Europese Nacht zonder Ongevallen: meer dan 90 pct bleef onder alcohollimiet

 Europese Nacht zonder Ongevallen: meer dan 90 pct bleef onder alcohollimiet

In het kader van de Europese Nacht zonder Ongevallen hebben de Responsible Young Drivers (RYD) in de nacht van zaterdag op zondag in een tiental Vlaamse discotheken 1.600 bestuurders een alcoholtest laten afleggen. Negen op de tien (90,5 pct) hield zich aan het beloofde engagement, en bleef onder de alcohollimiet. Voor het eerst werden er aparte statistieken bijgehouden voor bestuurders jonger dan 25. Zij scoorden nog net iets beter: 91 pct van de mannen scoorde daar onder de limiet, en bij de vrouwen 95 pct.

Bij de 25-plussers blies 84 pct van de mannen "safe" en 90 pct van de vrouwen.

Vorig jaar blies 80,3 procent van alle deelnemers "safe". "Dat is nu duidelijk een pak beter, en dat is positief natuurlijk", reageert RYD-directeur Ruben Stassen. "Voor het eerst hebben we ook aparte cijfers voor jongeren, en zij scoren dus beter dan de oudere bestuurders. Zij lijken zich iets beter bewust te zijn van van de risico's van rijden onder invloed."

Ook in Brussel en Wallonië konden discotheekgangers een alcoholtest afleggen. Daar mocht 80 pct van de bestuurders meteen met de eigen wagen vertrekken.

BRUSSEL 18/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u