Wintertijd zorgt voor meer ongevallen

 Wintertijd zorgt voor meer ongevallen

De overschakeling op het winteruur, in de nacht van zaterdag op zondag, is het begin van een risicovolle periode in het verkeer. Daarvoor waarschuwt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Het aantal ongevallen stijgt traditioneel vanaf november, aangezien de avondspits een uur vroeger in het donker verloopt, en ook de ernst van de ongevallen stijgt. Daarom is het belangrijk om onderweg goed zichtbaar te zijn.

"Van oktober tot november stijgt het aantal zware ongevallen tijdens de avondspits met 53 procent, van oktober tot december met zelfs 84 procent", aldus het BIVV. "Ook de ernst van de ongevallen met voetgangers stijgt na de uurverandering. Meestal gaat het om ongevallen met een voetganger en een auto op een kruispunt."

BIVV vraagt voetgangers dan ook om zich van ver zichtbaar te maken door het dragen van heldere kledij en reflecterende elementen. Daarnaast moeten automobilisten hun rijgedrag aanpassen, door voetgangers steeds voorrang te geven, te vertragen aan zebrapaden en zeker niet in te halen als ze een oversteekplaats naderen. Propere voorruiten, goed werkende ruitenwissers, ontwasemingssystemen en autolampen, verhogen de zichtbaarheid dan weer.

Om weggebruikers te wijzen op het belang van een goede zichtbaarheid, werden in de tankstations van Q8 affiches opgehangen met de slogan "zorg voor een klare kijk". Daarnaast worden vrijdag flyers en gadgets uitgedeeld.

BRUSSEL 23/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u