Antwerpen werkt aan nieuwe campagne en actieplan rond verkeersveiligheid
Donderdag 25 Juni 2015

Het Antwerpse stadsbestuur start nog dit jaar met een bijkomend actieplan om de verkeersveiligheid in de Scheldestad te verbeteren. Interventieploegen van de lokale politie zullen specifieker werken rond het aan banden leggen van gevaarlijk rijgedrag, een pak meer wijken worden zone 30, er komen lessen verkeerseducatie met de focus op fietsvaardigheid voor alle schoolkinderen en in het najaar lanceert de stad een nieuwe sensibiliseringscampagne die de opvolger moet worden van klassieke slogans als "Graag traag" en "Merci om trager te rijden".
Volgens het stadsbestuur wordt de nieuwe verkeersveiligheidscampagne "een interactieve campagne die alle leeftijdsgroepen spelenderwijs kan sensibiliseren". De campagne zal het "correct en verantwoordelijk gedrag" in het verkeer moeten stimuleren en zal gericht zijn op alle weggebruikers. Ook zwakke weggebruikers moeten immers geresponsabiliseerd worden, luidt het. Wie toch nog verkeersonveilig gedrag vertoont, zal zwaarder worden gestraft. Volgens burgemeester Bart De Wever kan dat dankzij de Antwerpse politiehervorming die meer agenten op straat brengt. Probleemassen, zoals de Turnhoutsebaan, krijgen daarbij extra aandacht. Bovendien zou de pakkans voor foutparkeerders toegenomen moeten zijn, nu naast de politie ook parkeerwachters GAS-boetes kunnen uitschrijven.
Een uitbreiding in fases van het aantal zones 30, beginnend dit najaar met de omgeving van het Centraal Station en de wijken Antwerpen-Noord, moet tegen 2018 meer dan 90 procent van de stad zone 30 maken. De weginfrastructuur zal indien nodig aangepast worden om de juiste maximumsnelheid af te dwingen. Daarnaast komen er ook meer veilige wandel- en fietstrajecten door de stad. Volgens De Wever zijn deze inspanningen nodig om het aantal verkeersongevallen in Antwerpen "structureel naar beneden te krijgen". Vorig jaar vielen er in de stad nog 20 verkeersdoden.
Bron: BELGA
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer