Achttien maanden cel voor wegpiraat van E314

 Achttien maanden cel voor wegpiraat van E314

De correctionele rechtbank van Leuven heeft woensdag Curd V. (51) uit Zaventem veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van achttien maanden. De wegpiraat van de E314 werd schuldig bevonden aan elf nieuwe feiten van buitensporige verkeersagressie. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen.

Op oudejaarsdag 2013 schokte Curd V. de halve natie met zijn roekeloos rijgedrag op de E314. Slingerend over de autoweg met een zwarte BMW maakte hij ter hoogte van de afrit Tielt-Winge remmanoeuvres die bijna fataal werden voor de bestuurder van een bestelwagen. V. was op weg naar een dokteres in Herk-de-Stad, eigenares van de BMW. De beelden werden gemaakt met een dashcam.

Gewapend met de beelden die hij zelf had gemaakt, diende de belaagde bestuurder op 6 januari 2014 een klacht in. Gestimuleerd door de beelden op de sociale media volgden nog diverse andere klachten. Het parket van Leuven opende dertien dossiers over verkeersagressie door V. tussen 30 september 2012 en 20 december 2014, grotendeels op de E314 in Vlaams-Brabant tussen Leuven en Bekkevoort. Er meldden zich 23 nieuwe slachtoffers, onder wie drie politieagenten in burger.

Twee feiten werden niet bewezen geacht. Een slachtoffer beschreef de dader als "een Marokkaans type van 30 à 35 jaar en licht kalend". Een andere, anonieme gedupeerde had de agressieve rijstijl herkend in de media en deed uit vrees voor wraakacties geen aangifte. De vermeldingen van de verbalisanten konden onvoldoende getoetst worden. De elf andere feiten werden beoordeeld als kwaadwillige belemmering van het verkeer.

"Telkens ging het om een zwarte BMW van het type M3. Hoewel V. op 19 juni 2014 van ambtswege afgevoerd werd en er geen voertuigen op zijn naam ingeschreven stonden, toont onderzoek aan dat hij de bestuurder was", stelde de rechter. "Aan het voertuig werden verschillende gepersonaliseerde nummerplaten gelinkt, zoals B0837 en BO738. De nummerplaat van de dokteres, met wie V. een relatie had, werd geschrapt in februari 2014. Een heel aantal feiten dateert van vóór de filmpjes en beelden op het internet circuleerden. De getuigen en slachtoffers legden gedetailleerde en overeenstemmende verklaringen af over het voertuig, de nummerplaten en de rijstijl."

De rechtbank legde één straf op voor het geheel. "De feiten zijn bijzonder ernstig. Door zijn roekeloos gedrag bracht de beklaagde herhaaldelijk en moedwillig verschillende mensen in (levens)gevaar", zei de rechter in het 24 pagina's tellende vonnis. "Het is maar door de alerte reacties van de slachtoffers dat ongevallen nipt konden worden vermeden. Aangezien twaalf van de dertien feiten op de autoweg plaatsvonden, hadden de gevolgen dramatisch kunnen zijn. Alle slachtoffers waren zwaar aangedaan en bijzonder verontwaardigd."

De eigenares had om de teruggave van de in beslag genomen BMW gevraagd maar het voertuig werd verbeurdverklaard. De vijf burgerlijke partijen kregen samen 2.225 euro schadevergoeding toegewezen.

Curd V. kwam al herhaaldelijk in aanraking met het gerecht. "Hij stelt zich boven de wet", zei de rechter. De onmiddellijke aanhouding werd bevolen, onder meer omdat hij ondanks bevel via een tussenvonnis niet op de zitting van 10 februari was verschenen. Een geldig attest van een Nederlandse dokter maakte dat de zaak toen niet bij verstek werd behandeld. V. is afkomstig uit Sint-Genesius-Rode en verblijft bij familie in Zaventem, maar hield zich de voorbije jaren schuil in Nederland. Zijn verblijfsadres kon nooit geverifieerd worden.

Volgende week dinsdag 15 maart spreekt het hof van beroep in Brussel zich uit in een zaak waarbij V. een fotograaf en een medewerkster van een notaris aanviel. Daarvoor werd hij in eerste aanleg veroordeeld tot 26 maanden cel.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u