Agentschap Wegen en Verkeer pakt verkeersveiligheid op gewestwegen aan in 2016

  Agentschap Wegen en Verkeer pakt verkeersveiligheid op gewestwegen aan in 2016

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft de wegenwerkencampagne voor dit jaar voorgesteld. Nu de grootste onderhoudsachterstand op de autosnelwegen is weggewerkt, wordt de verkeersveiligheid op de gewestwegen aangepakt, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts woensdag.

Nu de autosnelwegen zich in een "aanvaardbare tot zeer goede staat bevinden", is het volgens Weyts tijd om de verkeersveiligheid op honderden gewestwegen aan te pakken. Dat zal voor aanzienlijk meer hinder zorgen.

De autosnelwegen worden echter niet uit het oog verloren. In 2016 wordt er gewerkt op 28 plaatsen op de autosnelwegen in Vlaanderen. Al zal het niet meer gaan om "kilomterslang structureel onderhoud" maar gaat het om "punctuele locaties zoals bruggen en lokale herstellingen", klinkt het. Daarnaast blijft het regulier onderhoud nog steeds verder lopen.

Om die hinder in te perken, wordt er opnieuw een grootse communicatiecampagne opgezet, met naast de inzet van onder meer radiospots, affiches naast de weg en sociale media, voor het eerst ook boodschappen op tankpistolen. Daarnaast wordt getracht om het meeste van de werken 's nachts uit te voeren, of voor werven te opteren waar 24 uur wordt doorgewerkt. Ook wordt gebruikt gemaakt van verkeersluwe periodes, zoals schoolvakanties, om wegenwerken uit te voeren.

Weyts ziet de wegenwerken als een belangrijk middel om het aantal verkeersdoden terug te dringen. "Naast de aanpassing van de rijopleiding en de handhaving, is infrastructuur een belangrijk middel om iets te doen aan de 400 verkeersdoden in Vlaanderen die er vorig jaar vielen." Daarom zijn het niet enkel onderhoudswerken die uitgevoerd worden. "Het is de bedoeling dat de weggebruiker ziet dat de wegen na de werken verbeterd zijn op het vlak van leefbaarheid, verkeersveiligheid en veilige fietspaden", vult Tom Roelants van AWV aan.

Maar ook de veiligheid van de arbeiders is belangrijk. Daarom worden er mobiele flitspalen op 20 werven ingezet, verwittigt Weyts de automobilist.

Voor de wegenwerken in 2016 trekt de Vlaamse regering 350 miljoen euro uit. Met de aanpak van 22 gevaarlijke kruispunten, die Weyts eind januari bekendmaakte, wordt het budget met nog eens 50 miljoen euro aangedikt.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u