Wijzigingen vanaf 01.01.2017

 Wijzigingen vanaf 01.01.2017

Vanaf 01.01.2017 zijn er enkele belangrijke wijzigingen van kracht:Verhoging opdeciemenVerhoging minnelijke schikkingenMaximale snelheid 70

 

1.       Verhoging opdeciemen:

 

Geldboetes en de verplichte bijdrage aan het slachtofferfonds uitgesproken door een strafrechter worden fors opgetrokken vanaf 1 januari 2017.

 

  • Voor feiten gepleegd vanaf 1 januari 2017:

In de programmawet van 25 december 2016 zijn de opdeciemen verhoogd van 50 naar 70. Dit heeft tot gevolg dat de strafrechtelijke geldboetes voor feiten die worden gepleegd vanaf 1 januari 2017 niet langer met 6, maar met 8 moeten vermenigvuldigd worden.

  • Voor elke uitspraak vanaf 01 januari 2017:

Ook de verplichte bijdrage aan het slachtofferfonds, die tot nu toe met 6 moest vermenigvuldigd worden, moet voortaan met 8 vermenigvuldigd worden, wat neerkomt op € 200. Wat betreft deze verplichte bijdrage, wordt de verhoging in tegenstelling tot de boetes zelf wél meteen toegepast in alle vonnissen vanaf 1 januari 2017.

 

2.       Verhoging minnelijke schikkingen:

 

Ook de minnelijke schikkingen en onmiddellijke inningen zullen verhoogd worden met 5 %.

 

Wanneer? Deze verhoging is echter nog niet concreet opgenomen in de wetgeving. Het is met andere woorden zeker dat deze bedragen zullen stijgen in de loop van 2017, maar het is momenteel nog de vraag wanneer dit precies zal gebeuren. Hiervoor is het afwachten op de publicatie van een besluit in het Belgisch Staatsblad.

 

Wij volgen dit op en houden je verder van op de hoogte.

 

3.       Maximale snelheid 70

 

70 km/u is de nieuwe standaard vanaf 1 januari 2017.

 

Sinds 1 januari 2017 is de maximumsnelheid op de Vlaamse gewestwegen verlaagd van 90 km/u naar 70 km/u. Dit was in het verleden al op bijzonder veel wegen buiten de bebouwde kom het geval, omdat er een verkeersbord was aangebracht waaruit de maximale toegelaten snelheid van 70 km/u bleek. Al deze verkeersborden zullen nu worden weggehaald, omdat er in principe enkel zo een verkeersbord moet worden aangebracht indien het om een uitzondering gaat.

 

Waar u er vroeger mocht van uitgaan dat u 90 km/u mocht rijden op een gewestweg indien er geen verkeersborden waren aangebracht, is dit nu slechts 70 km/u. Enkel waar het verkeersbord dat de maximale snelheid van 90 km/u aangeeft is aangebracht, mag u wel degelijk 90 km/u rijden.


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u