Dertig maanden rijverbod voor veroorzaken dodelijk ongeval

 Dertig maanden rijverbod voor veroorzaken dodelijk ongeval

Een 32-jarige man uit Westerlo is maandag op de Leuvense politierechtbank veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan de helft met uitstel over drie jaar, dertig maanden rijverbod en 3.000 euro boete. Hij werd door de politierechter verantwoordelijk geacht voor de dood van Jens Lahey (21) bij een ongeval in Langdorp (Aarschot). De motorrijder kwam om het leven toen de wagen van de man uit Westerlo uit de bocht ging en op hem inreed. Eerder vorderde het openbaar ministerie twaalf maanden cel en twee jaar rijverbod.

Gerrit J. verloor op 24 juni 2013 rond 23.30 uur in een bocht in de Vleminkstraat in Langdorp de controle over zijn Volkswagen Golf. Hij kwam op het linkerrijvak terecht, waar Jens Lahey (21) uit Blauberg (Herselt) met zijn motor Kawasaki Ninja reed. Lahey kon de wagen niet meer kon ontwijken, werd vijftien meter verder gekatapulteerd en was op slag dood. Door de zware klap kwam de benzinedop van de motor los en liep de benzine tot bij de auto. Zowel wagen als motor vlogen in brand en brandden uit. De bestuurder had 0,78 promille alcohol in het bloed, verbrandde zijn haar tijdens het ongeval en kon zich daarna niets meer herinneren. Nadien bleek dat de keuring van zijn wagen was verlopen in december 2008, ook hier tilde de rechter zwaar aan.

"Alles is bewezen, behalve het dronken rijden. Toch blijft de hoofdoorzaak van het ongeval het alcoholverbruik van beklaagde. Hij verklaarde enkel een Duvel te hebben gedronken, gezien de 0,78 promille alcohol die hij in het bloed had, zal hij wel meer hebben gedronken. Zonder zijn alcoholverbruik was dit nooit gebeurd, dit in combinatie met het natte wegdek en de te hoge snelheid van beklaagde. Hij reed tussen 78 en 84 km/uur waar maximaal 70 km/uur mocht. Het slachtoffer reed tussen 50 en 60 km/uur. Beklaagde moest beter weten, hij had een alcoholprobleem en reed onder invloed van alcohol. Voorheen veroorzaakte hij al een ongeval onder invloed van alcohol en pleegde hij vluchtmisdrijf. Blijkbaar was dat niet genoeg om hem te doen beseffen dat drinken en rijden niet samen horen. Op de vorige zitting vond hij zijn werk belangrijker dan op de zitting te komen, een strenge straf moet worden opgelegd", oordeelde de rechter. 

BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u