Bijna 18.000 leerlingen behaalden vorig schooljaar een rijbewijs via de school

 Bijna 18.000 leerlingen behaalden vorig schooljaar een rijbewijs via de school

Tijdens het schooljaar 2014 - 2015 schreven zich 727 scholen en 35.308 leerlingen in voor "Rijbewijs op School". Daarvan legden er in totaal 28.880 (82 procent) het examen af, waarvan er 17.796 slaagden. Dat meldt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

De formule van "Rijbewijs op School" maakt het mogelijk dat leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs op school lessen theorie volgen en vanaf de leeftijd van 17 jaar het theorie-examen rijbewijs B afleggen. Vanaf dit schooljaar wordt een bedrag van 20 euro gevraagd, wat vermoedelijk nauwelijks invloed zal hebben op het aantal inschrijvingen. In het lopende schooljaar (2015-2016) hebben tot op heden 730 scholen zich ingeschreven. Het voorlopige aantal ingeschreven leerlingen bedraagt 26.706. 122 scholen hebben echter nog geen leerlingen ingegeven. Ze hebben daarvoor nog de tijd tot eind juni 2016. Het definitieve aantal inschrijvingen voor dit schooljaar zal dan pas bekendgemaakt worden.

"Bij de scholen die hun leerlingen al hebben ingegeven, bedraagt het gemiddelde aantal inschrijvingen per school 44 leerlingen. Op basis van dat cijfer gaan we ervan uit dat het totale aantal ingeschreven leerlingen dit schooljaar ongeveer 32.000 zal bedragen, dus ongeveer 3.300 minder dan vorig schooljaar, of een daling met 9 procent.", aldus woordvoerder Werner De Dobbeleer van de VSV. Volgens hem heeft het vragen van 20 euro "toegangsgeld" geen afremmend effect. "Een theorie-examen in een examencentrum kost 15 euro. In de deelnameprijs van 20 euro voor "Rijbewijs op School" is deze kost inbegrepen én de leerlingen kunnen het examen gewoon op school afleggen. Voor 5 euro bovenop het bedrag dat ze normaal toch al zouden moeten betalen, krijgen ze dus heel veel extra's.", verklaart De Dobbeleer. Voorts zou het bedrag van 20 euro ook als effect kunnen hebben dat wie deelneemt ook meer gemotiveerd is. "We gaan ervan uit dat 90 procent van de ingeschreven leerlingen aan het examen zal deelnemen (tegenover 82 procent vorig schooljaar), wat het totale aantal deelnemers die het examen aflegt, dit schooljaar op 28.800 zou brengen, dus nagenoeg evenveel als in het schooljaar 2014-2015.", zegt De Dobbeleer.

Deelnemers aan "Rijbewijs op School" krijgen voor het beperkte inschrijvingsgeld van 20 euro de kans om hun voorlopig rijbewijs te halen op de schoolbanken, met een professionele omkadering. Afhankelijk van het schooltype krijgen ze 8, 10 of 12 uren professionele vorming door een erkend rijlesgever. Daarnaast hebben de deelnemers toegang tot het digitaal leerplatform waar alle leerstof op een overzichtelijke manier wordt aangeboden. Ze vinden er ook een digitaal handboek en het is mogelijk om de presentaties van de lesgever te downloaden. Bovendien kunnen de deelnemers er via een persoonlijk account oefenen voor het theorie-examen en hun resultaten nauwkeurig opvolgen. Dankzij dit leerplatform kunnen ook de lesgevers hun leerlingen beter opvolgen: ze geven online taken, plaatsen hun lesmateriaal online of gebruiken kant-en-klare presentaties.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u