De pechstrook gebruiken tijdens een file? Slecht idee!

 De pechstrook gebruiken tijdens een file? Slecht idee!

Of het nu een dagelijkse beslommering is op weg naar je werk, of een vaste gewoonte tijdens de jaarlijkse vakantie naar ‘La douce France’, de file is ons allen een bekend fenomeen. Helemaal frustrerend is het wanneer je moet aanschuiven terwijl je afslag maar enkele honderden meters ver is. Maar hoe hoog is nu eigenlijk de boete voor het rijden op de pechstrook?
Onze experten verkeersrecht geven je het antwoord.

Wie onrechtmatig met het voertuig de pechstrook gebruikt, mag zich aan zware financiële gevolgen verwachten. Sinds 1 juli 2019 werd de overtreding van het pechstrook rijden omgezet van een overtreding van de eerste naar een overtreding van de derde graad. Met deze verandering zijn ook de mogelijkheden van de politierechter om een straf op te leggen aanzienlijk toegenomen.

Als de politiediensten je op heterdaad betrappen, hebben ze de mogelijkheid om een onmiddellijke inning voor te stellen. Deze moet direct betaald worden. De hoogte van deze verkeersboete bedraagt 174 euro.

Wanneer je niet ingaat op de onmiddellijke inning, heeft het openbaar ministerie de mogelijkheid om een minnelijke schikking voor te stellen. In dat geval spreken we van een bedrag van 235 euro. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat het openbaar ministerie niet verplicht is om deze minnelijke schikking voor te stellen. Zo kunnen zij redeneren dat de omstandigheden van de inbreuk zwaar genoeg zijn om jou, als overtreder, te dagvaarden voor de politierechtbank.

Bevind je je in dat laatste geval en moet je verschijnen voor de politierechter? Dan kan de rechter naast een geldboete ook een rijverbod uitspreken voor het rijden over de pechstrook. De boete waar je je aan mag verwachten ligt tussen €240 en €4000. Een eventueel rijverbod kan variëren tussen 8 dagen en 5 jaar.

Het is dus aangeraden om even geduld uit te oefenen in plaats van onrechtmatig gebruik te maken van de pechstrook!
 

Een verkeersovertreding begaan? Vul hieronder gratis en vrijblijvend onze calculator in en krijg meteen een antwoord op maat.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u