1 passagier op 4 klikt autogordel achterin niet vast

 1 passagier op 4 klikt autogordel achterin niet vast

Het dragen van de autogordel is de voorbije jaren gestegen naar 92,2 procent voorin, tegenover 84,6 procent in 2012. Op de achterbank draagt 1 op de 4 Belgen echter geen gordel. Onder het motto "Maak de klik!" lanceerde het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) een nieuwe campagne om hardleerse personen te overtuigen zich vast te klikken.

Het BIVV observeerde 3 jaar na de laatste meting het percentage bestuurders en passagiers op gordeldracht. De tellingen gebeurden op 127 locaties bij 120.000 personen, en dat op verschillende momenten van de week en van de dag. De gordeldracht staat nu op 92,7 procent bij de chauffeurs (tegen 87 procent in 2012) en 90,7 procent bij de passagiers voorin (84,9 procent in 2012). In totaal steeg het percentage gordeldragers de afgelopen 10 jaar met ongeveer 40 procent. "Hoewel er nog steeds personen zijn die hun gordel niet dragen, hebben de sensibiliseringscampagnes, versterkte controles en de verspreiding van de gordelverklikkers toch duidelijk hun vruchten afgeworpen.", aldus het BIVV.

Achterin draagt echter slechts 74,4 procent van de passagiers (inclusief kinderen) de autogordel. Hier is geen vergelijkbaar cijfermateriaal, omdat het BIVV voor de allereerste keer het percentage gordeldracht bij passagiers achterin heeft geobserveerd. Mannen zijn minder plichtsbewust dan vrouwen, zowel voor- als achterin. Het grootste verschil nam men waar bij passagiers voorin: 94,2 procent van de vrouwen zat vastgeklikt, tegenover 84,6 procent van de mannen. Ook achterin dragen vrouwen vaker de autogordel dan mannen: 65,1 procent ten opzichte van 57,8 procent van de mannen.

De grootste vooruitgang werd opgetekend op wegen waar de maximumsnelheid 30 en 50 km/h bedraagt. Daar evolueerde men van 77,8 naar 88,7 procent en van 86,4 naar 92,5 procent tussen 2012 en 2015. Ook op andere wegen is de gordeldracht toegenomen, maar dan in mindere mate. Regionaal is Brussel de beste leerling: van 84,2 procent gordeldracht in 2012 naar 93,6 procent in 2015. In Vlaanderen steeg het aantal gordeldragers van 87,2 naar 92,7 procent. Wallonië blijft wat achter: van 81,9 procent in 2012 naar 88,3 procent vandaag.

De campagne van het BIVV en Volvo loopt nog tot eind dit jaar. Een botsing aan 90 km/h zonder gordel staat gelijk aan een val van de 11de verdieping van een gebouw, houdt het BIVV voor.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u