Nelissen was tegen twee vonnissen in beroep gegaan. De correctionele rechtbank van Tongeren had hem in november 2013 veroordeeld in drie zaken waarin er telkens valse processen-verbaal werden opgesteld na een verkeersongeval. Zo had hij in juli 2007 wellicht een ree aangereden, maar had hij in het pv geschreven dat het om een overstekende herdershond ging, zodat de verzekering zijn schade zou vergoeden. Hij kreeg toen alles samen zesendertig maanden cel, waarvan dertig effectief.

In maart 2014 kwam er nog eens twaalf maanden bij, omdat hij schade aan zijn Audi A4 voor beroepsschade had willen laten doorgaan, door valselijk te beweren dat zijn auto gesaboteerd werd door het criminele milieu. Het hof voegde woensdag de vier zaken samen en sprak één straf uit, die dus lichter uitviel dan de straffen die hij in eerste aanleg had gekregen.

In een vijfde zaak werd Benny Reenaers veroordeeld tot zes maanden cel, omdat hij in het pv over een verkeersongeval met zijn dienstwagen valselijk gesteld had dat er enkel stoffelijke schade was, terwijl er ook een gewonde was gevallen. Hij krijgt die straf bovenop een eerdere veroordeling door het hof van beroep tot twee jaar cel, waarvan een jaar effectief, voor onder meer aanranding van de eerbaarheid, schriftvervalsing en verduistering.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u