Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding
Dinsdag 07 December 2021
Vanaf November 2021 gelden uniforme regels voor crowdfundingsdiensten aan bedrijven. Deze nieuwe afspraken, bepaald door de Europese Commissie, gelden voor biedingen tot 5 miljoen euro.
Wat is crowdfunding?
Met crowdfunding wordt een alternatieve financiering voor startende ondernemingen en KMO's bedoeld. Het komt dus eigenlijk neer dat een (startende) onderneming beroep doet op het grote publiek om het noodzakelijke bedrag op te halen. Tegenover deze financiële bijdrage staat mogelijks de verwerving van aandelen en/of obligaties van het bedrijf. Naast de organisatie en de kredietverstrekkers is er ook steeds sprake van een crowdfundingdienstverlener. De rol van deze laatste concentreert zich heel nadrukkelijk op het samenbrengen van de eerste twee partijen.
Noodzaak uniformiteit
Al heel wat lidstaten hebben nationale regelingen op maat voor crowdfunding ingevoerd. Een gevolg van deze verschillen in toegestane activiteiten en vergunningsvereisten, was dat er een belemmering ontstond voor grensoverschrijdende crowdfundingsdiensten binnen de EU. Een uniform beleid drong zich op.
Beleggers beschermen
Deze nieuwe regels bevatten gemeenschappelijke prudentiële informatie- en transparantievereisten voor niet-ervaren beleggers. De noodzakelijke beleggersinformatie wordt door de projecteigenaar (=organisatie die nood heeft aan financiële middelen) opgesteld voor elk crowdfundingaanbod. Zo moeten zij duidelijke informatie overmaken over de risico's en de mogelijke kosten waar ze mee te maken kunnen krijgen.
Wil je gratis een professioneel advies van een advocaat in verband met een geschil? Vul het formulier in onderaan en contacteer gratis een advocaat voor een eerste advies.
Neem contact met ons op
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer