Binnenkort mag ook administratief politiepersoneel pv's opstellen

 Binnenkort mag ook administratief politiepersoneel pv's opstellen

Om meer politiemensen op straat te krijgen, zullen binnenkort ook administratieve politiemedewerkers processen-verbaal kunnen opstellen om verkeersovertredingen af te handelen. Dat staat in het tweede potpourri-wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) waarover de Kamer volgende week stemt. Zijn kabinet bevestigt het bericht over het voorstel dat vrijdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen staat.

Als het voorstel wordt goedgekeurd, kunnen de leden van het administratief en logistiek kader van de federale politie binnenkort de bevoegdheid van agent van gerechtelijke politie krijgen en zullen ze wettelijk in staat zijn om een pv op te stellen. "Het gaat niet om een algemene vaststellingsbevoegdheid voor misdrijven," benadrukt het kabinet-Geens, "de administratieve politiemedewerkers zullen enkel de mogelijkheid krijgen om verkeersvaststellingen te doen die gesteund zijn op materiële bewijsmiddelen die door bemande of onbemande automatisch werkende toestellen worden opgeleverd." Het gaat bijvoorbeeld om snelheidsovertredingen die vastgelegd worden door onbemande camera's, trajectcontroles en roodlichtcamera's.

Geens benadrukt dat hij met zijn voorstel tegemoetkomt aan een vraag van de politiediensten zelf. "Reeds jaren zijn ze vragende partij om de administratieve medewerkers binnen de federale en lokale verkeersverwerkingscentra deze bevoegdheid te geven zodat ze niet enkel en alleen de administratie rond verzending en opvolging kunnen doen, maar ook ingeschakeld kunnen worden in het ganse proces van vaststelling en afhandeling van een verkeersinbreuk." Door alle 'backoffice-activiteiten' voor verkeersinbreuken zo veel mogelijk door administratieve medewerkers te laten uitvoeren, moeten meer politiemensen de straat op kunnen.

De tweede potpourri-wet werd dinsdag goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie. Het wetsontwerp voert een aantal hervormingen door voornamelijk in het strafrecht en de strafvordering en biedt onder meer de mogelijkheid om alle misdaden te correctionaliseren. Dat moet het aantal assisenprocessen fors doen teruglopen.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u