De pechstrook gebruiken tijdens een file? Slecht idee!

 De pechstrook gebruiken tijdens een file? Slecht idee!

Of het nu een dagelijkse beslommering is op weg naar je werk, of een vaste gewoonte tijdens de jaarlijkse vakantie naar ‘La douce France’, de file is ons allen een bekend fenomeen. Helemaal frustrerend is het wanneer je moet aanschuiven terwijl je afslag maar enkele honderden meters ver is. Maar hoe hoog is nu eigenlijk de boete voor het rijden op de pechstrook?
Onze experten verkeersrecht geven je het antwoord.

Wie onrechtmatig met het voertuig de pechstrook gebruikt, mag zich aan zware financiële gevolgen verwachten. Sinds 1 juli 2019 werd de overtreding van het pechstrook rijden omgezet van een overtreding van de eerste naar een overtreding van de derde graad. Met deze verandering zijn ook de mogelijkheden van de politierechter om een straf op te leggen aanzienlijk toegenomen.

Als de politiediensten je op heterdaad betrappen, hebben ze de mogelijkheid om een onmiddellijke inning voor te stellen. Deze moet direct betaald worden. De hoogte van deze verkeersboete bedraagt 174 euro.

Wanneer je niet ingaat op de onmiddellijke inning, heeft het openbaar ministerie de mogelijkheid om een minnelijke schikking voor te stellen. In dat geval spreken we van een bedrag van 235 euro. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat het openbaar ministerie niet verplicht is om deze minnelijke schikking voor te stellen. Zo kunnen zij redeneren dat de omstandigheden van de inbreuk zwaar genoeg zijn om jou, als overtreder, te dagvaarden voor de politierechtbank.

Bevind je je in dat laatste geval en moet je verschijnen voor de politierechter? Dan kan de rechter naast een geldboete ook een rijverbod uitspreken voor het rijden over de pechstrook. De boete waar je je aan mag verwachten ligt tussen €240 en €4000. Een eventueel rijverbod kan variëren tussen 8 dagen en 5 jaar.

Het is dus aangeraden om even geduld uit te oefenen in plaats van onrechtmatig gebruik te maken van de pechstrook!
 

Een verkeersovertreding begaan? Vul hieronder gratis en vrijblijvend onze calculator in en krijg meteen een antwoord op maat.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u