Zwaardere boete voor onleesbare nummerplaat?

 Zwaardere boete voor onleesbare nummerplaat?

Wat als uw nummerplaat onleesbaar is? IntoLaw verduidelijkt wat de wet hierover zegt en waarom minister Bellot de boete dit jaar nog wilt verdubbelen.

  • Hoe worden nummerplaten onleesbaar gemaakt?
  • Wat zegt de wet over uw nummerplaat?
  • Wat als uw nummerplaat per ongeluk beschadigd raakte?

Controleert u regelmatig of uw nummerplaat goed leesbaar is? Wie op onze Belgische wegen betrapt wordt met een onleesbare nummerplaat, riskeert immers een boete van 58 euro. Te weinig, vindt minister van Mobiliteit François Bellot. Daarom zal dit jaar de wet aangepast en de boete voor de verkeersovertreding verdubbeld worden.

Hoe worden nummerplaten onleesbaar gemaakt?

Vergis u niet: in de meeste gevallen is er geen sprake van onwetendheid, maar wordt de nummerplaat wel degelijk opzettelijk onleesbaar gemaakt. Bestuurders van 4X4’s laten hiervoor bijvoorbeeld de achterkant van de wagen helemaal vuil worden en motorrijders plooien hun nummerplaat om niet geflitst te worden. 

Ook de trekhaak voor de nummerplaat plaatsen is een gekende manier om aan een boete te ontsnappen. Online circuleren zelfs tutorials om uw nummerplaat ongemerkt onleesbaar te maken met transparante stickers.

Wat zegt de wet over uw nummerplaat?

Artikel 31 van het KB van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen verbiedt de bestuurder uitdrukkelijk de nummerplaten te bedekken, zelfs met een doorzichtige stof. Maar ook wie per ongeluk met een onleesbare nummerplaat rondrijdt is uiteraard strafbaar. Vorig jaar werden meer dan 35000 boetes uitgeschreven voor onleesbare nummerplaten.

Daarom wil minister Bellot de boete optrekken van 58 euro naar 116 euro. De Raad van State, de ministerraad en de deelstaten moeten hun zegen nog geven over dit voorstel, maar Bellot hoopt de wet er alsnog voor het einde van 2018 door te krijgen.  

Wat als uw nummerplaat per ongeluk beschadigd raakte?

Is uw nummerplaat onopzettelijk onleesbaar en wilt u een boete vermijden? Op de website van de FOD Mobilititeit vindt u in de rubriek DIV de te volgen procedure voor het aanvragen van een duplicaat. Volg deze stappen correct om te vermijden dat u tijdelijk zonder kenteken rondrijdt!

Beging u een andere overtreding en wilt u weten welke boete u boven het hoofd hangt? Vul onderstaand formulier in of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u