Zwaardere boete voor onleesbare nummerplaat?

 Zwaardere boete voor onleesbare nummerplaat?

Wat als uw nummerplaat onleesbaar is? IntoLaw verduidelijkt wat de wet hierover zegt en waarom minister Bellot de boete dit jaar nog wilt verdubbelen.

  • Hoe worden nummerplaten onleesbaar gemaakt?
  • Wat zegt de wet over uw nummerplaat?
  • Wat als uw nummerplaat per ongeluk beschadigd raakte?

Controleert u regelmatig of uw nummerplaat goed leesbaar is? Wie op onze Belgische wegen betrapt wordt met een onleesbare nummerplaat, riskeert immers een boete van 58 euro. Te weinig, vindt minister van Mobiliteit François Bellot. Daarom zal dit jaar de wet aangepast en de boete voor de verkeersovertreding verdubbeld worden.

Hoe worden nummerplaten onleesbaar gemaakt?

Vergis u niet: in de meeste gevallen is er geen sprake van onwetendheid, maar wordt de nummerplaat wel degelijk opzettelijk onleesbaar gemaakt. Bestuurders van 4X4’s laten hiervoor bijvoorbeeld de achterkant van de wagen helemaal vuil worden en motorrijders plooien hun nummerplaat om niet geflitst te worden. 

Ook de trekhaak voor de nummerplaat plaatsen is een gekende manier om aan een boete te ontsnappen. Online circuleren zelfs tutorials om uw nummerplaat ongemerkt onleesbaar te maken met transparante stickers.

Wat zegt de wet over uw nummerplaat?

Artikel 31 van het KB van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen verbiedt de bestuurder uitdrukkelijk de nummerplaten te bedekken, zelfs met een doorzichtige stof. Maar ook wie per ongeluk met een onleesbare nummerplaat rondrijdt is uiteraard strafbaar. Vorig jaar werden meer dan 35000 boetes uitgeschreven voor onleesbare nummerplaten.

Daarom wil minister Bellot de boete optrekken van 58 euro naar 116 euro. De Raad van State, de ministerraad en de deelstaten moeten hun zegen nog geven over dit voorstel, maar Bellot hoopt de wet er alsnog voor het einde van 2018 door te krijgen.  

Wat als uw nummerplaat per ongeluk beschadigd raakte?

Is uw nummerplaat onopzettelijk onleesbaar en wilt u een boete vermijden? Op de website van de FOD Mobilititeit vindt u in de rubriek DIV de te volgen procedure voor het aanvragen van een duplicaat. Volg deze stappen correct om te vermijden dat u tijdelijk zonder kenteken rondrijdt!

Beging u een andere overtreding en wilt u weten welke boete u boven het hoofd hangt? Vul onderstaand formulier in of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u