Dertig maanden rijverbod voor veroorzaken dodelijk ongeval

 Dertig maanden rijverbod voor veroorzaken dodelijk ongeval

Een 32-jarige man uit Westerlo is maandag op de Leuvense politierechtbank veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan de helft met uitstel over drie jaar, dertig maanden rijverbod en 3.000 euro boete. Hij werd door de politierechter verantwoordelijk geacht voor de dood van Jens Lahey (21) bij een ongeval in Langdorp (Aarschot). De motorrijder kwam om het leven toen de wagen van de man uit Westerlo uit de bocht ging en op hem inreed. Eerder vorderde het openbaar ministerie twaalf maanden cel en twee jaar rijverbod.

Gerrit J. verloor op 24 juni 2013 rond 23.30 uur in een bocht in de Vleminkstraat in Langdorp de controle over zijn Volkswagen Golf. Hij kwam op het linkerrijvak terecht, waar Jens Lahey (21) uit Blauberg (Herselt) met zijn motor Kawasaki Ninja reed. Lahey kon de wagen niet meer kon ontwijken, werd vijftien meter verder gekatapulteerd en was op slag dood. Door de zware klap kwam de benzinedop van de motor los en liep de benzine tot bij de auto. Zowel wagen als motor vlogen in brand en brandden uit. De bestuurder had 0,78 promille alcohol in het bloed, verbrandde zijn haar tijdens het ongeval en kon zich daarna niets meer herinneren. Nadien bleek dat de keuring van zijn wagen was verlopen in december 2008, ook hier tilde de rechter zwaar aan.

"Alles is bewezen, behalve het dronken rijden. Toch blijft de hoofdoorzaak van het ongeval het alcoholverbruik van beklaagde. Hij verklaarde enkel een Duvel te hebben gedronken, gezien de 0,78 promille alcohol die hij in het bloed had, zal hij wel meer hebben gedronken. Zonder zijn alcoholverbruik was dit nooit gebeurd, dit in combinatie met het natte wegdek en de te hoge snelheid van beklaagde. Hij reed tussen 78 en 84 km/uur waar maximaal 70 km/uur mocht. Het slachtoffer reed tussen 50 en 60 km/uur. Beklaagde moest beter weten, hij had een alcoholprobleem en reed onder invloed van alcohol. Voorheen veroorzaakte hij al een ongeval onder invloed van alcohol en pleegde hij vluchtmisdrijf. Blijkbaar was dat niet genoeg om hem te doen beseffen dat drinken en rijden niet samen horen. Op de vorige zitting vond hij zijn werk belangrijker dan op de zitting te komen, een strenge straf moet worden opgelegd", oordeelde de rechter. 

BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u