Wijzigingen vanaf 01.01.2017

 Wijzigingen vanaf 01.01.2017

Vanaf 01.01.2017 zijn er enkele belangrijke wijzigingen van kracht:Verhoging opdeciemenVerhoging minnelijke schikkingenMaximale snelheid 70

 

1.       Verhoging opdeciemen:

 

Geldboetes en de verplichte bijdrage aan het slachtofferfonds uitgesproken door een strafrechter worden fors opgetrokken vanaf 1 januari 2017.

 

  • Voor feiten gepleegd vanaf 1 januari 2017:

In de programmawet van 25 december 2016 zijn de opdeciemen verhoogd van 50 naar 70. Dit heeft tot gevolg dat de strafrechtelijke geldboetes voor feiten die worden gepleegd vanaf 1 januari 2017 niet langer met 6, maar met 8 moeten vermenigvuldigd worden.

  • Voor elke uitspraak vanaf 01 januari 2017:

Ook de verplichte bijdrage aan het slachtofferfonds, die tot nu toe met 6 moest vermenigvuldigd worden, moet voortaan met 8 vermenigvuldigd worden, wat neerkomt op € 200. Wat betreft deze verplichte bijdrage, wordt de verhoging in tegenstelling tot de boetes zelf wél meteen toegepast in alle vonnissen vanaf 1 januari 2017.

 

2.       Verhoging minnelijke schikkingen:

 

Ook de minnelijke schikkingen en onmiddellijke inningen zullen verhoogd worden met 5 %.

 

Wanneer? Deze verhoging is echter nog niet concreet opgenomen in de wetgeving. Het is met andere woorden zeker dat deze bedragen zullen stijgen in de loop van 2017, maar het is momenteel nog de vraag wanneer dit precies zal gebeuren. Hiervoor is het afwachten op de publicatie van een besluit in het Belgisch Staatsblad.

 

Wij volgen dit op en houden je verder van op de hoogte.

 

3.       Maximale snelheid 70

 

70 km/u is de nieuwe standaard vanaf 1 januari 2017.

 

Sinds 1 januari 2017 is de maximumsnelheid op de Vlaamse gewestwegen verlaagd van 90 km/u naar 70 km/u. Dit was in het verleden al op bijzonder veel wegen buiten de bebouwde kom het geval, omdat er een verkeersbord was aangebracht waaruit de maximale toegelaten snelheid van 70 km/u bleek. Al deze verkeersborden zullen nu worden weggehaald, omdat er in principe enkel zo een verkeersbord moet worden aangebracht indien het om een uitzondering gaat.

 

Waar u er vroeger mocht van uitgaan dat u 90 km/u mocht rijden op een gewestweg indien er geen verkeersborden waren aangebracht, is dit nu slechts 70 km/u. Enkel waar het verkeersbord dat de maximale snelheid van 90 km/u aangeeft is aangebracht, mag u wel degelijk 90 km/u rijden.


Bereken je boete

Actueel

 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
close menu 1u