De Invordering van onbetwiste schulden

 De Invordering van onbetwiste schulden

Al op 2 juli 2016 trad de nieuwe procedure met betrekking tot de invordering van onbetwiste schulden buiten de rechtbank om in werking. Dankzij deze procedure werd de snelheid waarop onbetwiste facturen ingevorderd kunnen worden, gevoelig verhoogd. De procedure is dan ook een tijdbesparend alternatief voor de klassieke procedure waarbij een dagvaarding voor de rechtbank werd uitgebracht en er dus een vonnis afgewacht moest worden.
Doel is om de schuldeiser de nodige handvaten te geven om zijn cashflow te beschermen. Op dit moment wordt er enkel voorzien in de invordering van de onbetwiste geldschulden tussen handelaars, zonder tussenkomst van de rechtbank op verzoek van de advocaat, maar dit zou weldra uitgebreid worden naar particulieren. Hoe zo’n procedure verloopt, leest u hier.

Met Pocketlawyer biedt Intolaw u de mogelijkheid om onbetaalde facturen op een kostenefficiënte manier betaald te krijgen. Raadpleeg zeker onze website om de verschillende opties te bekijken of neem rechtstreeks contact met ons op voor meer informatie zodat we u gratis kunnen informeren of deze procedure voor u een meerwaarde biedt.

(niet) betwiste geldschulden

Vooraleer dieper in te gaan op wat deze invorderingsprocedure juist inhoudt, moeten we rekening houden met het feit dat het enkel van toepassing is op niet betwiste facturen of geldschulden. Dat is dan ook de eerste vraag die we moeten beantwoorden.

Een advocaat beoordeelt of een dossier al dan niet betwist is. Daarvoor worden alle stukken bestudeerd. Hier speelt een advocaat al een eerste keer een belangrijke rol.

Blijkt het te gaan om een niet betwiste schuldvordering, vordert de gerechtsdeurwaarder een aanmaning tot betaling. De schuldenaar heeft daarop de mogelijkheid om afbetalingen te vragen of de schuld te betwisten. Uiteraard heeft hij op dit punt ook de gelegenheid om de openstaande schuld aan de gerechtsdeurwaarder te betalen waarbij het gevorderde bedrag kan verhoogd worden. De schuldeiser heeft ook het recht om een administratiekost van €40,00 aan te rekenen.

Beëindigen procedure

Als de schuld wordt betaald of van zodra er betwisting wordt gevoerd, wordt de procedure beëindigd. In geval van betwisting kan de schuldeiser zijn vordering inleiden voor de bevoegde rechtbank. In geval van afbetalingstermijnen wordt de procedure opgeschort.

Opmaak proces-verbaal

Volgt er na de aanmaning geen reactie vanwege de schuldenaar binnen de termijn, wordt een proces-verbaal van niet-betwisting opgesteld. Deze PV kan ook opgesteld worden wanneer er afbetalingstermijnen werden toegestaan.

Het proces-verbaal wordt voorzien van het formulier van tenuitvoerlegging waardoor het dezelfde uitwerking van een vonnis krijgt. De schuldenaar kan zich op dit punt nog wenden tot de beslagrechter om verweer te voeren of tot de rechter ten gronde. Van zodra er betwisting wordt gevoerd, wordt de tenuitvoerlegging geschorst.

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over dit onderwerp.


Neem contact met ons op

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u