Brusselse staatssecretaris onderzoekt aankoop van Lidar-flitspalen

 Brusselse staatssecretaris onderzoekt aankoop van Lidar-flitspalen

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) is van plan om semi-mobiele Lidar-camera's aan te kopen. In Brussel wordt sinds juni 2013 een gehuurd exemplaar ingezet en dat heeft een positief effect gehad op de aanpak van onaangepaste snelheid, zo meldde Debaets in een persbericht.

Lidar-camera's kunnen verplaatst worden tussen risicolocaties op de weg. Het verrassingseffect is dus groter dan bij vaste flitspalen en zet automobilisten er meer toe aan om op hun snelheid te letten. Dat werd ook door anonieme patrouilles vastgesteld. Ook in tunnels en bij wegenwerken zorgt deze onbemande flitspaal voor een betere verkeersveiligheid. "Ik onderzoek dan ook de mogelijkheid om in de toekomst meerdere Lidars permanent ter beschikking te stellen van de politie.", aldus Debaets. Nu huurt men de Lidar voor een kostprijs van 100.000 euro per jaar, maar de staatssecretaris overweegt deze toestellen aan te schaffen met de opbrengsten van het gewestelijk fonds voor verkeersveiligheid. In dit fonds worden de opbrengsten van boetes van snelheidsovertredingen gestort.

Tussen juni 2013 en oktober 2014 werden meer dan 52.000 bestuurders beboet op basis van controles van de Lidar. Dat is 0,57 procent van het totale aantal gecontroleerde voertuigen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu