Actie transportsector - Weyts belooft extra begeleidende maatregelen

 Actie transportsector - Weyts belooft extra begeleidende maatregelen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft na een onderhoud met vertegenwoordigers van de Belgische transportsector beloofd om werk te maken van begeleidende maatregelen. Met de inkomsten van de kilometerheffing zal er 100 miljoen euro extra bij het budget voor infrastructuurwerken komen. Daarnaast zijn de afschaffing van het EU-vignet, enkele verkeersbelastingen en een verlaging van de loonkost via het doelgroepenbeleid mogelijkheden die op tafel liggen. Vanaf vrijdag/morgen zitten de Vlaamse overheid en de transportsector opnieuw samen om deze maatregelen te concretiseren.

Donderdagmiddag hadden de vertegenwoordigers van Febetra, Transport en Logistiek Vlaanderen en UPTR een onderhoud met Weyts en Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De vertegenwoordigers reageerden positief na het onderhoud, maar ze benadrukten dat er nog geen concrete maatregelen werden besproken, dat komt de volgende dagen aan bod. Samen met de invoering van de kilometerheffing in april 2016 hoort ook de introductie van de On Board Unit (OBU). Met dit systeem zal ook het traject van buitenlandse chauffeurs in kaart en in rekening worden gebracht.

Daarnaast zal 100 miljoen euro van de kilometerheffing naar het budget voor infrastructuurwerken gaan. "Ons budget ligt nu op 300 miljoen euro, dit betekent dus een verhoging met een derde", zegt Weyts. De komende dagen liggen ook de afschaffing van verschillende verkeersbelastingen en het EU-vignet op tafel, voegt Weyts toe. Lode Verkinderen van TLV vindt de investering in infrastructuur "goed nieuws", maar mist nog steeds begeleidende maatregelen op korte termijn. "Het ziet er naar uit dat de kost zal doorgerekend worden."

BRUSSEL 18/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u