Drie kwart elektronische alcoholtesters onbetrouwbaar (BIVV)

 Drie kwart elektronische alcoholtesters onbetrouwbaar (BIVV)

De overgrote meerderheid van de elektronische alcoholtesters zijn onnauwkeurig en onbetrouwbaar. Dat besluit het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) uit een test van die toestellen.

Consumenten gebruiken die toestellen om te controleren of ze de wettelijke alcohollimiet niet hebben overschreden voor ze achter het stuur kruipen. "Zich laten leiden door de resultaten van zo'n toestel is zonder meer gevaarlijk", besluit het BIVV. "Het is beter te 'bobben' wanneer men iets te vieren heeft. Dat is betrouwbaarder en goedkoper."

Alcoholtesters zijn vrij in de handel te koop. Het BIVV merkt op dat de betrouwbaarheid ook belangrijk is "voor de talloze preventie-adviseurs, ziekenhuizen, organisaties... die dergelijke toestellen gebruiken voor het opsporen en inperken van alcoholmisbruik".

Uit de test van 24 toestellen besluit het BIVV dat maar weinig testers nauwkeurig en betrouwbaar zijn, "ondanks de soms erg hoge kostprijs". "Sommigen blijken zelfs gevaarlijk omdat ze een veel lager alcoholgehalte aangeven dan de werkelijke waarde". Omwille van de betrouwbaarheid moeten de alcoholtesters elke zes maanden gekalibreerd worden door de fabrikant. Dat kost gemiddeld zo'n 50 euro.

De door de organisatie geteste toestellen zijn niet de toestellen die de politie gebruikt. "De betrouwbaarheid daarvan staat niet ter discussie", meldt het BIVV nog in een persbericht. Ook de chemische alcoholtesters zijn niet onderzocht. In totaal werden 24 toestellen, met prijskaartjes van enkele euro's tot een paar honderden euro's, getest: 17 met een elektrochemische sensor en 7 met een halfgeleidersensor. Van elk type of merk werden drie toestellen getest, om eventuele afwijkingen onderling te onderzoeken.

BRUSSEL 03/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u