Belgen willen verkeersveiligheid verhogen met eenvoudigere wegcode en nieuwe technologieën

 Belgen willen verkeersveiligheid verhogen met eenvoudigere wegcode en nieuwe technologieën

Een vereenvoudiging van de wegcode en het gebruik van nieuwe technologieën, bijvoorbeeld de installatie van een zwarte doos, kunnen mee bijdragen tot een terugdringing van het aantal verkeersdoden. Dat werd gezegd tijdens debatavonden die het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) heeft georganiseerd naar aanleiding van de oproep van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR).

Galant lanceerde een maand geleden een oproep, waarin ze burgers vroeg ideeën voor een betere verkeersveiligheid te formuleren. Uiteindelijk hebben bijna 7.000 mensen daar gehoor aan gegeven, een deel van hen werd uitgenodigd op de debatavonden bij het BIVV.

Tijdens die debatten bleken veel mensen gewonnen te zijn voor het gebruik van nieuwe technologieën. Zo wordt er onder meer gedacht aan de installatie van een soort van zwarte doos in elke wagen, om het rijgedrag te registreren. Ook technologieën die het de bestuurder makkelijker maken, zoals automatische remsystemen en parkeersensoren, kennen heel wat voorstanders.

Verder wordt gepleit voor een vereenvoudiging van de wegcode. De deelnemers aan de debatten pleiten ervoor de tekst beter te structureren en formuleren, zodat die leesbaar is voor iedereen. Een inhoudelijke aanpassing van de wegcode wordt niet nodig geacht.

Tot slot wordt er gepleit voor een verhoging van het aantal controles en voor een efficiëntere strafuitvoering. Ook hier kunnen technologische hulpmiddelen, zoals een alcoholslot, een rol spelen, zo klinkt het. Er wordt wel benadrukt dat geen enkele van die maatregelen zin zal hebben zolang weggebruikers zich roekeloos blijven gedragen.

De conclusies van de debatten vormen de basis van de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid, die op 15 december plaatsvindt. Het is de bedoeling dat er die dag nieuwe maatregelen worden aangekondigd.

BRUSSEL 22/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u