Drie kwart elektronische alcoholtesters onbetrouwbaar (BIVV)

 Drie kwart elektronische alcoholtesters onbetrouwbaar (BIVV)

De overgrote meerderheid van de elektronische alcoholtesters zijn onnauwkeurig en onbetrouwbaar. Dat besluit het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) uit een test van die toestellen.

Consumenten gebruiken die toestellen om te controleren of ze de wettelijke alcohollimiet niet hebben overschreden voor ze achter het stuur kruipen. "Zich laten leiden door de resultaten van zo'n toestel is zonder meer gevaarlijk", besluit het BIVV. "Het is beter te 'bobben' wanneer men iets te vieren heeft. Dat is betrouwbaarder en goedkoper."

Alcoholtesters zijn vrij in de handel te koop. Het BIVV merkt op dat de betrouwbaarheid ook belangrijk is "voor de talloze preventie-adviseurs, ziekenhuizen, organisaties... die dergelijke toestellen gebruiken voor het opsporen en inperken van alcoholmisbruik".

Uit de test van 24 toestellen besluit het BIVV dat maar weinig testers nauwkeurig en betrouwbaar zijn, "ondanks de soms erg hoge kostprijs". "Sommigen blijken zelfs gevaarlijk omdat ze een veel lager alcoholgehalte aangeven dan de werkelijke waarde". Omwille van de betrouwbaarheid moeten de alcoholtesters elke zes maanden gekalibreerd worden door de fabrikant. Dat kost gemiddeld zo'n 50 euro.

De door de organisatie geteste toestellen zijn niet de toestellen die de politie gebruikt. "De betrouwbaarheid daarvan staat niet ter discussie", meldt het BIVV nog in een persbericht. Ook de chemische alcoholtesters zijn niet onderzocht. In totaal werden 24 toestellen, met prijskaartjes van enkele euro's tot een paar honderden euro's, getest: 17 met een elektrochemische sensor en 7 met een halfgeleidersensor. Van elk type of merk werden drie toestellen getest, om eventuele afwijkingen onderling te onderzoeken.

BRUSSEL 03/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u