Antwerpen werkt aan nieuwe campagne en actieplan rond verkeersveiligheid

 Antwerpen werkt aan nieuwe campagne en actieplan rond verkeersveiligheid

Het Antwerpse stadsbestuur start nog dit jaar met een bijkomend actieplan om de verkeersveiligheid in de Scheldestad te verbeteren. Interventieploegen van de lokale politie zullen specifieker werken rond het aan banden leggen van gevaarlijk rijgedrag, een pak meer wijken worden zone 30, er komen lessen verkeerseducatie met de focus op fietsvaardigheid voor alle schoolkinderen en in het najaar lanceert de stad een nieuwe sensibiliseringscampagne die de opvolger moet worden van klassieke slogans als "Graag traag" en "Merci om trager te rijden".

Volgens het stadsbestuur wordt de nieuwe verkeersveiligheidscampagne "een interactieve campagne die alle leeftijdsgroepen spelenderwijs kan sensibiliseren". De campagne zal het "correct en verantwoordelijk gedrag" in het verkeer moeten stimuleren en zal gericht zijn op alle weggebruikers. Ook zwakke weggebruikers moeten immers geresponsabiliseerd worden, luidt het. Wie toch nog verkeersonveilig gedrag vertoont, zal zwaarder worden gestraft. Volgens burgemeester Bart De Wever kan dat dankzij de Antwerpse politiehervorming die meer agenten op straat brengt. Probleemassen, zoals de Turnhoutsebaan, krijgen daarbij extra aandacht. Bovendien zou de pakkans voor foutparkeerders toegenomen moeten zijn, nu naast de politie ook parkeerwachters GAS-boetes kunnen uitschrijven.

Een uitbreiding in fases van het aantal zones 30, beginnend dit najaar met de omgeving van het Centraal Station en de wijken Antwerpen-Noord, moet tegen 2018 meer dan 90 procent van de stad zone 30 maken. De weginfrastructuur zal indien nodig aangepast worden om de juiste maximumsnelheid af te dwingen. Daarnaast komen er ook meer veilige wandel- en fietstrajecten door de stad. Volgens De Wever zijn deze inspanningen nodig om het aantal verkeersongevallen in Antwerpen "structureel naar beneden te krijgen". Vorig jaar vielen er in de stad nog 20 verkeersdoden.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u