Agentschap Wegen en Verkeer gewapend voor eerste vrieskou

 Agentschap Wegen en Verkeer gewapend voor eerste vrieskou

Met een tot het maximum aangevulde zoutvoorraad en strooiers die automatisch kunnen strooien op alle 322 strooitrajecten, zijn de diensten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) paraat om de Vlaamse gewest- en autosnelwegen sneeuw- en ijsvrij te proberen houden. De eerste vrieskou wordt immers de komende dagen in Vlaanderen verwacht, aldus het AWV vrijdag in een persbericht.

De strooidiensten beschikken deze winter over ongeveer 108.000 ton zout. Bovendien wordt deze winter ook de nieuwe zoutloods langs de E313 in Grobbendonk in gebruik genomen. Die loods heeft een voorraad van 4.600 ton zout als strategische buffer, aldus het agentschap.

Het agentschap kocht sinds vorige winter ook 42 nieuwe strooiers die automatisch kunnen strooien. "Hierdoor zijn alle 322 strooitrajecten nu voorzien van strooiers die automatisch kunnen strooien", klinkt het in een persbericht. "Met dit systeem wordt niet enkel de chauffeur begeleid door een gps-systeem, maar wordt ook de hoeveelheid zout en de strooibreedte automatisch aangepast aan de configuratie van de weg." Het systeem is volgens het AWV kostenbesparend en beter voor het leefmilieu, omdat er efficiënt wordt gestrooid en het agentschap een goed zicht heeft op de benodigde strooimiddelen per traject.

Wanneer gestrooid moet worden, staan binnen het AWV meer dan 100 medewerkers in voor de opvolging en coördinatie van de winterdienst. Aannemers staan dan weer in voor het effectieve strooien, met 322 chauffeurs voor de 322 strooitrajecten op de 1.500 kilometer aan snelwegen en de 5.400 kilometer aan gewestwegen, luidt het nog.

Het AWV werkt tijdens de winter nauw samen met de Meteo Wing van Defensie. Ook blijft het winteractieprotocol actief. Dat is een intensieve samenwerking bij extreme winterse omstandigheden met onder andere de federale wegpolitie, de Vlaamse provinciebesturen, transportfederaties en automobilistenverenigingen.

Het agentschap zegt ook nog dat tijdens de winter herstellingswerkzaamheden kunnen plaatsvinden voor schade aan het wegdek.

BRUSSEL 20/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u