Brusselse staatssecretaris onderzoekt aankoop van Lidar-flitspalen

 Brusselse staatssecretaris onderzoekt aankoop van Lidar-flitspalen

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) is van plan om semi-mobiele Lidar-camera's aan te kopen. In Brussel wordt sinds juni 2013 een gehuurd exemplaar ingezet en dat heeft een positief effect gehad op de aanpak van onaangepaste snelheid, zo meldde Debaets in een persbericht.

Lidar-camera's kunnen verplaatst worden tussen risicolocaties op de weg. Het verrassingseffect is dus groter dan bij vaste flitspalen en zet automobilisten er meer toe aan om op hun snelheid te letten. Dat werd ook door anonieme patrouilles vastgesteld. Ook in tunnels en bij wegenwerken zorgt deze onbemande flitspaal voor een betere verkeersveiligheid. "Ik onderzoek dan ook de mogelijkheid om in de toekomst meerdere Lidars permanent ter beschikking te stellen van de politie.", aldus Debaets. Nu huurt men de Lidar voor een kostprijs van 100.000 euro per jaar, maar de staatssecretaris overweegt deze toestellen aan te schaffen met de opbrengsten van het gewestelijk fonds voor verkeersveiligheid. In dit fonds worden de opbrengsten van boetes van snelheidsovertredingen gestort.

Tussen juni 2013 en oktober 2014 werden meer dan 52.000 bestuurders beboet op basis van controles van de Lidar. Dat is 0,57 procent van het totale aantal gecontroleerde voertuigen.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u