8 op 10 Vlaamse kinderen vinden verkeer gevaarlijk

 8 op 10 Vlaamse kinderen vinden verkeer gevaarlijk

Tachtig procent van de kinderen vindt het verkeer gevaarlijk. Dat blijkt uit "Het Megagrote Zeppe & Zikki Verkeersonderzoek" van de gelijknamige animatiereeks op VTM, waarbij 23.500 kinderen en volwassenen werden ondervraagd. Daarnaast zegt de helft van de kinderen (46%) bang tot heel bang te zijn om gewond te geraken in het verkeer en hebben de meeste problemen met de drukte (77%) en de snelheid (82%). De resultaten tonen ook aan dat het vooral de moeder (39%) en de leerkracht op school (41%) zijn die verkeersopvoeding geven, en niet de vader (17%).

Goed nieuws is dat de meeste kinderen altijd hun veiligheidsgordel in de auto dragen (91%), het zebrapad gebruiken om over te steken (94%) en hun fietslicht aanzetten wanneer het donker begint te worden 97%). Negatief is dan weer dat 1 op 3 kinderen geen fietshelm draagt. Ook het dragen van een fluovestje is niet zo populair (70%). Kinderen vinden doorgaans dat hun ouders het goede voorbeeld geven door zelf hun veiligheidsgordel te dragen en zich aan de verkeersregels te houden. Het onderzoek toont wel 2 duidelijke uitzonderingen. Zo is er het gebruik van de gsm in de auto: 50% van de kinderen zegt dat hun ouders af en toe bellen in de auto. Slechts 38% van de ouders geeft effectief toe wel eens al rijdend te bellen of sms'en. Daarnaast vindt 16% van de kinderen dat hun ouders regelmatig te snel rijden.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu