Beelden van dashcam gelden als rechtmatig bewijsmateriaal

 Beelden van dashcam gelden als rechtmatig bewijsmateriaal

De wegpiraat van de E314 betwistte de geldigheid van de dashcambeelden die tot zijn veroordeling leidden. Maar de rechtbank was duidelijk: ze gelden wel degelijk als rechtmatig bewijsmateriaal. Het debat lijkt daarmee gesloten.

De correctionele rechtbank van Leuven heeft woensdag Curd V. (51) veroordeeld tot achttien maanden cel. De wegpiraat van de E314 werd schuldig bevonden aan elf nieuwe feiten van buitensporige verkeersagressie in een zwarte BMW. De meeste beelden werden gemaakt met een dashcam. Volgens V. was de strafvordering onontvankelijk omdat het dossier gestoeld was op onrechtmatig bewijsmateriaal: dashcambeelden door particulieren. De man vroeg de beelden uit de debatten te weren maar de rechtbank volgde zijn stelling niet.

Op de vraag of de beelden konden worden gebruikt als bewijs moest de rechter nagaan of dat gebruik in strijd is met bepalingen van de Privacywet van 8 december 1992 en de Camerawet van 21 maart 2007. "Over het gebruik van beelden als bewijsmateriaal om een misdrijf aan te tonen is in de Privacywet een bepaling opgenomen. Artikel 8 stelt dat ze mogen worden gebruikt als bewijs in rechte maar niet publiekelijk mogen worden verspreid. De gebruiker moet ook het proportionaliteitsbeginsel in acht nemen", stelde de rechter in het vonnis.

Ook vanuit de Camerawet waren er geen bezwaren. "De rechtbank oordeelt dat de dashcam niet valt onder het toepassingsgebied van de Camerawet die het gebruik van bewakingscamera's regelt. Volgens artikel 5§2 moet de gemeenteraad advies geven over bewakingscamera's. Dashcams zijn permanent in beweging, over de gemeentegrenzen heen. Artikel 7 over mobiele camera's van politiediensten is niet van toepassing op dashcams."

De rechter ging nog een stapje verder. "Zelfs als de rechtbank zou vaststellen dat de Privacywet of andere wettelijke bepalingen werden geschonden, dan nog hoeft de rechter de beelden niet noodzakelijk te weren als bewijsmateriaal. De rechtbank kan op basis van artikel 32 onrechtmatig verkregen beeldmateriaal alleen uitsluiten in twee specifieke gevallen: als het de betrouwbaarheid van het bewijs heeft aangetast of als het gebruik van het bewijs in strijd is met het recht op een eerlijk proces."

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u