Zelfrijdende auto delen met anderen

 Zelfrijdende auto delen met anderen

Als je naar een soort "Uber-Cambioformule" zou kunnen gaan, waarbij zelfrijdende auto's gekoppeld en gedeeld worden met andere, dan wordt het systeem technisch interessant. De technologie moet gebruikt worden om iedereen van zijn eigen auto af te geraken. Dat zegt professor Willy Miermans (UHasselt).

Omdat hij de interactie tussen mobiliteit en ruimtelijke ordening bevordert, kreeg professor Miermans maandagavond een Georges Allaert prijs van de Stichting MORO aan de Universiteit Gent. De jury benadrukte dat hij een erkend voorvechter is van duurzame mobiliteit en lauwerde de manier waarop hij het debat voert en publiceert.

De prijs werd uitgereikt op een studiedag rond de toekomst van mobiliteit en onder meer het gebruik van de zelfrijdende auto werd besproken. "Je kan zelfrijdende auto's goed gebruiken, maar je kan die ook misbruiken", zegt professor Miermans daarover. "Overheden moeten sturen, je mag die evolutie niet zomaar overlaten aan de markt. Eigenlijk zouden we die technologie moeten gebruiken om iedereen van zijn eigen auto af te geraken. Want dat is nu de pest die file veroorzaakt. Als je naar een soort 'Uber-Cambioformule' zou kunnen gaan, waarbij zelfrijdende auto's gekoppeld en gedeeld worden met anderen, dan wordt het systeem technisch interessant."

De tweede prijs Georges Allaert, die uitgereikt wordt aan de beste publicatie die een beleidsrelevante bijdrage leverde op vlak van interactie tussen mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling, ging naar Rien Van de Wall. Zijn VUB-masterscriptie over de Brusselse ring ging op zoek naar de toekomst van een stedelijke verkeerscollector.

GENT 30/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u