Dertig maanden rijverbod voor veroorzaken dodelijk ongeval

 Dertig maanden rijverbod voor veroorzaken dodelijk ongeval

Een 32-jarige man uit Westerlo is maandag op de Leuvense politierechtbank veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan de helft met uitstel over drie jaar, dertig maanden rijverbod en 3.000 euro boete. Hij werd door de politierechter verantwoordelijk geacht voor de dood van Jens Lahey (21) bij een ongeval in Langdorp (Aarschot). De motorrijder kwam om het leven toen de wagen van de man uit Westerlo uit de bocht ging en op hem inreed. Eerder vorderde het openbaar ministerie twaalf maanden cel en twee jaar rijverbod.

Gerrit J. verloor op 24 juni 2013 rond 23.30 uur in een bocht in de Vleminkstraat in Langdorp de controle over zijn Volkswagen Golf. Hij kwam op het linkerrijvak terecht, waar Jens Lahey (21) uit Blauberg (Herselt) met zijn motor Kawasaki Ninja reed. Lahey kon de wagen niet meer kon ontwijken, werd vijftien meter verder gekatapulteerd en was op slag dood. Door de zware klap kwam de benzinedop van de motor los en liep de benzine tot bij de auto. Zowel wagen als motor vlogen in brand en brandden uit. De bestuurder had 0,78 promille alcohol in het bloed, verbrandde zijn haar tijdens het ongeval en kon zich daarna niets meer herinneren. Nadien bleek dat de keuring van zijn wagen was verlopen in december 2008, ook hier tilde de rechter zwaar aan.

"Alles is bewezen, behalve het dronken rijden. Toch blijft de hoofdoorzaak van het ongeval het alcoholverbruik van beklaagde. Hij verklaarde enkel een Duvel te hebben gedronken, gezien de 0,78 promille alcohol die hij in het bloed had, zal hij wel meer hebben gedronken. Zonder zijn alcoholverbruik was dit nooit gebeurd, dit in combinatie met het natte wegdek en de te hoge snelheid van beklaagde. Hij reed tussen 78 en 84 km/uur waar maximaal 70 km/uur mocht. Het slachtoffer reed tussen 50 en 60 km/uur. Beklaagde moest beter weten, hij had een alcoholprobleem en reed onder invloed van alcohol. Voorheen veroorzaakte hij al een ongeval onder invloed van alcohol en pleegde hij vluchtmisdrijf. Blijkbaar was dat niet genoeg om hem te doen beseffen dat drinken en rijden niet samen horen. Op de vorige zitting vond hij zijn werk belangrijker dan op de zitting te komen, een strenge straf moet worden opgelegd", oordeelde de rechter. 

BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u