Dertig maanden rijverbod voor veroorzaken dodelijk ongeval

 Dertig maanden rijverbod voor veroorzaken dodelijk ongeval

Een 32-jarige man uit Westerlo is maandag op de Leuvense politierechtbank veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan de helft met uitstel over drie jaar, dertig maanden rijverbod en 3.000 euro boete. Hij werd door de politierechter verantwoordelijk geacht voor de dood van Jens Lahey (21) bij een ongeval in Langdorp (Aarschot). De motorrijder kwam om het leven toen de wagen van de man uit Westerlo uit de bocht ging en op hem inreed. Eerder vorderde het openbaar ministerie twaalf maanden cel en twee jaar rijverbod.

Gerrit J. verloor op 24 juni 2013 rond 23.30 uur in een bocht in de Vleminkstraat in Langdorp de controle over zijn Volkswagen Golf. Hij kwam op het linkerrijvak terecht, waar Jens Lahey (21) uit Blauberg (Herselt) met zijn motor Kawasaki Ninja reed. Lahey kon de wagen niet meer kon ontwijken, werd vijftien meter verder gekatapulteerd en was op slag dood. Door de zware klap kwam de benzinedop van de motor los en liep de benzine tot bij de auto. Zowel wagen als motor vlogen in brand en brandden uit. De bestuurder had 0,78 promille alcohol in het bloed, verbrandde zijn haar tijdens het ongeval en kon zich daarna niets meer herinneren. Nadien bleek dat de keuring van zijn wagen was verlopen in december 2008, ook hier tilde de rechter zwaar aan.

"Alles is bewezen, behalve het dronken rijden. Toch blijft de hoofdoorzaak van het ongeval het alcoholverbruik van beklaagde. Hij verklaarde enkel een Duvel te hebben gedronken, gezien de 0,78 promille alcohol die hij in het bloed had, zal hij wel meer hebben gedronken. Zonder zijn alcoholverbruik was dit nooit gebeurd, dit in combinatie met het natte wegdek en de te hoge snelheid van beklaagde. Hij reed tussen 78 en 84 km/uur waar maximaal 70 km/uur mocht. Het slachtoffer reed tussen 50 en 60 km/uur. Beklaagde moest beter weten, hij had een alcoholprobleem en reed onder invloed van alcohol. Voorheen veroorzaakte hij al een ongeval onder invloed van alcohol en pleegde hij vluchtmisdrijf. Blijkbaar was dat niet genoeg om hem te doen beseffen dat drinken en rijden niet samen horen. Op de vorige zitting vond hij zijn werk belangrijker dan op de zitting te komen, een strenge straf moet worden opgelegd", oordeelde de rechter. 

BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u