21 gemeenten controleerden vorige zomer nooit op alcohol

 21 gemeenten controleerden vorige zomer nooit op alcohol

Volgens statistieken van Binnenlandse Zaken, waarop CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh de hand kon leggen, werden er tijdens de BOB-campagne van vorige zomer in 21 gemeenten nooit ademtesten afgenomen.

Het gaat om 13 Waalse en de 8 Vlaamse gemeenten Hemiksem, Heers, Kortessem, Linkebeek, Nieuwerkerken, Niel, Opglabbeek en Wijnegem. In het Limburgse Zutendaal werd slechts één ademtest afgenomen. Nochtans moesten er vorige zomer in totaal meer dan 200.000 chauffeurs blazen, al was dat vooral het werk van de grote politiezones. Kamerlid Van den Bergh wil alvast dat dit soort cijfermateriaal vaker openbaar wordt gemaakt, "zodat zwak presterende politiezones verplicht worden een tandje bij te steken". Hij pleit er ook voor om niet alleen van de BOB-campagnes een overzicht bij te houden, maar van alle alcoholcontroles die doorheen het jaar uitgevoerd worden.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u