Winter-BOB-campagne onder het motto "Een beetje BOB bestaat niet"

 Winter-BOB-campagne onder het motto "Een beetje BOB bestaat niet"

"Een beetje Bob bestaat niet", dat is de slogan waarmee de BOB-campagne deze winter autobestuurders ertoe aanzet om zonder een druppel alcohol achter het stuur plaats te nemen. De campagne is woensdagmorgen voorgesteld door minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken (N-VA), de federale minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en Brussels staatssecretaris van Verkeerveiligheid Bianca Debaets (CD&V).

BOB, die dit jaar zijn 20-jarig bestaan viert, wordt dus geheelonthouder op het vlak van alcoholconsumptie. De baseline bij de affichecampagne luidt dan ook "De échte BOB heeft nul op". Daarmee wordt meteen ook de misvatting dat "enkele glazen wel geen kwaad zullen kunnen" uit de wereld wordt geholpen.

De Vlaamse mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) en Maxime Prévot (cdH), die namens de Waalse regering zou komen, konden door andere verplichtingen niet aanwezig zijn. Wel erbij waren vertegenwoordigers van de Belgische verzekeraars en de Belgische bierbrouwers.

Jean-Pierre Van de Perre, voorzitter van de Arnoldusgroep, de Belgische Brouwers, zei dat de brouwers het tot hun sociale verantwoordelijkheid rekenden om de campagne tegen alcohol in het verkeer te lanceren, twintig jaar geleden. Wauthier Robyns, directeur pers en communicatie van Assuralia, zei dat de verzekeraars al vlug op de kar gesprongen waren, omdat ze zagen wat voor ravages alcoholmisbruik achter het stuur veroorzaken.

"Ieder jaar zijn er meer dan 4.500 ongevallen met letsels waarbij één weggebruiker onder invloed was van alcohol", aldus Jacqueline Galant, federaal minister van Mobiliteit. "Dat komt neer op 12 procent van het totale aantal ongevallen, of een op de acht ongevallen door alcohol."

De BOB-campagnes met affiches, radio- en tv-spots, maar ook met blaascontroles van de politie die eraan gekoppeld zijn, hebben voor bewustmaking gezorgd. Tijdens de laatste campagne blies slechts 2,8 procent positief. Naast grappige affiches en spotjes die het begrip van 0 promille erin trachten te hameren, is er ook het speciale BOB-weekend van 15 tot 18 januari. Dat wordt "het weekend zonder alcohol" en naast politiecontroles zal er ook animatie rond de BOB-figuur georganiseerd worden. Dat gebeurt via een BOB-blaasmachine die bij grote evenementen wordt ingezet en die nuchtere chauffeurs beloont, maar ook via sociale media waarop wedstrijden lopen voor de "favoriete BOB". Daarbij zijn toegangstickets te winnen voor... BOB-bejaanland.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon zei nog dat hij voldoende politiecapaciteit inzet om zowel met de bewaking van de veiligheid tegen terreurdreiging als met verkeersveiligheid via blaascontroles bezig te zijn. "Het is een én-én-verhaal. We moeten op beide terreinen manschappen inzetten. Ieder volgens zijn kennis van de problematiek", aldus Jambon.

BRUSSEL 25/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu