Vlaanderen schaft gratis rijbewijs op school af
Zaterdag 11 Juli 2015

De opleiding 'Rijbewijs op School' is vanaf volgend schooljaar niet langer gratis. Door besparingen moet elke leerling voortaan 20 euro betalen voor lessen en examen.
Leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs kunnen sinds 2008 doorgedreven verkeerslessen volgen op school. Vanaf 17 jaar is het dan ook mogelijk het theorie-examen rijbewijs B vanop de schoolbanken af te leggen. De formule is erg populair. Per jaar schrijven er zich bijna 40.000 jongeren in. Het slaagpercentage schommelt rond de 60 procent, liefst 12 procent hoger dan vóór de introductie van 'Rijbewijs op School'. "Het is moeilijk te voorspellen wat de impact zal zijn van de betalende opleiding.", aldus Werner De Dobbeleer, woordvoerder van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). "Wij vinden 20 euro alvast billijk. Een opleiding via de rijschool is een stuk duurder (115 euro)." De nieuwe bijdrage komt er omdat Vlaanderen de subsidiekraan een stukje dichtdraait.
Bron: BELGA
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer