Corona legt ook de volledige Juridische sector stil!

 Corona legt ook de volledige Juridische sector stil!

Waarom kregen zoveel bestuurders een boete voor een snelheidsovertreding ondanks een fout? Waarom heeft aanvechten weinig zin? IntoLaw legt uit.

Zijn er nog controles op de baan?

 
Op dit moment blijven de gebruikelijke controles doorgaan. Er zouden stemmen opgaan om die controles te verminderen omdat de politie momenteel al te kampen heeft met een personeelstekort. Ook zou er minder personeel zijn om de boetes te verwerken.
 
Vandaar dat er geopperd wordt om de flitspalen selectief even uit te zetten. Dit zou inhouden dat op bepaalde momenten van de dag de flitspalen op non-actief worden gezet.
 
Het zijn de politiezones zelf die uiteindelijk gaan beslissen of ze effectief hun controles zullen verminderen. Bij gewijzigde maatregelen brengen wij u op de hoogte.
 

Zijn de rechtbanken nu gesloten?

 
Op dit ogenblik zijn de rechtbanken nog steeds open, maar alle zittingen van de politierechtbank zijn opgeschort tot minstens 3 april 2020, en worden uitgesteld naar een latere datum. Wanneer de geplande zittingen weer aanvangen, is nog niet duidelijk.
 
Indien u diende te verschijnen voor 03.04.2020 en u wenst te weten naar welke datum uw zaak is uitgesteld, kan u ons steeds contacteren. Wij mochten al verschillende data ontvangen.
 
De rechtbanken blijven open, maar er werden wel strikte veiligheidsmaatregelen ingevoerd voor de bescherming van het personeel en de personen die toch aanwezig dienen te zijn in het gerechtsgebouw. Zo is het gerechtsgebouw enkel toegankelijk voor personen die om professionele redenen in het gebouw moeten aanwezig zijn of personen die werden opgeroepen door een magistraat.
 
Indien u voor bepaalde zaken,  zoals bv. het neerleggen van uw rijbewijs, toch naar de rechtbank moet, kan u het gebouw betreden na een controle aan de scanstraat. Het veiligheidspersoneel zal bij u nagaan voor welke reden u het gerechtsgebouw dient te betreden.
 
Alle andere zaken waarvoor u niet per se het gerechtsgebouw dient te betreden, moeten via telefoon of e-mail worden verwerkt. De elektronische weg primeert deze dagen.
 

Kan ik mijn ingeleverd rijbewijs terug ophalen op de rechtbank?

 
De griffie van de rechtbanken blijft open. Je rijbewijs afhalen blijft dus mogelijk, maar er gelden strenge veiligheidsmaatregelen. De algemene regel is dat u het rijbewijs terug kan ophalen op voorwaarde dat u met maximum twee personen de griffie betreedt en voldoende afstand houdt (1,5 meter) van het griffiepersoneel. Ook dient de algemene (hand)hygiëne gerespecteerd te worden.
           
Elke rechtbank nam daarna verschillende extra eigen maatregelen. Sommige griffies vragen om bijvoorbeeld op voorhand een afspraak te maken. Om dit na te gaan, raden wij u aan contact op te nemen met de griffie van de politierechtbank waar u was gedagvaard.
 

Door het coronavirus kan ik mijn opgelegde proeven niet afleggen. Mag ik dan ondertussen wel al rijden?

 
Het afleggen van de opgelegde testen blijft helaas in alle omstandigheden een voorwaarde om terug te mogen rijden. Indien u de testen niet aflegde, mag u momenteel niet rijden.
 
Het afleggen van de theoretische en praktische proeven is op vandaag niet mogelijk omdat de examencentra gesloten zijn. U dient te wachten tot na de coronacrisis, zodat u uw proeven alsnog kan afleggen.
 
Indien u reeds een afspraak had om de medische en psychologische proeven af te leggen, dient u best contact op te nemen met de instelling waar u deze proeven zou afleggen om te informeren of uw afspraak al dan niet kan doorgaan.
 
Indien u nog geen afspraak had voor het afleggen van de medische en psychologische proeven dient u te wachten op een uitnodiging. De medische en psychologische proeven zijn op vandaag opgeschort tot na de coronacrisis.
 
Indien u nog steeds met vragen hebt, raden wij u aan contact op te nemen met de griffie van de politierechtbank waar u was gedagvaard.  
 

Ik ontvang mijn vonnis niet, kan ik mijn uitspraak ergens bemachtigen?

 

De griffies blijven voorlopig werken, maar wel met een minimale dienstverlening. U kan de griffie van de rechtbank die uw vonnis heeft uitgesproken, best telefonisch of per e-mail bereiken.
 
Voor de kennisname van een vonnis neemt u best telefonisch contact op. Vooraleer u contact opneemt met de griffie informeert u zich via de website https://www.rechtbanken-tribunaux.be/nl. Op deze website kan u doorklikken naar de verschillende rechtbanken en vervolgens per gerechtelijk arrondissement doorklikken. De contactgegevens van de verschillende griffies kan u via deze website terugvinden.
 
Indien u niet aanwezig was op de zitting en geen contact kan maken met de griffie, kan u ons ook altijd contacteren. Wij helpen u graag verder.
 

Als mijn zitting wordt uitgesteld, geldt er dan geen verjaring?

 
In principe zijn de verjaringstermijnen in het verkeersrecht sowieso relatief lang. De verjaringstermijn voor bv. snelheidsovertredingen werd bovendien opgetrokken van 1 jaar naar 2 jaar. Voor andere overtredingen (bv. alcoholintoxicatie) is deze verjaringstermijn zelfs 3 jaar.
 
Bovendien is het zo dat de dagvaarding de verjaring stuit, wat inhoudt dat er een nieuwe verjaringstermijn begint te lopen van respectievelijk 2 en 3 jaar. Concreet houdt dit in dat de maximale verjaringstermijnen kunnen oplopen tot respectievelijk 4 en 6 jaar.
 
Verder kan er ook nog sprake zijn van een schorsing van de verjaring. Dit houdt in dat de verjaring tijdelijk niet loopt. Dit kan bijvoorbeeld wanneer het door wet wordt bepaald.
 
Wij volgen de nieuwe wetgeving alvast op de voet op. Het kan immers zijn dat de wetgever nieuwe procedurele wetten zal uitvaardigen in het kader van deze huidige Coronacrisis, om eventuele verjaringen door overmacht tegemoet te komen.
 
De kans op verjaring in deze omstandigheden blijft dus zeer klein.

 

Intolaw wil dezelfde dienstverlening aanbieden in deze crisis. Voor al je vragen blijft ons team dagelijks bereikbaar

  • op het nummer 09/265.00.65.
  • via ons e-mailadres info@intolaw.be
  • via Whatsapp op 0499/81.72.82

 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u