Belgen willen verkeersveiligheid verhogen met eenvoudigere wegcode en nieuwe technologieën
Maandag 23 November 2015
Een vereenvoudiging van de wegcode en het gebruik van nieuwe technologieën, bijvoorbeeld de installatie van een zwarte doos, kunnen mee bijdragen tot een terugdringing van het aantal verkeersdoden. Dat werd gezegd tijdens debatavonden die het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) heeft georganiseerd naar aanleiding van de oproep van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR).
Galant lanceerde een maand geleden een oproep, waarin ze burgers vroeg ideeën voor een betere verkeersveiligheid te formuleren. Uiteindelijk hebben bijna 7.000 mensen daar gehoor aan gegeven, een deel van hen werd uitgenodigd op de debatavonden bij het BIVV.
Tijdens die debatten bleken veel mensen gewonnen te zijn voor het gebruik van nieuwe technologieën. Zo wordt er onder meer gedacht aan de installatie van een soort van zwarte doos in elke wagen, om het rijgedrag te registreren. Ook technologieën die het de bestuurder makkelijker maken, zoals automatische remsystemen en parkeersensoren, kennen heel wat voorstanders.
Verder wordt gepleit voor een vereenvoudiging van de wegcode. De deelnemers aan de debatten pleiten ervoor de tekst beter te structureren en formuleren, zodat die leesbaar is voor iedereen. Een inhoudelijke aanpassing van de wegcode wordt niet nodig geacht.
Tot slot wordt er gepleit voor een verhoging van het aantal controles en voor een efficiëntere strafuitvoering. Ook hier kunnen technologische hulpmiddelen, zoals een alcoholslot, een rol spelen, zo klinkt het. Er wordt wel benadrukt dat geen enkele van die maatregelen zin zal hebben zolang weggebruikers zich roekeloos blijven gedragen.
De conclusies van de debatten vormen de basis van de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid, die op 15 december plaatsvindt. Het is de bedoeling dat er die dag nieuwe maatregelen worden aangekondigd.
BRUSSEL 22/11 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer