Actie transportsector - Weyts belooft extra begeleidende maatregelen

 Actie transportsector - Weyts belooft extra begeleidende maatregelen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft na een onderhoud met vertegenwoordigers van de Belgische transportsector beloofd om werk te maken van begeleidende maatregelen. Met de inkomsten van de kilometerheffing zal er 100 miljoen euro extra bij het budget voor infrastructuurwerken komen. Daarnaast zijn de afschaffing van het EU-vignet, enkele verkeersbelastingen en een verlaging van de loonkost via het doelgroepenbeleid mogelijkheden die op tafel liggen. Vanaf vrijdag/morgen zitten de Vlaamse overheid en de transportsector opnieuw samen om deze maatregelen te concretiseren.

Donderdagmiddag hadden de vertegenwoordigers van Febetra, Transport en Logistiek Vlaanderen en UPTR een onderhoud met Weyts en Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De vertegenwoordigers reageerden positief na het onderhoud, maar ze benadrukten dat er nog geen concrete maatregelen werden besproken, dat komt de volgende dagen aan bod. Samen met de invoering van de kilometerheffing in april 2016 hoort ook de introductie van de On Board Unit (OBU). Met dit systeem zal ook het traject van buitenlandse chauffeurs in kaart en in rekening worden gebracht.

Daarnaast zal 100 miljoen euro van de kilometerheffing naar het budget voor infrastructuurwerken gaan. "Ons budget ligt nu op 300 miljoen euro, dit betekent dus een verhoging met een derde", zegt Weyts. De komende dagen liggen ook de afschaffing van verschillende verkeersbelastingen en het EU-vignet op tafel, voegt Weyts toe. Lode Verkinderen van TLV vindt de investering in infrastructuur "goed nieuws", maar mist nog steeds begeleidende maatregelen op korte termijn. "Het ziet er naar uit dat de kost zal doorgerekend worden."

BRUSSEL 18/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u