Aantal ongevallen door inrijden op file sinds 2008 meer dan verdubbeld

 Aantal ongevallen door inrijden op file sinds 2008 meer dan verdubbeld

Mobiliteitsorganisatie Touring waarschuwt dat het aantal ongevallen waarbij een voertuig inrijdt op een autosnelwegfile voor de vijfde keer op rij is toegenomen. "Sinds 2008 is het aantal van dit type ongevallen meer dan verdubbeld en het aantal doden vervijfvoudigd.", klinkt het.

In 2014 gebeurden 16 ongevallen in de file, waarbij 5 dodelijke slachtoffers vielen. In 2008 ging het om 6 dergelijke ongevallen, waarvan 1 fataal. In 95 procent van de gevallen gaat het om een vrachtwagen die inrijdt op de staart van een file. "Touring vindt het een wonder dat bij dit type zware ongevallen niet meer doden vallen, zeker als men ziet uit wat een verhakkelde voertuigen de slachtoffers vaak worden gehaald.", luidt het. De mobiliteitsorganisatie erkent dat dit vooral te maken heeft met het steeds drukkere vrachtverkeer en de transitrol van België. "Daar valt weinig aan te doen. Je kunt zomaar niet gaan ingrijpen op het economische leven en de goederenstroom." "Wegenwerken en eerdere incidenten zijn verantwoordelijk voor deze ongevallen.", aldus nog Touring. "Ondanks het feit dat de wegenwerken op een bijzonder professionele manier worden aangekondigd en fel zijn verbeterd, is het blijkbaar niet uit te sluiten dat een voertuig inrijdt op de voor de wegenwerken staande file."

Touring vraagt om te blijven investeren in dynamische snelheidsborden die op voorhand melden dat er een file staat, hoeveel de snelheid moet worden vertraagd en wat het incident is. Voorts moet men elektronische veiligheidssystemen - zoals een noodrem via sensoren en geluidssignalen wanneer de bestuurder in slaap dreigt te vallen - veel meer promoten en aanraden. Ook vraagt Touring dat men meer gebruik maakt van ribbelstroken "die de chauffeurs letterlijk wakker schudden."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u