Zeg niet zomaar ‘fiets’ tegen een elektrische fiets!

 Zeg niet zomaar ‘fiets’ tegen een elektrische fiets!

Vanaf 1 oktober gelden er nieuwe regelen voor elektrische fietsen. Voordien was er te veel onduidelijkheid omtrent de vraag tot welke wettelijke categorie deze speciale fietsen behoorden. Dit had het logische gevolg dat er eveneens onduidelijkheid was omtrent de toepasselijke reglementering. Het Koninklijk Besluit van 21 juli 2016 maakte een einde aan deze onduidelijkheden. In dit KB wordt er enerzijds een compleet nieuwe categorie gecreëerd en anderzijds wordt de omschrijving van bestaande categorieën aangepast. Ook het Ministerieel Besluit van 28 juli 2016 realiseerde de nodige wijzigingen.

Er dient vooreest op gewezen te worden dat er serieuze verschillen bestaan qua vermogen en maximale snelheid tussen de elektrische fietsen en ook de wetgever heeft hier rekening mee gehouden.

Drie categorieën van elektrische fietsen!

Globaal gezien kunnen we derhalve drie categorieën elektrische fietsen onderscheiden:

  • Gewone e-bike: Maximale snelheid 25 km/u, vermogen minder dan 250 Watt
  • Gemotoriseerd rijwiel: Maximale snelheid 25 km/u, vermogen minder dan 1000 Watt.
  • Speed pedelec: Maximale snelheid  45 km/u halen, en vermogen maximaal 4000 Watt.

Enkel de eerste categorie (gewone e-bike) wordt volgens de wet als fiets beschouwd. Voor eigenaars van dergelijke fietsen verandert er dan ook niets.

Eigenaars van fietsen die onder de tweede of de derde categorie vallen moeten wel aan een aantal formaliteiten of voorwaarden voldoen:

  • Gemotoriseerd rijwiel: minimumleeftijd 16 jaar.
  • Speed pedelec: helm (bromfiets- of gewone helm), speciale nummerplaat (inschrijving DIV vereist) en rijbewijs AM.

Dient je fiets verzekerd te zijn?

Ja, wanneer je fiets (tweede of derde categorie) zichzelf kan voortbewegen.

De verzekeringsplicht zoals die geldt voor bromfietsen, geldt enkel voor elektrische fietsen uit de tweede of derde categorie wanneer ze ook autonoom kunnen voortbewegen. Met andere woorden, indien de fiets ook zichzelf kan voortbewegen, zonder dat de bestuurder moet trappen, dan moet deze fiets verzekerd worden zoals alle andere motorvoertuigen die zich op de openbare weg begeven. Bijgevolg wordt dergelijke verplicht te verzekeren fiets dan eveneens gekwalificeerd als een motorvoertuig en zal de bestuurder bij een eventueel ongeval niet meer als zwakke weggebruiker aanzien worden.

Hoe zit het met éénwielers?

Ten slotte is het nog interessant om te weten dat nu ook de eenwielers zonder pedalen binnen een juridische categorie vallen, namelijk de “gemotoriseerde voortbewegingstoestellen”.

Bestuurders van dergelijke toestellen worden gelijkgeschakeld met voetgangers indien ze niet sneller dan stapvoets rijden en met fietsers indien ze dit wel doe


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u