Bijna 18.000 leerlingen behaalden vorig schooljaar een rijbewijs via de school

 Bijna 18.000 leerlingen behaalden vorig schooljaar een rijbewijs via de school

Tijdens het schooljaar 2014 - 2015 schreven zich 727 scholen en 35.308 leerlingen in voor "Rijbewijs op School". Daarvan legden er in totaal 28.880 (82 procent) het examen af, waarvan er 17.796 slaagden. Dat meldt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

De formule van "Rijbewijs op School" maakt het mogelijk dat leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs op school lessen theorie volgen en vanaf de leeftijd van 17 jaar het theorie-examen rijbewijs B afleggen. Vanaf dit schooljaar wordt een bedrag van 20 euro gevraagd, wat vermoedelijk nauwelijks invloed zal hebben op het aantal inschrijvingen. In het lopende schooljaar (2015-2016) hebben tot op heden 730 scholen zich ingeschreven. Het voorlopige aantal ingeschreven leerlingen bedraagt 26.706. 122 scholen hebben echter nog geen leerlingen ingegeven. Ze hebben daarvoor nog de tijd tot eind juni 2016. Het definitieve aantal inschrijvingen voor dit schooljaar zal dan pas bekendgemaakt worden.

"Bij de scholen die hun leerlingen al hebben ingegeven, bedraagt het gemiddelde aantal inschrijvingen per school 44 leerlingen. Op basis van dat cijfer gaan we ervan uit dat het totale aantal ingeschreven leerlingen dit schooljaar ongeveer 32.000 zal bedragen, dus ongeveer 3.300 minder dan vorig schooljaar, of een daling met 9 procent.", aldus woordvoerder Werner De Dobbeleer van de VSV. Volgens hem heeft het vragen van 20 euro "toegangsgeld" geen afremmend effect. "Een theorie-examen in een examencentrum kost 15 euro. In de deelnameprijs van 20 euro voor "Rijbewijs op School" is deze kost inbegrepen én de leerlingen kunnen het examen gewoon op school afleggen. Voor 5 euro bovenop het bedrag dat ze normaal toch al zouden moeten betalen, krijgen ze dus heel veel extra's.", verklaart De Dobbeleer. Voorts zou het bedrag van 20 euro ook als effect kunnen hebben dat wie deelneemt ook meer gemotiveerd is. "We gaan ervan uit dat 90 procent van de ingeschreven leerlingen aan het examen zal deelnemen (tegenover 82 procent vorig schooljaar), wat het totale aantal deelnemers die het examen aflegt, dit schooljaar op 28.800 zou brengen, dus nagenoeg evenveel als in het schooljaar 2014-2015.", zegt De Dobbeleer.

Deelnemers aan "Rijbewijs op School" krijgen voor het beperkte inschrijvingsgeld van 20 euro de kans om hun voorlopig rijbewijs te halen op de schoolbanken, met een professionele omkadering. Afhankelijk van het schooltype krijgen ze 8, 10 of 12 uren professionele vorming door een erkend rijlesgever. Daarnaast hebben de deelnemers toegang tot het digitaal leerplatform waar alle leerstof op een overzichtelijke manier wordt aangeboden. Ze vinden er ook een digitaal handboek en het is mogelijk om de presentaties van de lesgever te downloaden. Bovendien kunnen de deelnemers er via een persoonlijk account oefenen voor het theorie-examen en hun resultaten nauwkeurig opvolgen. Dankzij dit leerplatform kunnen ook de lesgevers hun leerlingen beter opvolgen: ze geven online taken, plaatsen hun lesmateriaal online of gebruiken kant-en-klare presentaties.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u