Wijzigingen vanaf 01.01.2017

 Wijzigingen vanaf 01.01.2017

Vanaf 01.01.2017 zijn er enkele belangrijke wijzigingen van kracht:Verhoging opdeciemenVerhoging minnelijke schikkingenMaximale snelheid 70

 

1.       Verhoging opdeciemen:

 

Geldboetes en de verplichte bijdrage aan het slachtofferfonds uitgesproken door een strafrechter worden fors opgetrokken vanaf 1 januari 2017.

 

  • Voor feiten gepleegd vanaf 1 januari 2017:

In de programmawet van 25 december 2016 zijn de opdeciemen verhoogd van 50 naar 70. Dit heeft tot gevolg dat de strafrechtelijke geldboetes voor feiten die worden gepleegd vanaf 1 januari 2017 niet langer met 6, maar met 8 moeten vermenigvuldigd worden.

  • Voor elke uitspraak vanaf 01 januari 2017:

Ook de verplichte bijdrage aan het slachtofferfonds, die tot nu toe met 6 moest vermenigvuldigd worden, moet voortaan met 8 vermenigvuldigd worden, wat neerkomt op € 200. Wat betreft deze verplichte bijdrage, wordt de verhoging in tegenstelling tot de boetes zelf wél meteen toegepast in alle vonnissen vanaf 1 januari 2017.

 

2.       Verhoging minnelijke schikkingen:

 

Ook de minnelijke schikkingen en onmiddellijke inningen zullen verhoogd worden met 5 %.

 

Wanneer? Deze verhoging is echter nog niet concreet opgenomen in de wetgeving. Het is met andere woorden zeker dat deze bedragen zullen stijgen in de loop van 2017, maar het is momenteel nog de vraag wanneer dit precies zal gebeuren. Hiervoor is het afwachten op de publicatie van een besluit in het Belgisch Staatsblad.

 

Wij volgen dit op en houden je verder van op de hoogte.

 

3.       Maximale snelheid 70

 

70 km/u is de nieuwe standaard vanaf 1 januari 2017.

 

Sinds 1 januari 2017 is de maximumsnelheid op de Vlaamse gewestwegen verlaagd van 90 km/u naar 70 km/u. Dit was in het verleden al op bijzonder veel wegen buiten de bebouwde kom het geval, omdat er een verkeersbord was aangebracht waaruit de maximale toegelaten snelheid van 70 km/u bleek. Al deze verkeersborden zullen nu worden weggehaald, omdat er in principe enkel zo een verkeersbord moet worden aangebracht indien het om een uitzondering gaat.

 

Waar u er vroeger mocht van uitgaan dat u 90 km/u mocht rijden op een gewestweg indien er geen verkeersborden waren aangebracht, is dit nu slechts 70 km/u. Enkel waar het verkeersbord dat de maximale snelheid van 90 km/u aangeeft is aangebracht, mag u wel degelijk 90 km/u rijden.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u