Binnenkort mag ook administratief politiepersoneel pv's opstellen

 Binnenkort mag ook administratief politiepersoneel pv's opstellen

Om meer politiemensen op straat te krijgen, zullen binnenkort ook administratieve politiemedewerkers processen-verbaal kunnen opstellen om verkeersovertredingen af te handelen. Dat staat in het tweede potpourri-wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) waarover de Kamer volgende week stemt. Zijn kabinet bevestigt het bericht over het voorstel dat vrijdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen staat.

Als het voorstel wordt goedgekeurd, kunnen de leden van het administratief en logistiek kader van de federale politie binnenkort de bevoegdheid van agent van gerechtelijke politie krijgen en zullen ze wettelijk in staat zijn om een pv op te stellen. "Het gaat niet om een algemene vaststellingsbevoegdheid voor misdrijven," benadrukt het kabinet-Geens, "de administratieve politiemedewerkers zullen enkel de mogelijkheid krijgen om verkeersvaststellingen te doen die gesteund zijn op materiële bewijsmiddelen die door bemande of onbemande automatisch werkende toestellen worden opgeleverd." Het gaat bijvoorbeeld om snelheidsovertredingen die vastgelegd worden door onbemande camera's, trajectcontroles en roodlichtcamera's.

Geens benadrukt dat hij met zijn voorstel tegemoetkomt aan een vraag van de politiediensten zelf. "Reeds jaren zijn ze vragende partij om de administratieve medewerkers binnen de federale en lokale verkeersverwerkingscentra deze bevoegdheid te geven zodat ze niet enkel en alleen de administratie rond verzending en opvolging kunnen doen, maar ook ingeschakeld kunnen worden in het ganse proces van vaststelling en afhandeling van een verkeersinbreuk." Door alle 'backoffice-activiteiten' voor verkeersinbreuken zo veel mogelijk door administratieve medewerkers te laten uitvoeren, moeten meer politiemensen de straat op kunnen.

De tweede potpourri-wet werd dinsdag goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie. Het wetsontwerp voert een aantal hervormingen door voornamelijk in het strafrecht en de strafvordering en biedt onder meer de mogelijkheid om alle misdaden te correctionaliseren. Dat moet het aantal assisenprocessen fors doen teruglopen.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u