Aantal ongevallen door inrijden op file sinds 2008 meer dan verdubbeld

 Aantal ongevallen door inrijden op file sinds 2008 meer dan verdubbeld

Mobiliteitsorganisatie Touring waarschuwt dat het aantal ongevallen waarbij een voertuig inrijdt op een autosnelwegfile voor de vijfde keer op rij is toegenomen. "Sinds 2008 is het aantal van dit type ongevallen meer dan verdubbeld en het aantal doden vervijfvoudigd.", klinkt het.

In 2014 gebeurden 16 ongevallen in de file, waarbij 5 dodelijke slachtoffers vielen. In 2008 ging het om 6 dergelijke ongevallen, waarvan 1 fataal. In 95 procent van de gevallen gaat het om een vrachtwagen die inrijdt op de staart van een file. "Touring vindt het een wonder dat bij dit type zware ongevallen niet meer doden vallen, zeker als men ziet uit wat een verhakkelde voertuigen de slachtoffers vaak worden gehaald.", luidt het. De mobiliteitsorganisatie erkent dat dit vooral te maken heeft met het steeds drukkere vrachtverkeer en de transitrol van België. "Daar valt weinig aan te doen. Je kunt zomaar niet gaan ingrijpen op het economische leven en de goederenstroom." "Wegenwerken en eerdere incidenten zijn verantwoordelijk voor deze ongevallen.", aldus nog Touring. "Ondanks het feit dat de wegenwerken op een bijzonder professionele manier worden aangekondigd en fel zijn verbeterd, is het blijkbaar niet uit te sluiten dat een voertuig inrijdt op de voor de wegenwerken staande file."

Touring vraagt om te blijven investeren in dynamische snelheidsborden die op voorhand melden dat er een file staat, hoeveel de snelheid moet worden vertraagd en wat het incident is. Voorts moet men elektronische veiligheidssystemen - zoals een noodrem via sensoren en geluidssignalen wanneer de bestuurder in slaap dreigt te vallen - veel meer promoten en aanraden. Ook vraagt Touring dat men meer gebruik maakt van ribbelstroken "die de chauffeurs letterlijk wakker schudden."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u