1 passagier op 4 klikt autogordel achterin niet vast

 1 passagier op 4 klikt autogordel achterin niet vast

Het dragen van de autogordel is de voorbije jaren gestegen naar 92,2 procent voorin, tegenover 84,6 procent in 2012. Op de achterbank draagt 1 op de 4 Belgen echter geen gordel. Onder het motto "Maak de klik!" lanceerde het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) een nieuwe campagne om hardleerse personen te overtuigen zich vast te klikken.

Het BIVV observeerde 3 jaar na de laatste meting het percentage bestuurders en passagiers op gordeldracht. De tellingen gebeurden op 127 locaties bij 120.000 personen, en dat op verschillende momenten van de week en van de dag. De gordeldracht staat nu op 92,7 procent bij de chauffeurs (tegen 87 procent in 2012) en 90,7 procent bij de passagiers voorin (84,9 procent in 2012). In totaal steeg het percentage gordeldragers de afgelopen 10 jaar met ongeveer 40 procent. "Hoewel er nog steeds personen zijn die hun gordel niet dragen, hebben de sensibiliseringscampagnes, versterkte controles en de verspreiding van de gordelverklikkers toch duidelijk hun vruchten afgeworpen.", aldus het BIVV.

Achterin draagt echter slechts 74,4 procent van de passagiers (inclusief kinderen) de autogordel. Hier is geen vergelijkbaar cijfermateriaal, omdat het BIVV voor de allereerste keer het percentage gordeldracht bij passagiers achterin heeft geobserveerd. Mannen zijn minder plichtsbewust dan vrouwen, zowel voor- als achterin. Het grootste verschil nam men waar bij passagiers voorin: 94,2 procent van de vrouwen zat vastgeklikt, tegenover 84,6 procent van de mannen. Ook achterin dragen vrouwen vaker de autogordel dan mannen: 65,1 procent ten opzichte van 57,8 procent van de mannen.

De grootste vooruitgang werd opgetekend op wegen waar de maximumsnelheid 30 en 50 km/h bedraagt. Daar evolueerde men van 77,8 naar 88,7 procent en van 86,4 naar 92,5 procent tussen 2012 en 2015. Ook op andere wegen is de gordeldracht toegenomen, maar dan in mindere mate. Regionaal is Brussel de beste leerling: van 84,2 procent gordeldracht in 2012 naar 93,6 procent in 2015. In Vlaanderen steeg het aantal gordeldragers van 87,2 naar 92,7 procent. Wallonië blijft wat achter: van 81,9 procent in 2012 naar 88,3 procent vandaag.

De campagne van het BIVV en Volvo loopt nog tot eind dit jaar. Een botsing aan 90 km/h zonder gordel staat gelijk aan een val van de 11de verdieping van een gebouw, houdt het BIVV voor.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u