Daimler krijgt groen licht voor tests met zelfrijdende trucks in Duitse deelstaat

 Daimler krijgt groen licht voor tests met zelfrijdende trucks in Duitse deelstaat

Voor het eerst zullen zelfrijdende vrachtwagens getest kunnen worden in het verkeer in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Autoconcern Daimler heeft hiervoor toelating gekregen van de autoriteiten, zo bevestigen het concern en het ministerie van Verkeer van Baden-Württemberg vrijdag aan het Duitse persagentschap dpa, na berichtgeving in de Stuttgarter Nachrichten.

Strikt genomen gaat het om voertuigen die door een automatische piloot bestuurd worden, maar waarbij er wel ten allen tijde een bestuurder de controle moet kunnen overnemen. De toelating geldt voor de autosnelwegen.

Aan Belga bevestigt een woordvoerster van Daimler de toelating. Die kreeg het bedrijf voor de "Highway Pilot", "het kloppende hart van de autonoom rijdende truck". "Daimler is daar zeer blij mee en kan nu starten met het plannen en het uitwerken van de van de volgende fases", klinkt het.

Begin mei stelde Daimler in Las Vegas een zelfrijdende vrachtwagen voor. De voertuigproducent kreeg in de Amerikaanse staat Nevada al goedkeuring voor het uittesten van de trucks op de openbare weg. Ze worden er ingezet op Highway 15. Ook daar blijft steeds een chauffeur aanwezig in de stuurcabine.

Reeds in juli vorig jaar testte Daimler al eens een zelfrijdende vrachtwagen, maar dat gebeurde op een afgesloten deel van de snelweg A14 bij het Duitse Magdeburg. Daimler mikt op serieproductie "halverwege het volgende decennium".

Het grootste argument pro zelfrijdende voertuigen is de verkeersveiligheid, met name het hoge ongevallenrisico door menselijk handelen. Volgens studies zijn er in de VS 31.000 en in Europa 26.000 verkeersdoden per jaar. Het studiebureau Roland Berger meent dat geautomatiseerde veiligheids- en controlesystemen dat aantal met 70 procent zouden kunnen terugdringen.

STUTTGART 21/08 (DPA/BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u