Databank voor verkeersovertreders vanaf eind 2016 operationeel
Dinsdag 15 December 2015
Mercurius, de databank voor verkeersovertreders, zal tegen eind volgend jaar in werking treden. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maandagavond laten weten. De minister heeft 500.000 euro vrijgemaakt voor de uitrol van het systeem waarmee hardleerse verkeersovertreders beter aangepakt moeten worden.
De bedoeling is dat alle wijzigingen in de status van het rijbewijs vanaf eind 2016 meteen elektronisch in de databank Mercurius worden ingegeven. Die informatie zal dan onmiddellijk toegankelijk worden voor onder andere de politie, het openbaar ministerie en de dienst rijbewijzen.
Op die manier zal het mogelijk worden om bijvoorbeeld bestuurders eruit te pikken die zich ondanks een rijverbod toch nog op de weg begeven. Tot nu toe kon iemand met een rijverbod namelijk achter het stuur blijven zitten, omdat de bestuurder verondersteld werd zelf zijn rijbewijs op te sturen of binnen te brengen. Vervolgens volstond het om bij een controle het rijbewijs te tonen aan de agent.
De oprichting van de databank zal het mogelijk maken om dat rijbewijs via elektronische weg te controleren, wat de pakkans voor dergelijke overtreders groter moet maken, zo benadrukt het kabinet van minister Geens. De fysieke afgifte van het rijbewijs is daardoor ook niet langer noodzakelijk.
BRUSSEL 15/12 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer