Zelfrijdende auto delen met anderen

 Zelfrijdende auto delen met anderen

Als je naar een soort "Uber-Cambioformule" zou kunnen gaan, waarbij zelfrijdende auto's gekoppeld en gedeeld worden met andere, dan wordt het systeem technisch interessant. De technologie moet gebruikt worden om iedereen van zijn eigen auto af te geraken. Dat zegt professor Willy Miermans (UHasselt).

Omdat hij de interactie tussen mobiliteit en ruimtelijke ordening bevordert, kreeg professor Miermans maandagavond een Georges Allaert prijs van de Stichting MORO aan de Universiteit Gent. De jury benadrukte dat hij een erkend voorvechter is van duurzame mobiliteit en lauwerde de manier waarop hij het debat voert en publiceert.

De prijs werd uitgereikt op een studiedag rond de toekomst van mobiliteit en onder meer het gebruik van de zelfrijdende auto werd besproken. "Je kan zelfrijdende auto's goed gebruiken, maar je kan die ook misbruiken", zegt professor Miermans daarover. "Overheden moeten sturen, je mag die evolutie niet zomaar overlaten aan de markt. Eigenlijk zouden we die technologie moeten gebruiken om iedereen van zijn eigen auto af te geraken. Want dat is nu de pest die file veroorzaakt. Als je naar een soort 'Uber-Cambioformule' zou kunnen gaan, waarbij zelfrijdende auto's gekoppeld en gedeeld worden met anderen, dan wordt het systeem technisch interessant."

De tweede prijs Georges Allaert, die uitgereikt wordt aan de beste publicatie die een beleidsrelevante bijdrage leverde op vlak van interactie tussen mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling, ging naar Rien Van de Wall. Zijn VUB-masterscriptie over de Brusselse ring ging op zoek naar de toekomst van een stedelijke verkeerscollector.

GENT 30/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u