Wijzigingen vanaf 01.01.2017

 Wijzigingen vanaf 01.01.2017

Vanaf 01.01.2017 zijn er enkele belangrijke wijzigingen van kracht:Verhoging opdeciemenVerhoging minnelijke schikkingenMaximale snelheid 70

 

1.       Verhoging opdeciemen:

 

Geldboetes en de verplichte bijdrage aan het slachtofferfonds uitgesproken door een strafrechter worden fors opgetrokken vanaf 1 januari 2017.

 

  • Voor feiten gepleegd vanaf 1 januari 2017:

In de programmawet van 25 december 2016 zijn de opdeciemen verhoogd van 50 naar 70. Dit heeft tot gevolg dat de strafrechtelijke geldboetes voor feiten die worden gepleegd vanaf 1 januari 2017 niet langer met 6, maar met 8 moeten vermenigvuldigd worden.

  • Voor elke uitspraak vanaf 01 januari 2017:

Ook de verplichte bijdrage aan het slachtofferfonds, die tot nu toe met 6 moest vermenigvuldigd worden, moet voortaan met 8 vermenigvuldigd worden, wat neerkomt op € 200. Wat betreft deze verplichte bijdrage, wordt de verhoging in tegenstelling tot de boetes zelf wél meteen toegepast in alle vonnissen vanaf 1 januari 2017.

 

2.       Verhoging minnelijke schikkingen:

 

Ook de minnelijke schikkingen en onmiddellijke inningen zullen verhoogd worden met 5 %.

 

Wanneer? Deze verhoging is echter nog niet concreet opgenomen in de wetgeving. Het is met andere woorden zeker dat deze bedragen zullen stijgen in de loop van 2017, maar het is momenteel nog de vraag wanneer dit precies zal gebeuren. Hiervoor is het afwachten op de publicatie van een besluit in het Belgisch Staatsblad.

 

Wij volgen dit op en houden je verder van op de hoogte.

 

3.       Maximale snelheid 70

 

70 km/u is de nieuwe standaard vanaf 1 januari 2017.

 

Sinds 1 januari 2017 is de maximumsnelheid op de Vlaamse gewestwegen verlaagd van 90 km/u naar 70 km/u. Dit was in het verleden al op bijzonder veel wegen buiten de bebouwde kom het geval, omdat er een verkeersbord was aangebracht waaruit de maximale toegelaten snelheid van 70 km/u bleek. Al deze verkeersborden zullen nu worden weggehaald, omdat er in principe enkel zo een verkeersbord moet worden aangebracht indien het om een uitzondering gaat.

 

Waar u er vroeger mocht van uitgaan dat u 90 km/u mocht rijden op een gewestweg indien er geen verkeersborden waren aangebracht, is dit nu slechts 70 km/u. Enkel waar het verkeersbord dat de maximale snelheid van 90 km/u aangeeft is aangebracht, mag u wel degelijk 90 km/u rijden.


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u