Zwaardere boete voor onleesbare nummerplaat?

 Zwaardere boete voor onleesbare nummerplaat?

Wat als uw nummerplaat onleesbaar is? IntoLaw verduidelijkt wat de wet hierover zegt en waarom minister Bellot de boete dit jaar nog wilt verdubbelen.

  • Hoe worden nummerplaten onleesbaar gemaakt?
  • Wat zegt de wet over uw nummerplaat?
  • Wat als uw nummerplaat per ongeluk beschadigd raakte?

Controleert u regelmatig of uw nummerplaat goed leesbaar is? Wie op onze Belgische wegen betrapt wordt met een onleesbare nummerplaat, riskeert immers een boete van 58 euro. Te weinig, vindt minister van Mobiliteit François Bellot. Daarom zal dit jaar de wet aangepast en de boete voor de verkeersovertreding verdubbeld worden.

Hoe worden nummerplaten onleesbaar gemaakt?

Vergis u niet: in de meeste gevallen is er geen sprake van onwetendheid, maar wordt de nummerplaat wel degelijk opzettelijk onleesbaar gemaakt. Bestuurders van 4X4’s laten hiervoor bijvoorbeeld de achterkant van de wagen helemaal vuil worden en motorrijders plooien hun nummerplaat om niet geflitst te worden. 

Ook de trekhaak voor de nummerplaat plaatsen is een gekende manier om aan een boete te ontsnappen. Online circuleren zelfs tutorials om uw nummerplaat ongemerkt onleesbaar te maken met transparante stickers.

Wat zegt de wet over uw nummerplaat?

Artikel 31 van het KB van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen verbiedt de bestuurder uitdrukkelijk de nummerplaten te bedekken, zelfs met een doorzichtige stof. Maar ook wie per ongeluk met een onleesbare nummerplaat rondrijdt is uiteraard strafbaar. Vorig jaar werden meer dan 35000 boetes uitgeschreven voor onleesbare nummerplaten.

Daarom wil minister Bellot de boete optrekken van 58 euro naar 116 euro. De Raad van State, de ministerraad en de deelstaten moeten hun zegen nog geven over dit voorstel, maar Bellot hoopt de wet er alsnog voor het einde van 2018 door te krijgen.  

Wat als uw nummerplaat per ongeluk beschadigd raakte?

Is uw nummerplaat onopzettelijk onleesbaar en wilt u een boete vermijden? Op de website van de FOD Mobilititeit vindt u in de rubriek DIV de te volgen procedure voor het aanvragen van een duplicaat. Volg deze stappen correct om te vermijden dat u tijdelijk zonder kenteken rondrijdt!

Beging u een andere overtreding en wilt u weten welke boete u boven het hoofd hangt? Vul onderstaand formulier in of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u