Bijna 18.000 leerlingen behaalden vorig schooljaar een rijbewijs via de school
Zaterdag 28 November 2015

Tijdens het schooljaar 2014 - 2015 schreven zich 727 scholen en 35.308 leerlingen in voor "Rijbewijs op School". Daarvan legden er in totaal 28.880 (82 procent) het examen af, waarvan er 17.796 slaagden. Dat meldt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).
De formule van "Rijbewijs op School" maakt het mogelijk dat leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs op school lessen theorie volgen en vanaf de leeftijd van 17 jaar het theorie-examen rijbewijs B afleggen. Vanaf dit schooljaar wordt een bedrag van 20 euro gevraagd, wat vermoedelijk nauwelijks invloed zal hebben op het aantal inschrijvingen. In het lopende schooljaar (2015-2016) hebben tot op heden 730 scholen zich ingeschreven. Het voorlopige aantal ingeschreven leerlingen bedraagt 26.706. 122 scholen hebben echter nog geen leerlingen ingegeven. Ze hebben daarvoor nog de tijd tot eind juni 2016. Het definitieve aantal inschrijvingen voor dit schooljaar zal dan pas bekendgemaakt worden.
"Bij de scholen die hun leerlingen al hebben ingegeven, bedraagt het gemiddelde aantal inschrijvingen per school 44 leerlingen. Op basis van dat cijfer gaan we ervan uit dat het totale aantal ingeschreven leerlingen dit schooljaar ongeveer 32.000 zal bedragen, dus ongeveer 3.300 minder dan vorig schooljaar, of een daling met 9 procent.", aldus woordvoerder Werner De Dobbeleer van de VSV. Volgens hem heeft het vragen van 20 euro "toegangsgeld" geen afremmend effect. "Een theorie-examen in een examencentrum kost 15 euro. In de deelnameprijs van 20 euro voor "Rijbewijs op School" is deze kost inbegrepen én de leerlingen kunnen het examen gewoon op school afleggen. Voor 5 euro bovenop het bedrag dat ze normaal toch al zouden moeten betalen, krijgen ze dus heel veel extra's.", verklaart De Dobbeleer. Voorts zou het bedrag van 20 euro ook als effect kunnen hebben dat wie deelneemt ook meer gemotiveerd is. "We gaan ervan uit dat 90 procent van de ingeschreven leerlingen aan het examen zal deelnemen (tegenover 82 procent vorig schooljaar), wat het totale aantal deelnemers die het examen aflegt, dit schooljaar op 28.800 zou brengen, dus nagenoeg evenveel als in het schooljaar 2014-2015.", zegt De Dobbeleer.
Deelnemers aan "Rijbewijs op School" krijgen voor het beperkte inschrijvingsgeld van 20 euro de kans om hun voorlopig rijbewijs te halen op de schoolbanken, met een professionele omkadering. Afhankelijk van het schooltype krijgen ze 8, 10 of 12 uren professionele vorming door een erkend rijlesgever. Daarnaast hebben de deelnemers toegang tot het digitaal leerplatform waar alle leerstof op een overzichtelijke manier wordt aangeboden. Ze vinden er ook een digitaal handboek en het is mogelijk om de presentaties van de lesgever te downloaden. Bovendien kunnen de deelnemers er via een persoonlijk account oefenen voor het theorie-examen en hun resultaten nauwkeurig opvolgen. Dankzij dit leerplatform kunnen ook de lesgevers hun leerlingen beter opvolgen: ze geven online taken, plaatsen hun lesmateriaal online of gebruiken kant-en-klare presentaties.
Bron: BELGA
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer