Dertig maanden rijverbod voor veroorzaken dodelijk ongeval

 Dertig maanden rijverbod voor veroorzaken dodelijk ongeval

Een 32-jarige man uit Westerlo is maandag op de Leuvense politierechtbank veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan de helft met uitstel over drie jaar, dertig maanden rijverbod en 3.000 euro boete. Hij werd door de politierechter verantwoordelijk geacht voor de dood van Jens Lahey (21) bij een ongeval in Langdorp (Aarschot). De motorrijder kwam om het leven toen de wagen van de man uit Westerlo uit de bocht ging en op hem inreed. Eerder vorderde het openbaar ministerie twaalf maanden cel en twee jaar rijverbod.

Gerrit J. verloor op 24 juni 2013 rond 23.30 uur in een bocht in de Vleminkstraat in Langdorp de controle over zijn Volkswagen Golf. Hij kwam op het linkerrijvak terecht, waar Jens Lahey (21) uit Blauberg (Herselt) met zijn motor Kawasaki Ninja reed. Lahey kon de wagen niet meer kon ontwijken, werd vijftien meter verder gekatapulteerd en was op slag dood. Door de zware klap kwam de benzinedop van de motor los en liep de benzine tot bij de auto. Zowel wagen als motor vlogen in brand en brandden uit. De bestuurder had 0,78 promille alcohol in het bloed, verbrandde zijn haar tijdens het ongeval en kon zich daarna niets meer herinneren. Nadien bleek dat de keuring van zijn wagen was verlopen in december 2008, ook hier tilde de rechter zwaar aan.

"Alles is bewezen, behalve het dronken rijden. Toch blijft de hoofdoorzaak van het ongeval het alcoholverbruik van beklaagde. Hij verklaarde enkel een Duvel te hebben gedronken, gezien de 0,78 promille alcohol die hij in het bloed had, zal hij wel meer hebben gedronken. Zonder zijn alcoholverbruik was dit nooit gebeurd, dit in combinatie met het natte wegdek en de te hoge snelheid van beklaagde. Hij reed tussen 78 en 84 km/uur waar maximaal 70 km/uur mocht. Het slachtoffer reed tussen 50 en 60 km/uur. Beklaagde moest beter weten, hij had een alcoholprobleem en reed onder invloed van alcohol. Voorheen veroorzaakte hij al een ongeval onder invloed van alcohol en pleegde hij vluchtmisdrijf. Blijkbaar was dat niet genoeg om hem te doen beseffen dat drinken en rijden niet samen horen. Op de vorige zitting vond hij zijn werk belangrijker dan op de zitting te komen, een strenge straf moet worden opgelegd", oordeelde de rechter. 

BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu