De pechstrook gebruiken tijdens een file? Slecht idee!

 De pechstrook gebruiken tijdens een file? Slecht idee!

Of het nu een dagelijkse beslommering is op weg naar je werk, of een vaste gewoonte tijdens de jaarlijkse vakantie naar ‘La douce France’, de file is ons allen een bekend fenomeen. Helemaal frustrerend is het wanneer je moet aanschuiven terwijl je afslag maar enkele honderden meters ver is. Maar hoe hoog is nu eigenlijk de boete voor het rijden op de pechstrook?
Onze experten verkeersrecht geven je het antwoord.

Wie onrechtmatig met het voertuig de pechstrook gebruikt, mag zich aan zware financiële gevolgen verwachten. Sinds 1 juli 2019 werd de overtreding van het pechstrook rijden omgezet van een overtreding van de eerste naar een overtreding van de derde graad. Met deze verandering zijn ook de mogelijkheden van de politierechter om een straf op te leggen aanzienlijk toegenomen.

Als de politiediensten je op heterdaad betrappen, hebben ze de mogelijkheid om een onmiddellijke inning voor te stellen. Deze moet direct betaald worden. De hoogte van deze verkeersboete bedraagt 174 euro.

Wanneer je niet ingaat op de onmiddellijke inning, heeft het openbaar ministerie de mogelijkheid om een minnelijke schikking voor te stellen. In dat geval spreken we van een bedrag van 235 euro. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat het openbaar ministerie niet verplicht is om deze minnelijke schikking voor te stellen. Zo kunnen zij redeneren dat de omstandigheden van de inbreuk zwaar genoeg zijn om jou, als overtreder, te dagvaarden voor de politierechtbank.

Bevind je je in dat laatste geval en moet je verschijnen voor de politierechter? Dan kan de rechter naast een geldboete ook een rijverbod uitspreken voor het rijden over de pechstrook. De boete waar je je aan mag verwachten ligt tussen €240 en €4000. Een eventueel rijverbod kan variëren tussen 8 dagen en 5 jaar.

Het is dus aangeraden om even geduld uit te oefenen in plaats van onrechtmatig gebruik te maken van de pechstrook!
 

Een verkeersovertreding begaan? Vul hieronder gratis en vrijblijvend onze calculator in en krijg meteen een antwoord op maat.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u