De Invordering van onbetwiste schulden

 De Invordering van onbetwiste schulden

Al op 2 juli 2016 trad de nieuwe procedure met betrekking tot de invordering van onbetwiste schulden buiten de rechtbank om in werking. Dankzij deze procedure werd de snelheid waarop onbetwiste facturen ingevorderd kunnen worden, gevoelig verhoogd. De procedure is dan ook een tijdbesparend alternatief voor de klassieke procedure waarbij een dagvaarding voor de rechtbank werd uitgebracht en er dus een vonnis afgewacht moest worden.
Doel is om de schuldeiser de nodige handvaten te geven om zijn cashflow te beschermen. Op dit moment wordt er enkel voorzien in de invordering van de onbetwiste geldschulden tussen handelaars, zonder tussenkomst van de rechtbank op verzoek van de advocaat, maar dit zou weldra uitgebreid worden naar particulieren. Hoe zo’n procedure verloopt, leest u hier.

Met Pocketlawyer biedt Intolaw u de mogelijkheid om onbetaalde facturen op een kostenefficiënte manier betaald te krijgen. Raadpleeg zeker onze website om de verschillende opties te bekijken of neem rechtstreeks contact met ons op voor meer informatie zodat we u gratis kunnen informeren of deze procedure voor u een meerwaarde biedt.

(niet) betwiste geldschulden

Vooraleer dieper in te gaan op wat deze invorderingsprocedure juist inhoudt, moeten we rekening houden met het feit dat het enkel van toepassing is op niet betwiste facturen of geldschulden. Dat is dan ook de eerste vraag die we moeten beantwoorden.

Een advocaat beoordeelt of een dossier al dan niet betwist is. Daarvoor worden alle stukken bestudeerd. Hier speelt een advocaat al een eerste keer een belangrijke rol.

Blijkt het te gaan om een niet betwiste schuldvordering, vordert de gerechtsdeurwaarder een aanmaning tot betaling. De schuldenaar heeft daarop de mogelijkheid om afbetalingen te vragen of de schuld te betwisten. Uiteraard heeft hij op dit punt ook de gelegenheid om de openstaande schuld aan de gerechtsdeurwaarder te betalen waarbij het gevorderde bedrag kan verhoogd worden. De schuldeiser heeft ook het recht om een administratiekost van €40,00 aan te rekenen.

Beëindigen procedure

Als de schuld wordt betaald of van zodra er betwisting wordt gevoerd, wordt de procedure beëindigd. In geval van betwisting kan de schuldeiser zijn vordering inleiden voor de bevoegde rechtbank. In geval van afbetalingstermijnen wordt de procedure opgeschort.

Opmaak proces-verbaal

Volgt er na de aanmaning geen reactie vanwege de schuldenaar binnen de termijn, wordt een proces-verbaal van niet-betwisting opgesteld. Deze PV kan ook opgesteld worden wanneer er afbetalingstermijnen werden toegestaan.

Het proces-verbaal wordt voorzien van het formulier van tenuitvoerlegging waardoor het dezelfde uitwerking van een vonnis krijgt. De schuldenaar kan zich op dit punt nog wenden tot de beslagrechter om verweer te voeren of tot de rechter ten gronde. Van zodra er betwisting wordt gevoerd, wordt de tenuitvoerlegging geschorst.

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over dit onderwerp.


Neem contact met ons op

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u